Intervju: Gost dr. Mirsad Hadžikadić

Dr.Mirsad Hadžikadić Dr.Mirsad Hadžikadić

Ove srijede, 4.jula, gost u programu Radija Bosanska Krupa,u emisiji Intervju, je dr.Mirsad Hadžikadić. Dr.Mirsad Hadžikadić se na predstojećim izborima kandidirao za funkciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine,ispred bošnjačkog naraoda. Rođen u Banja Luci, u SAD je otišao kao Fulbrajtov stipendista 1984., a doktorirao 1987. godine. Osnivač je i dekan koledža informacijskih tehnologija u Charlotte (Sjeverna Karolina), te aktuelni direktor Instituta za kompleksne sisteme u ovoj američkoj državi. Također, suosnivački je predsjednik Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti, te dobitnik nagrada za životno djelo grada Charlotte. U Sjevernoj Karolini i gradu Charlotte uživa izuzetan ugled,kao i u bosanskohercegovačkoj dijaspori.

„Niko ne živi od toga da dominira nad nekim. Niko neće živjeti od bošnjaštva, srpstva ili hrvatstva. Svako ima potrebu da se izgradi kao osoba i ima svoja osnovna ljudska prava.

Kada govori o BiH onda ,kaže dr.Hadžikadić, mora se govoriti o regionu njegovoj reintegraciji na kojoj se mora raditi. Ekonomski oporavak i izgradnja bolje budućnost bi morao biti prioritet svih nas,jer svima treba da krene na bolje.

Ne može nama u BiH biti loše, a da bude dobro Srbiji ili Hrvatskoj. To vam je kao sa lošim vremenom, ono prelazi granice, za njega nema ni podjela ni nacija.“

U kontekstu odlaska mladih iz zemlje, dr.Hadžikadić kaže :

Ogroman je potencijal u dijaspori i ekonomski i kulturni i stručni, da je čudo i šteta da ne koristimo to i ne dajemo priliku toj našoj mladosti da pokaže šta zna i tako pomogne BiH. Mi kao da ih nećemo, a oni i dalje čekaju na taj poziv.“

„Moj strateški cilj je da popravimo kvalitet života svakog stanovnika BiH, bez obzira na to ko je on i gdje živi. Mi moramo vratiti pojedinca u fokus, umjesto konstitutivnih naroda. Naš potencijal je izvanredan. Imamo i znanje i moć da to iskoristimo. Mali privrednici su ključ rasta i razvoja svake države. Odatle dolazi inventivnost, kreativnost i brzo testiranje novih ideja… „Država se neće sagraditi sama od sebe niti će nam je napraviti međunarodna zajednica. To možemo uraditi samo mi, zajedno. Koliko god nam se nekad činilo da nema izlaza, bez trunke sumnje znam da ćemo ga pronaći.“

Emisiju “Intervju” u programu RadioBK poslušajte ove srijede,4.jula u 15 i 15 sati te u repriznom terminu u petak,6.jula, u 10 sati.

RadioBK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 173 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 615 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda