U novom izdanju emisije „Intervju“ Radija Bosanska Krupa ,kojeg emitujemo ove srijede 13.juna od 15,15 sati ugostili smo predstavnike Kluba vijećnika ASDA Mehmeda Haskića i Midhada Arnautovića. Sa svojim gostima analizirali smo dosadašnji rad Općinskog vijeća,kako oni vide kvalitet diskusija i donesenih odluka,ali i komentirali prozivke od strane opozicije koja poziciji spočitava da su tihi: „Kod opozicije je problem što oni što više govore smatraju da je to u suštini snaga argumenata.“ Nikom pa ni našim gostima ,u uslovima teške ekonomsko-političke situacije u zemlji, nije lako odgovoriti na pitanje kako osigurati bolje uslove života. Smatraju da ono što jedna lokalna zajednica može učiniti već se radi ,misleći prvenstveno na poslovne zone. “Na ovaj način mi nastojimo koliko toliko da stvorimo uvjete za otvor novih radnih mjesta u poslovnoj zoni.“ Mladim ljudima se mora osigurati sveukupni ambijent,kažu sagovornici .Kad je u pitanju javno komunalno preduzeće,mišljenja su da se na ovoj priči pokušavaju zaraditi jeftini politički poeni. Komunalno preduzeće je opterećeno upravo iz razloga , jer ono pokušava pomoći svojim sugradjanima i osigurati im kvalitetnu vodu. Nakon vrućeg ljeta ući ćemo u jesen podgrijanu novim ciklusom,sada općih izbora. Stranka demokratske aktivnosti nedavno je dala podršku SDP-ovom kandidatu za člana Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću. Pitali smo da li je jedna takva koalicija moguća u postizbornom periodu.Iako je ,kažu, prerano govoriti o postizbornom koaliranju ,ništa nije isključeno. Emisiju „Intervju“ poslušajte u srijedu 13.juna od 15,15 sati i u repriznom terminu u petak 15.juna od 10 sati.

RadioBK

Doc. dr. Almir Badnjević dobio je, zajedno sa njegovim timom, nagradu za najbolji članak i istraživanje iz oblasti kliničkog inžinjeringa za 2018. godinu, na ceremoniji zatvaranja Svjetskog kongresa medicinske fizike i biomedicinskog inžinjeringa IUPESM 2018. u Pragu, prenosi agencija Patria. Pored toga, na generalnoj skupštini IFMBE, dr. Badnjević je za mandat 2018-2021 izabran i za člana odbora Međunarodne divizije za klinički injžinjering (IFMBE-CED) koja djeluje kao ogranak Međunarodne federacije medicinskog i biološkog inženjerstva (IFMBE), i tako postao jedan od devet ljudi u svijetu koji vode glavne postupke u polju kliničkog inžinjeringa.

“Naš rad govori o rezultatima koje smo postigli sa aspekta povećanja tačnosti, preciznosti i pouzdanosti rada infuzomata i perfuzora u zdravstvenim ustanovama vršenjem postupka verifikacije i metoda koje primjenjujemo za istu“, naglasio je dr. Badnjević, te dodao da su članak i istraživanje specifični zbog činjenice da su rijedak slučaj u kojem se rezultati temelje na realnim uređajima u zdravstvenim ustanovama, i to na jako velikom uzorku.

“Naše procedure i istraživanja su prošle godine na globalnom forumu o medicinskim uređajima prepoznati i od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i kao takav svrstan kao primjer dobre prakse na globalnom nivou“, istakao je dr. Badnjević, te rekao da se ovim rezultatima otvaraju nove mogućnosti i za državu Bosnu i Hercegovinu.

“Sva pitanja iz kliničkog inžinjeringa sada možemo aktivirati i u BiH, a iz ovog najviše koristi može imati Ministarstvo zdravstva i zdravstvene ustanove u BiH, ukoliko to prepoznaju. Ova divizija reguliše i sva pitanja kliničkog inžinjeringa u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i nadam se da će naša država iskoristiti ovu priliku da napravi određen pomake, a ne da mandat provedem pomažući nekim drugim državama“, naveo je dr. Badnjević.

Nagrada za najbolji članak i istraživanje iz oblasti kliničkog inžinjeringa (A Best Clinical Engineering Article Award) dodijeljuje se svake godine jednom ili grupi autora čiji radovi demostriraju znastvenu vrijednost, strukovnu relevantnost i širi uticaj.

Međunarodna asocijacija kliničkih inžinjera (IFMBE-CED) okuplja stručnjake iz cijelog svijeta koji su posvećeni unapređenju sigurnih i učinkovitih medicinskih metoda kroz međusobnu komunikaciju i razmjenu znanja, te stručno usavršavanje i certifikaciju. Sarađujući globalno sa regulatornim agencijama, agencijama za standardizaciju, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i drugim strukovnim tijelima, IFMBE-CED u svijetu nastoji unaprijediti ulogu kliničkog inžinjeringa u institucionalnim okvirima zdravstvene politike, strategije, planiranja i upravljanja.

Ovo imenovanje došlo je nekoliko mjeseci nakon što je u Londonu, doc. dr. Almir Badnjević proglašen za vijećnika EAMBES (European Alliance for Medical and Biological Engineering & Science), najrespektabilnije organizacije u Evropi koja se bavi medicinskim i biološkim inžinjerinog i naukom.

Izvor: Patria

Dan policije USK i ove godine 12.juna obilježava se prigodnim sadržajima. Prije nekoliko dana organizirana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Dan policije 2018       

 

     U srijedu, 13. juna navršavaju se 24 godine otkako su izvršavajući borbeni zadatak u reonu Todorova smrtno stradali komandant 511. slavne brdske brigade Mirsad Crnkić i njegov lični pratilac Nihad Bužimkić.

     Mirsad Crnkić rođen je 14.septembr 1956.godine u Bosanskoj Krupi, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Po završetku srednje škole, opredjeljuje se za vojni poziv,nastavlja školovanje u vojnim školama a potom radi kao starješina u štabu Teritorijalne odbrane Bosanska Krupa. Kao starješina štaba TO Bosanska Krupa na formacijskom mjestu pomoćnik načelnika štaba za pozadinske poslove, aktivno je učestvovao u organizaciji otpora i odbrane naroda Bosanske Krupe, od 21.aprila 1992.godine.

     Preformacijom jedinica TO u formacije Armije R BIH, Mirsad Crnkić nastavlja svoj ratni put u sastavu 111.Bosansko-krupske brigade kasnije 511.slavne bbr, gdje obavlja dužnost pomoćnika komandanta za logistiku a potom zamjenika komandanta 511.slavne bbr.Kao čovjek koji je omiljen u svojoj sredini ali i kao izvrstan organizator i čvrstog karaktera kao predodređen za vođu, 14.avgusta 1993.godine postavljen je na dužnost komandanta 511.slavne.

     Bio je čovjek ogromne energije, sjajnih ideja i neuništivog duha.U njegovom plemenitom srcu uvijek je bilo mjesta za borce i njihove porodice. Bio je komandant koji je zajedno sa svojim saborcima prolazio sve linije odbrane u zoni odgovornosti 5.Korpusa od Ćojluka, Grabeža, Hasinog vrha, Skokova i Pećigrada, sve do 13.06.1994.godine, kada se u reonu Todorova na izvršenju borbenog zadatka, gasi život komandanta, patriote, velikog čovjeka i borca za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Za zasluge koje je ostvario u ratnom periodu posthumno mu je dodijeljeno najviše ratno vojno priznanje značka „Zlatni ljiljan“ te je proizveden u čin pukovnika Armije R BiH.

       Zajedno na izvršenju borbenog zadatka s komandantom Crnkićem poginuo je njegov lični pratilac Nihad Bužimkić, rođen 28.avgusta 1970.godine u Bosanskoj Krupi. Bio je uvijek rame uz rame s komandantom ili samo korak iza njega, odan i požrtvovan.

       Mirsad Crnkić je prvi ratni komandant brigade u sastavu 5.Korpusa ARBiH koji je položio život u temelje BiH. Svojim saborcima i sugrađanima zauvijek će ostati u sjećanju kao legendarni komandant 511.slavne kao i njegove riječi: „Hoćemo li preko Une? Hoćemo li u Bosansku Krupu?“

 

Senada Avdagić

U srijedu, 13. juna navršavaju se 24 godine otkako su izvršavajući borbeni zadatak u reonu Todorova smrtno stradali komandant 511. slavne brdske brigade Mirsad Crnkić i njegov lični pratilac Nihad Bužimkić. U znak sjećanja na njihov ratni doprinos, ljudsku veličinu i žrtvu koju su podnijeli za našu slobodu, godišnjica njihove pogibije obilježit će se na prigodan način. U srijedu, 13. juna u 09,00 sati položit će se cvijeće na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi a zatim i na rodnoj kući komandanta Mirsada Crnkića. Nakon toga će se na Šehitlucima u Jezerskom proučiti Fatiha i položiti cvijeće na turbe komandanta Mirsada Crnkića i njegovog pratioca Nihada Bužimkića.

 

Tevhid povodom 24. godišnjice od preseljenja na ahiret Mirsada Crnkića i Nihada Bužimkića proučit će se u srijedu, 13.juna poslije podne namaza, od 13,30 sati u Gradskoj džamiji u Bosanskoj Krupi.

 

Pozivaju se građani bosansko-krupske općine da prisustvuju prigodnom obilježavanju 24.godišnjice pogibije komandanta Mirsada Crnkića i njegovog pratioca Nihada Bužimkića.

 

Protokol za srijedu, 13.juna:

 

09,00 – Polaganje cvijeća i učenje Fatihe na Centralnom šehidskom spomen-obilježju

09,30 – Polaganje cvijeća na rodnoj kući k-danta Crnkića

10,00 – Polaganje cvijeća i učenje Fatihe na šehitlucima u Jezerskom

13,30 – Tevhid u Gradskoj džamiji u Bosanskoj Krupi

 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 633 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2011 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda