Članak je filtriran: Juli 2019

U nedjelju 04.augusta u Bos.Krupi će se održati Unski ladjari.Manifestacija koja se organizuje 39-ti put i ove godine bi trebala okupiti posjetitelje i učesnike iz BiH ,ali i drugih krajeva regiona i svijeta.Okupljanje i defile ladjara je od 17,30 sati,a sat vremena kasnije glavna utrka duga pet kilometara kreće sa Crnog jezera.Cilj utrke je drveni most.Od 19,30 h održaće se i skokovi „Prva lasta Une“,dok će se Ilma Karahmet sa bendom, zahvaljujući firmi Boreas, članici „Stanić Group na Malim adama od 21 sat pobrinuti za dobru atmosferu gdje će biti proglašeni najbolji ovogodišnjih 39-tih unskih ladjara.

Ovaj prepoznatljiv bosanskokrupski brendsvake godine posjete i u njemu učestvuju gosti iz drugih dijelova BiH i svijeta.Iako glavna utrka kreće u predvečerje,već od podnevnih sati u području Malih ada organizuju se razni zabavni i sportski sadržaji medju kojima i peta po redu medjunarodna utrka kajacima. Svi zainteresirani učesnici Unskih lađara, koji se do sada nisu prijavili, to mogu učiniti putem telefona kod članova organizacionog odbora: 061 419 933 ili 061 850 777 do 15.00 sati u nedjelju. S obzirom da broj ekipa prevazilazi broj lađa s kojima raspolaže odbor, mole se učesnici koji ne posjeduju svoju lađu da prijavu izvrše što prije kako bi im se lađe mogle osigurati na vrijeme. Prijave za skokove vršit će se na licu mjesta, na drvenom mostu, kod Mirsada Halkića.

Za najspretnije i najsretnije obezbjedjene su nagrade. Osim pehara i medalja najbolji će dobiti i novčane nagrade. Za prva tri mjesta u utrci unskim lađama 1000, 600 i 400 KM. Simbolično će biti nagrađeno i nekoliko karakterističnih ekipa, ali će o tome odbor donijeti odluku tokom održavanja manifestacije. Najbolja tri kajakaša – seniora dobit će 150, 100 i 50 KM, dok će u svim ostalim kategorijama u utrci kajacima sa 50 KM biti nagrađeni samo prvoplasirani. Za tri najbolja skakače osigurane su nagrade u iznosu od 300, 200 i 100 KM.

Organizator 39.Unskih ladjara su općina Bos.Krupa,Centar za kulturu,obrazovanje i informisanje,Sportski savez općine uz tehničku podršku Kanu kluba „Kormoran“.

RadioBK

Udruženje zena “Vakat” za održivi razvoj iz Jezerskog u subotu ,03.augusta organizuje Drugi sajam domaćih ekoloških proizvoda, starih rukotvorina i starih zanata - „Zlatne ruke žena Jezerskog“.Sajam počinje sa radom od 10 sati u Domu kulture Jezerski uz kulturno-zabavni program. Na sajmu će biti izložene narodne rukotvorine, med i proizvodi od meda,a posebnu pažnju privlači krajiška sofra...U popodnevnim satima organizuje se družnje sa dijasporom.

Svrha sajma je afirmacija domaćih poljoprivrednika, zanatlija, podizanje ekološke svijesti, povezivanje obrtnika i udruženja, unaprijeđenje i promocija turističke ponude ovog kraja te ukazivanje na značaj i ulogu žena naročito iz ruralnih područja.

RadioBK

U Bosanskoj Otoci u prva tri dana mjeseca avgusta bit će upriličeno više prigodnih sadržaja i takmičenja kojima će se obilježiti 27.godišnjica bitke za Crkvinu.

Ovu stratešku kotu agresor je zaposjeo u drugoj polovini maja 1992. godine sa koje je svakodnevno sijao smrt po Bosanskoj Otoci. Prva veća ratna operacija koju su izvele jedinice tadašnje TO Bosanska Krupa iz sastava Odreda Otoka desila se 3.avgusta 1992.godine.Stotinjak najodvažnijih Otočana krenulo je na Crkvinu kako bi uništili agresorsko artiljerijsko gnijezdo. Plan je bio da se to područje zadrži i brani kako bi se izbjegle svakodnevne pogibije civilnog stanovništva u Otoci. Ova operacija je u svom početku imala izvrstan uspjeh, ovladano je Crkvinom i Stražbenicom, a daleko brojniji neprijatelj natjeran je u bijeg. Međutim, daleko jači neprijatelj brzo se konsolidovao i snažno uzvratio pa su borci Otočkog odreda bili primorani na povlačenje.U ovoj bici smrtno je stradalo osam pripadnika Otočkog odreda, a njih dvadeset sedam je ranjeno.

Povodom 27.godišnjice bitke za Crkvinu, prigodno obilježavanje počet će u četvrtak, 1. avgusta tradicionalnim takmičenjem ribolovaca u ulovu ribe udicom na plovak, dok će se u petak, 2.avgusta održati tradicionalni skokovi sa otočkog mosta u rijeku Unu.                                                                                            

U subotu, 3.avgusta održat će se tradicionalni malonogometni turnir a istog dana od 10,00 sati bit će proučen tevhid pred duše bosanskih šehida pored Spomen- obilježja na Crkvini, najavili su organizatori manifestacije „Bitka za Crkvinu“, mjesne zajednice Otoka II i Otoka Centar, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Organizacija ratnih vojnih invalida, Organizacija demobilisanih boraca i Udruženja građana Bosanske Otoke.

Prevoz je obezbjedjen autobusom ispred motela Una u Otoci sa polaskom u 9 sati.

RadioBK                                                                                                                                                               

U Gradskoj galeriji Bosanska Krrupa u nedjelju uveče je svečano zatvorena ovogodišnja,49-ta Likovna kolonija „Krušnica“,a jutros su akademski umjetnici koji su bili učesnici kolonije, krenuli u svoje gradove u BiH,Sloveniji i Srbiji i Njemačkoj.

U bosanskokrupskoj Gradskoj galeriji za tu prigodu je bio izložen dio umjetničkih radova nastalih u ovogodišnjoj Likovnoj koloniji „Krušnica“, koji su mogli pogledati svi oni koji su prisustvovali zatvaranju ove tradicionalne manifestacije u nedjelju, želeći tako pozdraviti likovne umjetnike i pozvati ih,zajedno sa organizatorom, da budu gosti,na slijedećoj jubilarnioj pedesetoj godišnjici „Krušnice“ u Bosanskoj Krupi.

Svi radovi koje su uradili umjetnici na Koloniji,uz one radove koje su poklonili ovogodišnjoj manifestaciji još nisu ni izbrojani, jer je tempo rada ove godine bio zaista „žestok“.

Dok su jedni umjetnici stvarali ,na mjestima koja su pobudila u njima najdublje emocije po cijelom prostoru Bosanske Krupe,drugi svoja osjećanja na platno pretakali u prostoru Gradske galerije ili prostora Zlatne niti,a posebno živo je bilo u prostoru Doma kulture i prostoru Spomenika žrtvama fašističkog terora pored njega.

Sa umjetnicima su nekoliko dana stvarali mladi koji su se prijavili za ovogodišnju likovnu školu Likovne kolonije „Krušnica“,a tema je bila ,po preporuci profesora karanovića,tehnika izrade Mozaika.

Dok su likovni umjetnici Dragan i Vesna Novaković čistili i pripremali za restauraciju mozaike ispred spomenika čiji je autor, otac i jedan od osnivača Likovne kolonije „Krušnica“ pokojni Boško Karanović - njegov sin,također profesor likovne umjetnosti ,Branimir Karanović, je najmlađe Krupljane i Krupljanke učio kako ,uz maštu i kreativnost,uraditi mozaik.Zadovoljstvu nije bilo kraja u umjetničkoj igri s kamenčićima,kada su, u svega tri dana, najmlađi vidjeli svoje prve mozaike koji su sinoć takođe bili izloženi u Gradskoj galeriji Bosanska Krupa i koji čekaju,kao i ostala umjetnička djela, opremanje i pripremu za predstavljanje.

Samozatajna umjetnica Selma Đulizarević –Karanović je i ovoga puta ostala vjerna milosti i nježnosti svojih ruža koje kao da ovdje nalaze svoje prirodno stanište,kao da dišu čistotom ovog zraka,piju bistru vodu Une ,korijeniom neodvojive od tla i koje toj prepoznatljivoj „roza-ruži“ vezu blagost i raskoš neupitnog trajanja ljepote i nježnosti,koja bi,preneseno u životna događanja,mogla otvarati i najgvozdenija vrata ljudske sebičnosti.

Mirjana Čistopoljski,likovna umjetnica nam je znalački udahnula scenu,ovaj put ne samo kao scenografiju i dobru brigu za pripadajuće kostime pozorišne predstave,već kao neki prirodni najintimniji prostor žene posvećene, ili bolje reći žene koja sebi odabrala svoj intimni prostor kojim se vezala za umjetnost,i to u nekoliko njenih grana.Umjetnička slika kao prilog književnosti koja se čita,književnosti koja se prenosi u pozorište ili scenu filma,oblikuje u fotografiju naslikanu zaraznim bojama,bistrim u polutami i spuštenim u savršen red,mir osobnosti u prostoru koji pripada ženi predatoj „dimenziji više“ , ne toliko ovisnoj od kretanja u nekom užarbanom svijetu oko nje.

Motive,unske motive Malih ada i Zelenih otoka,kao i dijela Une ispod straogradske tvrđave,na mjestu kada ona počinje raspojasano pokazaviti svoju raskoš „riječnih rukavaca“,na platno je prenio Ivan Kocić,umjetnik iz Beograda. Svoje akvarele s novim bojama unskih motiva,unskog kanjona je udarovanim djelima ,u nježnoj mirnoj zaustavljenoj slici trenutka i u drugoj u afektnim živim slikama unske stvarnosti u krilu vode,stijena i zelenila,ove godine je donio Hasan Bekanović iz Velike Kladuše.

Boris Čistopoljski je ostao vjeren svojim prekrasnim grafikama ,svojim "Ekstenzijama" izvučenim, istegnutim elementima njegovih radova radovima ,stavljenih u novi okvir grafike. One su izvučeni, istegnuti elementi prisutni na svim radovima iz navedenog perioda, a stavljeni u novi okvir.

Izet Alečković iz Sarajeva u svojim umjetničkim otiscima,akvarelima i crtežima,kako uranjenjem u u magično,tako i u realnim slikama prirode,rijeke i i nevidljivog neba nad njima obradovao sve svojim učešćem na „Krušnici“ i pored svojih sedamdesetpet godina. Pokazujući da vidljivo ne miruje i stvara ,traga u nepresušnim temama života,prošlosti i budućnosti ,odnosno preživljavanju čovjeka u svemu onome što ga snađe.

Zdravko Repy Repija se se na ovogodišnjoj koloniji,osim s lopatom svog kraja kao simbolom rada,stvaranja ili angažovanom slikom kao „lopatom odlazeće mladosti u neka druga mjesta življenja,na zatvaranju kolonije predstavio s svojim tradicionalnim Ende,ovaj na lopati,a u fundusu Galerije ostala su i njegova djela u kojima se on umjetnički igra sa linijima u kombinovanim tehnikama po kojima je i obilježen kao prepoznatljiv,“angažiran“ likovni umjetnik ,kod nas i u berlinskom svijetu u kom živi,ili svugdje.

Fundus Kolonije od ove godine je bogatiji i za još jedan veliki,nadahnuti i iskustveno besprijekorni akvarel Une i mlina,a njegov autor je Dragan Novaković,umetnik koji je i ovim akvarelom pokazao koliko je značajno pripadati kraju,podneblju,navikama,uspomenama i ljubavi prema onome što si živio i nikad nezaboravljaš,kao i koliko je veliko kad talent i pripadnost akvarelu izbrušiš do genijalnosti svakog mililimetra akvarela.Akvarel s ljubavlju i pripadnosti,još jedan unikat Dragana Novakovića.

A onda u Prostoru Galerije jedna grafika kao fotografija ,još jedno djelo koje slika osim željenog motiva i poruke i savršenost pripadnosti grafici,ali i fantastičnoj fotografiji,besprijekornoj ravnoteži onog što imaš,znaš i što stvaraš i što je nedvojbeno vrijedno umjetničko djelo, darivao je,uz sve ostalo, profesor Branimir Karanović.Razgovori,dogovori i djela oca i sina u bosanskokrupskoj galeriji,možda nevidljivi svima,ali tako živi onima koji ih obojicu osjećaju kao svoje.

Slovenski umjetnici,Dušan Štrajhnar i Anton Buzeti duboko su,na svoj način zaronili u dubine rijeke ,sa plivačima života ili svim onim što čini prirodu u koju vole i uvijek dolaze i ostavili ove godine četiri djela koja su se mogla vidjeti na sinoćnjem zatvaranju Likovne kolonije „Krušnica“. Stvaranje, kroz različite motive sopstvenog otkrivanja, smirenosti, razgovora šutnje, pitanja koja su postavljena sebi i drugima - dobivaju odgovore i odgovore u njihovim slikama koje su naslikali ove godine u Bosanskoj Krupi.

I ove godine s akademskim slikarima nova djela su stvarali lokalni umjetnici Melis Mašić i Salih Suljanović,a u radu kolonije je učestvovala,kroz školu Mozaika i Lejla Zjakić,studentica umjetnosti i društvenih nauka u Berlinu,koja je svoje prve linije u umjetnosti javno iscrtala još kao djevojčica, u školi za mlade krušničke kolonije.

Motiv samozatajne i stamene žene,produhovljene ljepote i ruža koje nose njen duh i miris je u poklonjenoj slici fundusu djela s ovogodišne „“Krušnice“poklonio Husnija Topić,likovni umjetnik iz Cazina.

Između djela ,oni koji su znali kako slika bosanskokrupski umjetnik Edin Šarić progovorila je jedna slika,a uz nju su bili i članovi porodice lokalnog umjetnika,s radosnom viješću da je Edinova unuka Amila Šarić krenula stazom djeda i sada je studentica četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku „Produkt dizajna“ i jedna od ilustratorica skoro promovirane knjige „Žene BiH“.

Na svečanosti zatvaranja su se obratili predsjednik umjetničkog savjeta kolonije Boris Čistopoljski,likovni umjetnik Repy Repija,a posebne emocije su izazvale riječi profesora Branimira Karanovića, koji je posebno govorio o ovogodišnjoj maloj školi mozaika i inače o radu s djecom i mladima koji na koloniji imaju jedinstvenu priliku da se „ušuljaju“ u svijet umjetničkog stvaranja i iskušavanja svojih želja ili nadarenosti,kao onim što je ostala obaveza iz krušničkih osnivačkih zadataka kada je u pitanju tradicija kraja koji je podario velika imena likovne umjetnosti.

Voditelj Gradske galerije Salih Suljanović je na završnoj riječi naglasio koliko veliki zadaci stoje u narednim godinama pred svima koji su na bilo koji način vezani za likovnu koloniju „Krušnica“ u Bosanskoj Krupi,a posebno organizatore i pokrovitelje.Pedeset godina kolonije je jubilej koji mora biti obilježen dostojanstveno,uz veliku želju za izdavanje Monografije o njoj,uz organizaciju posebnog programa događanja u toku naredne godine i obavezu realizacije „najposebnije“ Likovne kolonije s brojem pedeset.Izrazio je nadu da će će najveće razumijevanje Kolonija imati u lokalnoj zajednici,ministarstvima i organizacijama koje su uvijek bile uz Koloniju,unaprijed znajući da će najveći teret podnijeti lokalni entuzijasti i likovni umjetnici koji su se ,pored umjetničkog stvaranja u okviru više ili neke od kolonija „Krušnica“vezali  i uz cjelokupni život i trajanje Likovne kolonije „Krušnica“ u Bosanskoj Krupi.

 

Dževada Štancl

47 Krusnica 3

47 Krusnica 4

47 Krusnica 5

47 Krusnica 2

 

 

Veslanjem završne etape od Bihaća do Bosanske Krupe završena je u subotu uveče 47.Internacionalna Una-regata.

Ove godine oko 400 zaljubljenika u vodene sportove i rijeku Unu učestvovalo je na prvoj etapi od kampa Lučica u Martin Brodu do Štrbačkog buka ,a duplo više na drugoj etapi od Štrbačkog buka do Bihaća Una-regati, najviše iz BiH i regiona.
U trećeoj etap,i od Bihaća do Bosanske Krupe učestvovalo je oko stotinu čamaca i oko dvadesetak kajaka i kanua. Oko tristotine regataša je doplovilo u večernjim satima u Bosansku Krupu,a na gradsko keju i na velikom drvenom mostu dočekali su ih,s radošću i tradicionalnim pozdravima, građani i građanke općine Bosanska Krupa.

Završnica 47.Una-regate je tradicijom vezana za proglašenje onih koji su  joj dali najbolju boju u internacionalnom vodenom plovu rijekom Unom, u svakoj regatskoj priči,pojedinoj etapi,ali i na cjelokupnoj manifestaciji.
Zahvalnice i poklone dobili su na završnoj svečanosti Regate su, pored općine Bihać,Bosanska Krupa i Cazin,dobili sponzori,a među njima i generalni pokrovitelj i sponzor - Bihaćka pivovara,te gotovo svi mediji koji su ove godine najavljivali i pratili 47.Una regatu,a među njima i Radio Bosanska Krupa.
Najveselija i najbrža ekipa ovogodišnje Una-regate je mješovita posada Bosanska Krupa-Sandžak, "Gricko i prijatelji".
Najmelodičnija  ekipa je posada Nacionalnog parka "Krka".
Najprisutniji novinar na internacionoj regati je kolega Anel Kajtezović .
Najstariji rafter na ovogodišnjoj Una-regati je Ibrahim Tankosić.
Najmlađi rafter-ili bolje reći rafteri kojih je ove godine bilo dosta,što posebno veseli organizatora su : Denis Šušnjar,Ajdin Begatović i Hamza Seferagić.
Neptun Unske regate je doživotni rafter Unske regate,nepopravljivi zaljubljenik Une -Haris Redžić iz Bihaća.
Unska sirena Unske regate 2019-te je Azra Mujakić iz Velike Kladuše.
Prva pratilja Unske sirene:Albina Abaspahić iz Sarajeva. 
Druga pratilja:Milana Vasiljević i Hrvatske Kostajnice.


Uz veliki broj posjetilaca noć Unske regate u Bosanskoj Krupi,pravi bum-prisutnosti i raspoloženja je odjeknuo kada je došlo vrijeme za izlazak grupe „Zabranjeno pušenje“ u Bosanskoj Krupi .Bila je to najduža i najveselija noć u Bosanskoj Krupi u ovoj godini,a kako kažu posjetioci očekuju još jednu takvu manifestaciju tok Unskih,bosanskokrupskih lađara.. U toku proglašenja Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka,organizatora Unske regate, zahvalio se svima koju su učestvovali u Una regati, sponzorima, općinama, pojedincima, turistima iz raznih zemalja i svima građanima našeg kantona i naglasio da spektakll koji je viđen u Bosanskoj Krupi može samo da odradi Bosanska Krupa ,Krupljani i Krupljanke,aludirajući na prepun Trg,ali i sve parkovske pobršne oko njega,prilazne ulice,prostor straogradske tvrđave kojeg su ispunili građani pozdravljajaći Unsku regatu i koncert koji se tradicionalno oraganizuje u završnoj večeri.Od gospodina mulića posebne pohvale su otišle lokalnoj upravi,općini Bosanska Krupa i Općinskom načelniku Arminu Halitoviću koji je i ove,kao i ranijih godina obezbijedio besplatan koncert za svoje sugrađane,i to ne bilo koga,već grupe Zabranjeno pušenje koja je sa koncerta u sarajevu,praktično sjela u auta i nastavila svirati i pjevati Krupljanima i Krupljankama,poštujući  dogor i gostovanju koji je definirao općinski načelnik i Sejo Sexson još u martu mjesecu.
Dovoljno je kazati,da je subotnja noć pretekla ponoćne sate ,a Bosanska Krupa je još pjevala sa Zabranjenim pušenjem,a punu odgovornost za zabavnu noć u općini Bosanska Krupa,pa i sve posljedice su,uz ogromnu podršku oko najmanje tri hilhade sugrađana i njihovih gostiju, preuzeli općinski načelnik,predsjedavajuća Općinskog vijeća,ali i policajci ,vatrogasci,ekipa Hitne službe-svi su bili na svojim mjestima i uživali u završnoj večeri Unske regate koja je protekla bez ijednog incidenta.I plato Trga u Bosanskoj Krupi je već u jutarnjim satima osvanuo besprijekorno čist.
Također treba reći da je ove godine,kao i ranijih,veliku podršku općini Bosanska Krupa ,svojim prisustvom,ali i njegovanjem ideje-„Una i sana ,dvije najljepše sestre“,u Bosanskoj Krupi bio i općinski načelnik Ključa,Nedžad Zukanović,čija ključka regata, iz godine u godinu, okuplja sve više raftera.
Piksi,kolega novinar Radio Bihaća je bio nenadmašan u vođenju programa,grupa „Zabranjeno pušenje“ je kazala -da je ubuduće dovoljan samo telefonski poziv i dolaze da da zabavljaju Krupljane.
I naravno svima su ,od organizatora već upućene pozivnice za slijedeću,48. Una regatu koja već ima svoj termin s početkom u posljednjoj sedmici jula 2020.

Dževada Štancl

40 UNA REGATA  5

40 UNA REGATA  7

40 UNA REGATA  8

40 UNA REGATA  9

40 UNA REGATA  10

40 UNA REGATA  11

40 UNA REGATA  12

40 UNA REGATA  13

40 UNA REGATA  3

40 UNA REGATA  14

Danas je između načelnika Općine Bosanska Krupa i predstavnika firme El-Gradnja potpisan ugovor o izvođenju radova na sanaciji i rekonstrukciji klizišta na putnoj komunikaciji Otoka – Crkvina vrijedan 29.510,50 KM.

 

Obilne kišne padavine u maju ove godine donijele su niz problema Bosanskoj Krupi zbog kojih je Štab civilne zaštite proglasio stanje elementarne nepogone. Poplave su prošle bez značajnijih posljedica i intervencija, što nažalost nije slučaj i sa klizištima.

 

Evidentirano je sedam većih gdje je put djelimično ili potpuno odsječen i gdje je zbog sigurnosti građana potrebno što prije reagovati. Među njima je svakako i klizište u otočkom naselju Crkvina.

 

„Imali smo vremenske neprilike zbog kojih smo i proglasili stanje elementarne nepogode i nažalost za posljedicu klizišta koja iziskuju značajna finansijska ulaganja. Mi svake godine izdvajamo određena sredstva za ovu namjenu, ulažemo zaista koliko možemo. Na red je došla Crkvina i klizište na putu kojeg smo ne tako davno rekonstruisali uz podršku IFAD-a i lokalnog stanovništva. Nažalost, to su stvari na koje ne možemo utjecati, važno je da nije ugrozilo ljudske živote, materijalne stvari se mogu nadoknaditi“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

 

Sredstva za sanaciju klizišta Općina Bosanska Krupa osigurala je iz vlastitog budžeta.

 

Radove izvođač započinje početkom naredne sedmice, a iste će okončati u roku od 20 radnih dana.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 

2

Danas je između načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića i direktorice firme BC-Gradnja Fahire Bešić, u prisustvu pojedinih demobilisanih boraca, članova građevinskog odbora, potpisan ugovor o izvođenju radova na izgradnji memorijalnog spomen-obilježja na Ćojluku vrijedan 140.295,07 KM.

 

Inicijativa za izgradnju spomen-obilježja oslobodiocima Bosanske Krupe na Ćojluku traje već nekoliko godina, prije skoro četiri položen je i kamen temeljac, ali zbog izostanka podrše viših nivoa vlasti nikad nije otpočela realizacija. Početkom ove godine, zahvaljujući grupi demobilisanih boraca i građana, izgradnja je opet aktuelizirana.

 

Spomen-obilježje koje će biti visoko čak 17 m i vidljivo iz skoro svih dijelova općine Bosanska Krupa gradit će se na parceli koju je za ove potrebe poklonio građanin, demobilisani borac Husnija Šarić, ujedno i predsjednik Građevinskog odbora.

 

„Mi smo do sada odradili pripremne radove, iskope, zemljane radove, nasipanje terena, pristupni put, priključke vode i struje, trebamo završiti i prvi prsten gdje mi završavamo radove finansirane donacijama vrijednim od 65 do 70 hiljada KM. Za sve ostalo zadužena je firma koja je danas potpisala ugovor“, ističe Husnija Šarić.

 

Ćojluk je mjesto gdje se prije 24 godine odvila bitka za budućnost cijelog Bihaćkog okruga, mjesto odakle je krenuo oslobodilački put Bosanske Krupe i mjesto gdje je svoj život ostavio 61 Krupljanin, samo 10. i 11. jula 1995. godine njih 13. I to su razlozi zbog čega, smatraju predstavnici lokalne vlasti, Ćojluk mora dobiti obilježje, prikladno i dostojanstveno a to je „Ljiljan“.

 

„Građevinski odbor je vodio određene aktivnosti i uz pomoć privrednika s područja općine Bosanska Krupa radovi su započeti, trebaju odraditi još dio radova a onda nastupa izvođač izabran u skladu sa zakonom o javnim nabavkama. Vjerujem da će radovi biti okončani početkom naredne godine, da ćemo ići na otvaranje spomen-obilježja na Ćojluk 1. marta kada obilježavamo Dan nezavisnosti BiH. Nama je to vrlo značajan datum“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

 

Sredstva za izgradnju spomen-obilježa u iznosu od 140.295,07 KM Općina Bosanska Krupa je osigurala iz vlastitog i budžeta Vlade USK.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Grupa volontera iz Italije iz Humanitarne organizacije IPSIA i grupa volontera iz BiH kreće u svoju četvrtu sezonu nogometa bez granica (Football no limits). Dugogodišnja saradnja i prijateljstvo dugo 20 godina, zajednički rad, iskustvo i saradnja u mnogim projektima (kulturnim, sportskim, edukativnim, infrastrukturnim) doveli su do stvaranja posebnog projekta i pogleda na nogomet-fudbal i sport. “Football no limits“ kreće i ove godine iz Bosanske Krupe 29.jula i traje do 9.avgusta kada završava u Mostaru. Đir će proći kroz mnoga mjesta BiH.Cilj projekta nije da traži nogometne talente već da pokaže da je nogomet igra za sve i da mogu igrati svi, bilo kad i bilo gdje.Projekat pokazuje zabavan, edukativan, radostan, veseo i drugačiji pristup nogometu i sportu kroz igru, šarolikost, pjesmu i radost.Cilj projekta je da pomogne lokalne sportske klubove opremom te da uz svoj pristup privuče djecu (djevojčice i dječake) u nogomet i sport.Svi dječaci i djevojčice uzrasta od 6-13 godina – bijeli i crni,visoki i niski, mršavi i debeli, koji treniraju i oni koji nisu nikad trenirali sport, svi su dobro došli.I ove godine, tokom 15-dnevnog đira „Football no limits“ obići će mnoga mjesta širom BiH.

29.juli – Bosanska Krupa

Promotor: Hajrudin Dino Kurtović

Organizator: NK „Željezničar“ Bosanska Krupa

30.juli – Stijena, Cazin

Promotor: Mirza Alešević

Organizator; OŠN „Gomila“ Stijena

01.avgust – Banja Luka

Promotor: Dejan Ćatić

Organizator: FK „Inter“ Banja Luka

 

 

 

 

02.avgust – Ugljevik

Promotor: Darko Lazić

Organizator: Škola fudbala „Mali šampioni“ Ugljevik

03.avgust – Bijeljina

Promotor: Srđan Sušić

Organizator: OFK „Zenit“ Bijeljina

04.avgust – Orašje

Promotor: Mario Damjanović

Organizator: NK „Hajduk“ Orašje

05.avgust – Maglaj

Promotor: Adem Duraković

Organizator: OFK „Sportino     Maglaj

07.avgust - Mostar

Promotor: Đenan Šuta

Organizator: Little Bridge Sports Academy – Foundation Mali most

07.avgust – Ljubuški

Promotor: Franjo Vasilj

Organizator: NK „Ljubuški“ Ljubuški

Koordinator projekta za BiH : Emir Sedić

Koordinator projekta za BiH i Italiju i projekt menadžer: Daniele Socciarelli

 

 

 

 

Projekat podržavaju i doniraju:

-      IPSIA

-      WURTH – MODYF

-      FIGC – Fudbalski savez Italije

-      AMBASADA ITALIJE U BiH

 

RadioBK

Na gradskom keju ,pored rijeke Une i tvrdjave „Pset“ u Bosanskoj Krupi otvoren je 10. bosanskokrupski sajam organske proizvodnje. Medju izlagačima ove godine našli su se proizvodjači organske proizvodnje iz raznih krajeva BiH, ali i domaći proizvodjači udruženja i pojedinci. Na štandovima ove godine možete pronaći od sušenog ljekovitog bilja, biljnih tinktura i drugih preparata do voća i povrća eko uzgoja,kao i   predmeta ručne radinosti. Bosanskokrupski sajam organske proizvodnje je inače dio projekta „Bosanska Krupa-grad malih sajmova“, a u organizaciji općine Bos.Krupa i Asocijacije organskih proizvodjača USK u suradnji sa JKP“10 juli“ Bos.Krupa. Sajam je otvorenim proglasio ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva USK Sulejman Kulenović i poželio učesnicima uspjeha u promociji eko proizvoda,kazavši da se naša zemlja možda ne može natjecati sa zemljama koje mnogo više i duže ulažu u ovaj vid proizvodnje ,ali da područje USK naginje ka čistom ekom sistemu i da proizvodi uzgojeni ovdje imaju kvalitetu i da je to aspekt sa kojeg proizvod naših proizvodjača može naći put do konzumenata:

Vjerujem da organska proizvodnja ima budućnost. Teško se mi možemo nositi u proizvodnji hrane sa zemljama u okruženju. Znamo da su nam imanja isparcelisana, usitnjena, sve je to teško obraditi, ali zato imamo divnu, čistu prirodu i trebamo je iskoristiti za proizvodnju organske hrane.“

Proizvodnja organski uzgojene hrane nije nimalo jednostavan i jeftin proces , ali učinkovitost ovakve prehrane na naš organizam je nemjerljiva. Čisto i zdravo podneblje u kojem živimo garant je zdravo uzgojenog proizvoda.U svijetu se danas itekako cijene ovakvi proizvodi pa su zbog toga konzumenti spremni odvojiti koju „paru“ više kako bi došli do zdrave ishrane.Sajam je danas otvoren,radiće tri dana.

Imamo izlagače iz Banje Luke, Sarajeva, Mostara, Bihaća, Visokog, Bosanske Krupe. Na sajmu nude med, ljekovito bilje, preparate, kožnu galanteriju, suđe od zemlje i bakra, losione, kreme, prirodnu kozmetiku, ljekovito bilje, eterično ulje, aroniju, proizvode od borovnice i još mnogo toga“- kaže Timka Gerzić, predsjednice Asocijacije organskih proizvodjača USK Fatime Gerzić....

Nebriga usljed neprepoznavanja potencijala ili nedostatka volje da se zaista nešto ozbiljnije učini na snažnijoj proizvodnji velikim dijelom je kočnica za proizvodjače koji bi se i odlučili za ozbiljniju proizvodnju. Nebriga za općenito poljoprivredu preslikava se na svim nivoima vlasti kao domino efekt. No,bez obzira i na takvo stanje i sve probleme ,proizvodjači vjeruju da uz malo poticaja od ovog posla se može živjeti .Takva je i porodica Sušić iz Bihaća koja ima 2,5 ha borovnice i proizviode je unazad tri godine

„Prvi put smo na sajmu.Zahvaljujemo se na gostoprimstvu.Naši proizvode nalaze put do potrošača,jer ljudi ipak prepoznaju kvalitet.Pored svježe borovnice danas izlažemo džemove,sokove,ali i sokove koji su odlični za dijabetičare tj.ne sadrže šećera u sebi“-  kaže Elvin Sušić

 

 

 

Jedan od domaćih obrta koji postoje još od 1994.godine je porodični obrt „Pčelarstvo Šabić“kada su nabavili svoju prvu košnicu.

Inače se bavimo proizvodnjom meda i mednih proizvoda ,a unazad nekoliko godina proširujemo paletu proizvoda kroz prirodnu kozmetiku koja je na bazi meda.Kreme,sapuni,ulja,šamponi za regeneraciju kose.Trudimo se da od sajma do sajma uvedemo neki novi proizvod.Evo upravo ove godine imamo deo-stik ,potpuno prirodan,balzam za usne ,sapun sa kantarionovim uljem za intimnu njegu tijela.Redovno posjećujemo sajmove i zadovoljni smo što imamo priliku prezentirati naše proizvode.“

Sajmovi su uvijek dobra prilika da se promovišu proizvodi, ali često je skupo da se „prevaljuju“ kilometri kako bi se došlo do ovakvog načina marketinga i promocije proizvoda i za takvo što potrebna su sredstva reći će izlagači. A zapravo od organizovanja i posjete sajmova na dobitku su svi : gradjani kojima bi po sajamskim cijenama trebali bili dostupni razni ljekoviti i za organizam zdravi proizvodi, proizvodjači koji kroz marketing postižu promociju svog proizvoda i dolaze do kupaca, ali i sredina u kojoj se organizuje sajam , jer ponovo radi se o promociji grada i općine. Sajam radi od 09.-22,00 h ,zadnjeg dana sajma, u nedjelju (28.07) do 20 sati .

 

Renata S.

 

67396453 2429273537292962 4953516263583252480 n

67180745 406824029936448 8582459480594186240 n

67563002 1102708606784644 8909373300036075520 n

 

 

Pripadnici Policijske stanice Bos.Krupa izvršili su juče pretres porodične kuće i pomoćnog objekta u ul.Proleterska u Bos.Krupi prilikom čega je pronadjena odredjena količina suhe biljke koja svojim izgledom podsjeća na marihuanu te odredjene količine tableta najvjerovatnije ekstazi kao i praškaste materije ,najvjerovatnije heroin ili kokain.Pripadnici policije su u policijsku stanicu Bos.Krupa na krim obradu priveli dva lica,osobu inicijala E.A. 1969. godište i njegovog sina 1996. godište.Nakon što se obavi vještačenje i utvrdi tačna količina javnost će imati više detalja.Inače ovo je akcija koju je policija izvela juče nakon operativnih saznanja te odobrenja Tužilaštva USK i naloga za pretres općinskog suda u Bos.Krupi. Zbog pronalska,policijskom terminologijom rečeno „materije koja podsjeća na narkotička sredstva“, vage za precizno mjerenje,upakovanih paketića te novca sumnja se da je riječ o prodaji odnosno preprodavanju.Više detalja biće poznato u narednim danima kada se dobiju rezultati analize.

 

Renata S.

Stranica 1 od 6

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1709 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa