Rok od 30 dana za izmještanje migranata iz Bire i Mirala u nenaseljeno područje

FOTO: Fena FOTO: Fena

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona na današnjem je sastanku odredila rok od 30 dana da nadležne državne institucije izmjeste migrante i izbjeglice, trenutno smještene u prihvatnim centrima Bira i Miral, u nenaseljeno područje izvan gradova i da se ovi centri zatvore.

„Ponovo smo uputili poziv nadležnim državnim institucijama da se uključe u rješavanje ovog problema, odnosno da nas prestanu ignorisati. Podržavamo zahtjeve lokalnih zajednica i tražimo zatvaranje „ad hoc“ formiranih prihvatnih kampova Bira i Miral. Smatramo da Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije i lokalnih zajednica u roku od 30 dana mogu pronaći adekvatnu lokaciju izvan gradskih područja. U protivnom ćemo iskoristi sve ono što je u našoj nadležnosti, odnosno što je u nadležnosti Kantonalne inspekcije rada, Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva unutrašnjih poslova USK. Jednostavno idemo u pravcu zatvaranja ovakvih centara“, rekao je premijer USK-a Mustafa Ružnić.

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić ponovio je važnost angažmana Službe za poslove sa strancima BiH, koja se u proteklom periodu ne odaziva na pozive u pomoć.

„Konstantno ih pozivamo kada na terenu pronađemo ilegalne migrante, međutim ti pozivi su dosada ignorisani. Još jednom apelujemo da nam se pridruže na terenu i da pronađu rješenje za ilegalne migrante koji konstantno pristižu, jer su kapaciteti ovdašnjih centara već nadmašeni. Apelujemo i na naše građane da ne vrše prijevoz ilegalnih migranata, te da im ne iznajmljuju privatne stambene prostore. Zbog toga ćemo dodatno postrožiti inspekcijske kontrole“, dodao je Kljajić.

Još jednom je istaknuto i kako se neće dopustiti otvaranje eventualnih novih prihvatnih centara na području kantona, dok su predstavnici Crvenog križa USK realizirali akciju informiranja svih migranata i izbjeglica o lokalitetima kontaminiranim minama, s ciljem njihove zaštite prilikom pokušaja prelaska granice Evropske unije.

Izvor: FENA

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 08 April 2019 12:49
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 36 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 568 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda