Danas je u Sarajevu između rezidentne predstavnice UNDP BiH Sezin Sinanoglu i predstavnika 17 jedinica lokalne samouprave koje su uključene u MEG projekt potpisan sporazum o implementaciji infrastrukturnih projekata, odnosno za dodjelu bespovratnih sredstava. Među općinama koje su ispunile kriterije za dodjelu nalazi se i Bosanska Krupa koja će vlastitim i sredstvima Vlade Švicarske a posredstvom UNDP-a realizirati tri projekta. 

Jedan se odnosi na zaštitu okoliša, poboljšanje vodosnabdijevanja na području općine, drugi na poslovnu infrastrukturu, odnosno izgradnju preostale interne saobraćajnice u Poslovnoj zoni „Pilana“, a treći na dodjelu poticajnih sredstava za podršku poslodavcima i samozapošljavanju putem javnog poziva. 

Za realizaciju infrastrukturnih projekata Općina Bosanska Krupa dobit će sredstva od Vlade Švicarske u iznosu od 136 hiljada švicarskih franaka a isto toliko je planirala u vlastitom budžetu, dok je za poticaje također u jednakom omjeru i od istih partnera osigurano više od 80 hiljada KM. 

Tako će se u ulici 511. slavne bbr. uskoro raditi na unapređenju snabdijevanja pitkom vodom. Naime, stare i dotrajale azbest cementne cijevi bit će zamijenjene novim, savremenim, izrađenim od ekoloških prihvatljivih materijala. Time će se umanjiti gubici vode u dotrajaloj mreži i početi stvarati uslovi za uvođenje daljinskog očitavanja vodomjera što će u značajnoj mjeri smanjiti troškove poslovanja javnog komunalnog preduzeća. 

Osim toga, bit će izgrađena i preostala interna saobraćajnica u Poslovnoj zoni „Pilana“ u dužini od 407 m. Njome će se obezbijediti adekvatan pristup i odvijanje saobraćaja za 8 postojećih privrednih subjekata u ovoj zoni i svakako stvoriti još bolji uslovi - povećati šansa za nove investicije. 

U okviru MEG projekta bit će raspisan i javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava za podršku poslodavcima koji imaju registriran vezani obrt i srodne djelatnosti kao fizička lica u vidu nabavke sredstava za rad, opreme i repromaterijala, te kao podršku samozapošljavanju lica koja žele pokrenuti vlastiti biznis, a koji nisu korisnici poticajnih sredstava za registraciju djelatnosti putem Zavoda za zapošljavanje u posljednjih godinu dana od dana objavljivanja javnog poziva. U oba slučaja aplikanti će moći ostvariti poticaj u iznosu od 8.000 KM, svakako uz ispunjenje svih uslova, dostavljanje uredne aplikacije i neophodne dokumentacije a o čemu će javnost biti informisana blagovremeno. 

Inače, projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja je inicijativa Vlade Švicarske vrijedna 36 miliona KM koju će u narednih 12 godina provoditi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Realizuje se u tri četverogodišnje faze. Rezultat projekta trebaju biti općine koje posjeduju odgovarajuće nadležnosti i finansijska sredstva, koje su poboljšale svoje demokratsko upravljanje i koje pružaju javne usluge na inkluzivan, efektivan i efikasan način, posebno usluge vezane za sektor privrede i okoliša. 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 

Stotine registriranih učesnika iz Unsko-sanskog kantona, Bosne i Hercegovine i inostranstva ove će godine po četvrti put biciklima, električnim vozilima, trčeći, ili pak šetajući proći etapu od Srbljana do Bosanske Krupe. 

Događaj pod nazivom „Rotary kanjon“ čiji je cilj ukazati na iznimnu ljepotu i prirodnu vrijednost Grmuškog kanjona rijeke Une ove će se godine održati 12. maja (subota). Završnica manifestacije, uz ručak, osvježenje i zabavni program uz grupu „Linija života“, planirana je u poslijepodnevnim satima na bosanskokrupskim Zelenim otocima. 

Okupljanje i registracija učesnika koji to već nisu učinili je u Srbljanima u jutarnjim satima. U 13:30 sati planiran je zajednički ulazak u Bosansku gdje će gosti posjetiti uži dio grada, starogradsku tvrđavu Pset, šetalište Kej i park Zeleni otoci. Za sve učesnike Općina Bosanska Krupa će kao domaćin osigurati ručak (vojnički grah), a u partnerstvu sa ugostiteljskim objektima „Havana“ i „Zeleni otoci“ i zabavni program na Zelenim otocima. Sve učesnike i goste zabavljat će bosanskokrupska grupa „Linija života“. 

Za sve one koji će šetati ili trčati do polazne tačke, odnosno Srbljana, bit će obezbijeđen prevoz iz Bihaća i Bosanske Krupe. U Bihaću je okupljanje kod Tehničkog fakulteta, a u Bosanskoj Krupi na Trgu Alije Izetbegovića do 7:30 sati kada se pod pratnjom kreće zajedno sa kolonom biciklista. Iz Srbljana u Bosansku Krupu, nakon registracije, kraćeg programa i zajedničkog fotografisanja učesnici kreću u 9:10 sati (pješaci) i u 10:00 svi ostali. 

Obezbijeđen je i prevoz za povratak. Autobus i kamion za bicikla čekat će učesnike u 16:00 sati na Autobusnoj stanici Bosanska Krupa. 

Cesta kojom će proći „rotarijanci“, od naselja Srbljani pa sve do ulaza u Bosansku Krupu, bit će zatvorena za redovan saobraćaj od 9:00 do 17:00 sati. 

Organizator, Club Rotary iz Bihaća, ove godine očekuje najmasovniju manifestaciju do sada. Kažu da je sve spremno i da savršen doživljaj ovisi samo o vremenskim prilikama. Pozivaju sve one koji žele učestvovati, ali i doći na završno druženje u Bosanskoj Krupi. 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 631 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda