Juče su u prisustvu članica udruženja Jasminka Čaušević, načelnika općine i predstavnika IFAD-a svečano otvorene prostorije ni godinu dana mladog udruženja iz MZ-e Arapuša. Projekt kojeg je podržao IFAD u iznosu od skoro 6500 KM i oko 3000 KM općinskog učešća udruženju je stvorilo mogućnosti za rad u adaptiranom prostoru u okviru područne škole JU“Prva osnovna škola“. Dvije prostorije za rad omogući će udruženju bolju organizaciju rada, a kako su istakli i organizaciju edukacija,seminara, izrade suvenira do pripreme sajamskih manifestacija koje su zacrtane u planu i programu rada udruženja „Jasminka Čaušević“.

Sada u svojim prostorijama možemo provoditi svoje aktivnosti, a mogu se održavati i sastanci mjesne zajednice, jer nema adekvatnijeg prostora za to. Ovo će nam pomoći da se više povezujemo kroz druženje što nama zaista i treba.Mi smo ostali bez predsjednika MZ-e, trgovine, škole koja je nekada brojala hiljadu djaka, godinama čekamo da se asfaltira preostali dio puta koji nas povezuje sa središtem Općine. Iz svih tih razloga smo u junu prošle godine osnovali udruženje žena ,da se organizujemo i nešto napravimo u ovom mjestu“-kaže Suada Velagić potpredsjednica udruženja.

Putem IFAD-a osim projekata vezanih za ruralni razvoj je i podrška udruženjima žena.Tako je suradnja već ranije ostvarena izmedju udruženja „Aktiv žena“ Otoka i udruženja „Vakat“ Jezerski ,sada i sa udruženjem „Jasminka Čaušević“ , a sve ,kako kažu u IFAD-u , s ciljem promocije kulturnih i tradicionalnih vrijednosti naše sredine.

U okviru novog IFAD projekta RCDP- unapredjenja ruralnog poslovanja,jedan od fokusa su svakako žene i mladi. Pomogli smo sva tri udruženja na prostoru Bos.Krupe. Sad smo u Arapuši gdje smo prisustvovali otvaranju,bit ću slobodan pa reći,najljepših prostorija, od mnogih udruženja koje sam posjetio. IFAD je obezbjedio sredstva i mi želimo da nastavimo sa pomaganjem ovakvih i sličnih udruženja koja podstiču ruralni razvoj, promovišu kulturne ,običajne,tradicionalne vrijednost naroda ovog kraja“- kazao je u svojoj izjavi Smail Toromanović,predstavnik IFAD-a.

Podrška adaptaciji prostorija sa 30 % učešća u projektu pomogla je i općina Bos.Krupa,a već sljedeća dolazi za organizaciju manifestacije „Sjećanje na Jasminku Čaušević“ planirano za subotu 27.april kazao je načelnik Općine Armin Halitović i dodao je:

Možemo reći da je za ta sredstva uradjeno puno više od onog što smo očekivali.Ima još nekih sitnica,ali smo gdin. Toromanović i ja danas obećali dodatna sredstva da se radovi završe. Udruženje će imati podršku u provodjenju svojih aktivnosti ,a jedna takva je upravo pred nama.“

Podsjetimo,Jasminka Čaušević je prva civilna žrtva općine Bosanska Krupa. Agresor ju je pokosio rafalom na njenom kućnom pragu 1992.godine i ne samo nju, već i njeno nerodjeno dijete. Upravo u pomen na Jasminku koja je u očima ovih ljudi danas simbol opstanka i ostanka na ovim prostorima i formirano je udruženje žena koje čuva i njeguje uspomene, ali i sa još jednim zadatkom , a to je da učini sve da ovaj kraj živi i ne bude zaboravljen.

Renata Sedić

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 648 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda