Konstantan i predan rad s ciljem stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta u Bosanskoj Krupi još je jednom urodio plodom. Najave da u ovu lokalnu zajednicu dolazi njemački gigant u metalnoj industriji, firma Ringspann, na samom početku 2019. godine postala su realnost. Naime, danas je između direktora Ringspann Bosanska Krupa Elvisa Nuhanovića i načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića potpisan ugovor o kupoprodaji građevinskog zemljišta vrijedan 290 hiljada KM. Riječ je o zemljištu u obuhvatu Poslovne zone „Pilana“ koje je bilo u vlasništvu dd „Krupatrans“ u stečaju, a koje je Općina Bosanska Krupa kupila i putem oglasa ponudila zainteresiranim investitorima. 

Ringspann je njemačka firma sa sjedištem u Bad Homburgu, jedna od vodećih proizvođača pogonskih komponenti u Evropi. Mnoge poznate kompanije u mašinskom i pogonskom inženjerstvu, rukovanju materijalima, proizvodnji električne energije i zrakoplovnoj industriji uspješno sarađuju s Ringspann-om. Među njima su i Rolls-Royce, BMW, Siemens, Tetra Pak. Prije nekoliko mjeseci ova firma je unajmila halu u „Pilani“, instalirala mašine i krenula s proizvodnjom, uglavnom dijelova za električne bicikle čiji je najveći kupac BOSCH, a sada kada je kupila zemljište počinje izgradnju vlastitih objekata. Prvi poslovni partner, odnosno kooperant, u Bosanskoj Krupi Ringspannu je firma CNC N&K Tehnik Centar. 

„Firma se bavi proizvodnjom, odnosno obradom dijelova CNC mašinama, novo iskustvo na našem terenu jeste montaža gotovih proizvoda koji se koriste kao dijelovi kućišta ležaja. Proširili smo kapacitet na 22 uposlena radnika, do kraja godine planiramo imati 30 s tim da ćemo iduće godine početi sa izgradnjom objekata nakon čega će se svakako širiti radna snaga, samim tim proizvodnja i izvoz“, kaže direktor Elvis Nuhanović. 

Činjenica da je u Bosansku Krupu došao još jedan veliki investitor, prema riječima načelnika, svojevrsna je kruna djelovanja na putu privrednog razvoja u 2018. godini. 

„Raduje nas što osim slovenskih, austrijskih, italijanskih investitora, sada u Bosanskoj Krupi imamo i njemačke investitore, pravimo tu neku disperziju, proširuje se glas o dobro poslovnom okruženju u Bosanskoj Krupi. Vjerujemo da će ova investicija, kao i prethodne, ispuniti sva naša očekivanja“, ističe načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. 

Ringspann ima 450 zaposlenih u 16 međunarodnih kompanija, pruža uslugu na licu mjesta, kao i brzu i pouzdanu isporuku. Proizvodni pogoni u najvažnijim regionima svijeta omogućavaju fleksibilnu proizvodnju orijentiranu na kupca. Ringspann svoje poslovne jedinice osim u Njemačkoj ima u SAD-u, Kini, Južnoj Africi, a od ove godine i u Bosni i Hercegovini, odnosno u Bosanskoj Krupi. U naredne dvije godine Ringspann u Bosanskoj Krupi, u izgradnju proizvodnih pogona, planira uložiti blizu dva miliona eura. 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Učenici i nastavnici JU “Druga osnovna škola”, već treću godinu zaredom obilježavaju Dan engleskog jezika , recitiranjem, pjevanjem, čitanjem, izradom likovnih radova te posebno zanimljivim takmičenjem Spelling bee (takmičenje u sricanju riječi).

23. aprila je datum koji se u Ujedinjenom kraljevstvu obilježava kao Shakespeare's day, jer je veliki “bard” - dramaturg i pjesnik William Shakespeare umro 23. Aprila 1616.godine.

‘’Ove godine učenici su imali priliku da pogledaju i dva kratka filma, čiji su autori učenici naše škole, koji su zauzeli treće i četvrto mjesto na kantonalnom takmičenju Stars of English, poslušaju Nadiju Harbaš, prvakinju Kantona na istom takmičenju u kategoriji Pjevanje (na engleskom jeziku) te da pogledaju likovne radove učenika škole i takmiče se u sricanju’’ – kazala je profesorica engleskog jezika Islada Šertović Merdanić.

Manifestacija je održana u svim područnim školama koje pripadaju JU Druga osnovna škola dok je centralna manifestacija održana u Domu kulture gdje su nakon dvosatne manifestacije, dobili I pobjednike u spelovanju. U kategoriji od III-V razreda prvo mjesto osvojila je Azra Mašić, drugo mjesto Haris Čirić i treće mjesto Damir Alijanović. U kategoriji VI i VII razreda najbolji su bili: Eldar Bužimkić (1. mjesto), Ernad Dizdarević (2. mjesto) i Faris Ramić (3. Mjesto). U kategoriji VIII i IX razreda pobjednici su Amela Arnautović (1. mjesto), Imran Bobić (2. mjesto) i Amar Šahinović (3. mjesto).

‘’Zahvaljujemo svi učenicima, nastavnicima, roditeljima i ostalim vrijednim saradnicima koji su pomogli u organizaciji i održavanju ove manifestacije’’ – nastavlja profesorica Šertović-Merdanić.

Labyrinth, omnivore, quadriplegic i lawnmower su samo neke od riječi koje su bile na ovom takmičenju, a sposobnost takmičara pokazuje ne samo da razumiju bitnost poznavanja stranog jezika već i da spretno barataju drukčijom kulturološko-jezičkom skupinom i fonetičkim razumijevanjem.

 

Elma V.

Udruženje oboljelih od karcinoma 'Mimoza' Bosanska Krupa u saradnji sa Udruženjem Vakat iz Jezerskog, organizirali su Dan zdravlja – trka za lijekom, gdje su kroz različite aktivnosti osvijestili, ohrabrili i pomogli žene Mjesne zajednice Jezerski i cijele Bosanske Krupe o problematici karcinoma dojke, preventivi i liječenju.

Regionalni program Think pink – Race for the cure, u čijem sastavu je i ova akcija, otpočela je u Jezerskom u ranim jutarnjim satima u utorak, gdje je za žene bio organiziran ultrazvučni pregled te mamograf, ali i predavanje doktora Admira Mašovića, ''Značaj mamografije u prevenciji karcinoma dojke''.

''Uglavnom se radilo o pacijenticama koji nikad prije nisu radile ultrazvučni ni mamografski pregled. Radionica je za one pacijentice koje prvi put imaju nesto da čuju, vide i nauče te je namijenjeno za one žene koji prvi put dolaze u susret sa mamografijom i pregledom dojki'' – kazao je doktor Mašović.

Udruženje Vakat iz Jezerskog bilo je domaćin ovog događaja, koje je za sve prisutne organiziralo ručak i slastice sa domaćim proizvodima, koje su žene ove mjesne zajednice same od sebe napravile i pomogle ovo dešavanje.

''Odaziv je jako dobar, ja sam zadovoljna, premda ima u posljednjem momentu zena koje su se preplasile i odustale. One su nazalost napravile gresku prema samoj sebi. Međutim, zato smo imali rezervu, žene koje nisu bile predviđene, uradile su pregled. Također smo uradili 15 ultrazvuka i oko 80 vađenja šećera u krvi'' - ističe predsjednica udruženja Mimoza, Fatma Kadić.

U poslijepodnevnim satima održano je veoma korisno predavanje u Maloj Sali Doma kulture, ''Neiskorišteno biljno bogatstvo USK i mogućnosti primjene'' , doc.dr. Vildane Jogić, koja je svim prisutnima objasnila koristi ali štetnosti pojedinih biljaka te kako ih pravilno iskoristiti.

„Race for the Cure“ je jedinstveni događaj koji na jednom mjestu, na nekoliko sati uspije okupiti žene koje su preživjele bolest i njihove prijatelje, građane koji žele pokazati svoju solidarnost sa njima, porodice, timove učenika, poznate ličnosti, a sve kako bi se podigla svijest u borbi protiv karcinoma dojke.

Ovu akciju pomogli su Dom zdravlja Bosanska Krupa, Općina Bosanska Krupa, Udruženje dijabetičara te još dvadeset nevladinih organizacija.

Elma V.

 

U okviru 19.kola 2.Nogometne lige F BiH- grupa Zapad nogometaši Sloge iz Bosanske Otoke pretrpili su težak poraz u Kiseljaku od 6:0.Nogometaši Bratstva iz Bosanske Krupe nisu otputovali na gostovanje kod ekipe Busovače i o ovoj utakmici odlučiće Takmičarska komisija ove lige.

Na tabeli NK Travnik je stekao 5 bodova prednosti pred pratiocima NK Vitez i NK Iskra iz Bugojna.Sloga je na 11.mjestu sa 17 bodova a Bratstvo 13-to sa 14 bodova.

U idućem 20.kolu Bratstvo na SRC „Ada“ dočekuje lidera na tabeli ekipu Travnika dok će u Bosanskoj Otoci gost Slogi biti ekipa NK Busovača.

Nogometašice ŽNK Željezničar 2011 iz Bosanske Krupe gostovale su u Čitluku i izgubile od lidera na tabeli 2.lige F BiH za žene, ekipe Brotnja sa 5:2. Oba pogotka za plave dame postigla je Ajla Memić.

Loš nogometni vikend klubova sa područja općine Bosanska Krupa upotpunio je NK Željezničar koji je u okviru 1.Nogometne lige USK doživio minimalan poraz od 1:0 u Ključu od ekipe Bajer 99.

Emir Sedić

 

Dvadesetsedam planinarskih društava sa područja USK-a i BiH ali i iz Hrvatske, Slovenije i Turske, učestvovali su na ovogodišnjoj, 6-oj po redu, manifestaciji „Proljetna planinarska šetnja Krušnica – Šujnovac 2019“.

Stazu dugu 17 km od Starog grada prema vrelu Krušnice pa preko Vranjske do Šujnovca i nazad do Starog grada i Zelenih otoka prošlo je oko 300 učesnika, ljubitelja prirode, zdravlja i lijepog i ugodnog druženja.

I ove godine sve pohvale i najviše ocjene za organizaciju dobili su entuzijasti iz Planinarskog društva „Grmeč“ Bosanska Krupa koji su na više lokacija za sve učesnike obezbijedili osvježenje -vodu, sokove, kafu a na izletištu Šujnovac ručak i kulturno-zabavni program.

Najmlađi učesnik ovogodišnjeg „Proljetnog pohoda“ je 6-godišnji Arman Ajkunić iz Cazina dok je najstariji učesnik bio Fehim Veladžić iz Bosanske Krupe.

Slobodne se može reći da je ova manifestacija postala brend sa kojim otpočinje turistička sezona u Bosanskoj Krupi te da ova manifestacija na najbolji način promoviše turističke potencijale i prirodne ljepote Bosanske Krupe.

Emir Sedić

PD Grmec - Krusnica Sujnovac 2019 1

 

PD Grmec - Krusnica Sujnovac 2019 3

PD Grmec - Krusnica Sujnovac 2019 4

PD Grmec - Krusnica Sujnovac 2019 5

PD Grmec - Krusnica Sujnovac 2019 6

Sportsko igralište „Idrinovac“ u potpunosti je renovirano i opremljeno 2014. godine za šta je Općina Bosanska Krupa izdvojila više od 160 hiljada KM. Tada se mislilo da će igralište biti mjesto samo rekreacije, druženja i zabave svih uzrasta, međutim, kasnije se ispostavilo da je to mjesto i ispoljavanja bijesa, prezentacije nesavjesnog i bahatog ponašanja. 

Od svečanog otvaranja igralište se svake godine jednom ili dva puta adaptira, no uprkos tome danas je devastirano. Uništene su klupe, ograda, golovi, popločanje oko terena. Ništa od mobilijara ne postoji da ga djelimično ili u potpunosti nije oštetio čovjek. 

Igralište „Idrinovac“ jutros je obišao i načelnik Armin Halitović, te izrazio ogromno žaljenje i razočarenje. Kaže da je u sve uloženo mnogo ne samo novca nego i ljubavi i truda i da je tužno što se ne može sačuvati. 

„Idrinovac je uvijek bilo posebno mjesto Krupljanima. Neko vrijeme smo zbog izgradnje zgrade gimnazije bili bez njega, ali smo ga u punom sjaju vratili rekreativcima, ljubiteljima sporta. Za mene je to bio jedan od najljepših i najsvečanijih dana. Nisam očekivao da se neće uništavati vremenom, naročito u igri, ali nisam mislio da ćemo svake godine zbog vandalizma renovirati i na to trošiti novac. Ograda je recimo ručno istavljena, pa čak i udarom auta. Ne mogu to da razumijem i prihvatim“, dodaje načelnik Halitović. 

Općinski načelnik je iskoristio priliku i apelovao na odgovorne za trenutno stanje da preispitaju postupke, te prestanu uništavati zajedničku imovinu, jer ona nekome koristi i predstavlja zadovoljstvo. Rekao je da će se ubuduće uložiti svi mogući napori kako bi se eventualni vandali identifikovali i adekvatno sankcionisali. 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 658 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda