Vahida Maglajlić ‎(1907-1943) puno je više nego „jedina Bošnjakinja narodni heroj“, kako je definiše bosanska Wikipedija. Priča o ženi koja je napustila komfor imućne, ugledne banjalučke gradske porodice i uključila se u otvorenu borbu protiv fašizma ne zaslužuje zaborav i potiskivanje, već stalno prisjećanje i procjenu vrijednosti za koje se Vahida borila i za koje je dala svoj život.

Izložba o Vahidi Maglajlić problematizira pitanja feminizma, antifašizma i politike sjećanja, koristeći životni put Vahide Maglajlić kao referentnu tačku za ocjenu stanja u kojem se danas kao društvo nalazimo i postojećeg sistema vrijednosti u kojem živimo i u kojem odgajamo nove generacije.

Da li smo i koliko napredovali u proteklih stotinu godina po pitanju položaja žene u bh društvu, razlikujemo li fašizam u njegovim modernim pojavnim oblicima, te kakav je odnos društva prema prošlosti, pitanju su koja pokreće ova izložba.

Potrošačko društvo u kojem živimo Dan žena, 8. Mart vidi samo kao komercijalnu priliku u kojoj je darivanje žena odlična prilika za sticanje profita. Umjesto toga, izložbom ukazujemo da stvarnog poboljšanja položaja žena u bh društvu nema bez njihovog aktivnog, beskompromisnog i svakodnevnog angažmana. Vahida Maglajlić je upravo simbol takve borbe.

Autori izložbe: Arijana Forić Kurtović i Enes Kurtović

Izložba je u organizaciji NVO BK2001 u partnerstvu sa Ju Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje, a u sklopu SEDMICE RAVNOPRAVNOSTI i obilježavanja 8.marta.

Otvor izložbe je 8.marta u 13h u Gradskoj galeriji Bosanska Krupa

Izvor:Ju "Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje"

Porodica i prijatelji obavještavaju sve saborce, sugradjane i sve ljude dobre volje koji su se odazvali pozivu za pomoć Azmiru Mušeljiću Aziju da je Azmir 1. marta prebačen u Sarajevo odakle je avionom otputovao u Istanbul. U njegovoj pratnji iz Bosanske Krupe su bili dr.Izet Sulejmanović i njegova sestra Elvira Šahinović koja, prema uputama bolnice,  mora biti u stalnoj pratnji pacijenta. U subotu 03.marta obavljen je prvi liječnički pregled u onkološkoj klinici „Memorial Sisli“ u Istanbulu, već u ponedjeljak su uradjeni prvi nalazi, nakon čega je započeo terapijsko liječenje.

Još jednom  porodica i prijatelji se zahvaljuju svima koji su na bilo koji način doprinijeli da Azi ode u Tursku na liječenje. Istovremeno  obavještavaju  sve da akcija prikupljanja sredstava  ovdje ne staje, jer pored terapije,  koja košta 26.600 eura, u dodatne troškove ulaze i svi pojedinačni nalazi, doktorski pregledi kao i boravak u bolnici koji po danu košta 330 eura.

Zbog toga se apeluje na sve  koji mogu i žele pomoći u općini, državi i inostranstvu da animiraju svoje prijatelje i sve ostale da uplatom sredstava na broj računa :

BAM :           1613000081082161

Devizni :       IBAN CODE :  BA391612000101011443 - SWIFT CODE: RZBABA2S  

otvoren kod Raiffeisen bank pomognu liječenje Azmira Mušeljića-Azija.

RadioBK

Jučer je održana 27. redovna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Bosanska Krupa na kojoj je razmatrana lista prioritetnih projekata prevencije za sufinansiranje u 2018. godini, isplata naknade za članove Općinske komisije za procjenu šteta za obavljene zadatke na procjeni šteta nastalih usljed olujnog nevremena u decembru prošle godine, te Izvještaj o prikupljenim, raspoređenim, korištenim sredstvima posebne naknade u 2017. godini na području Bosanske Krupe. Preventivno se razgovaralo i o mjerama koje će se poduzeti ukoliko u narednim danima dođe do poplava uzrokovanih snježnim i kišnim padavinama. 

Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice OŠCZ, razmatran je i jednoglasno prihvaćen Zaključak o listi projekata prevencije iz programa razvoja zaštite i spasavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća za period 2013. – 2020. godina, a koji će se sufinansirati iz sredstava ostvarenih po osnovu posebne naknade za zaštitu i spasavanje od nesreća u 2018. godini. Na listu projekata u ovoj godini preneseni su projekti koji nisu realizirani u prošloj kao i oni koji su započeti ranijih godina, ali i uvršteni mnogi drugi. Tu su projekti čišćenja i produbljivanja korita potoka: Baštra sa rukavcem Vodomut (preostali dio vodotoka), Kamarica, Jarnija i Voloder, zatim izdizanje puta Bare u MZ Zalug u dužini od oko 200 metara, izrada projektno-tehničke dokumentacije i izvođenje radova za odbranu od poplava na lokalitetu Redžići u Bosanskoj Otoci, kao i izrada dokumentacije za regulaciju vodotoka II kategorije, odnosno potoka Voloder, Kamarica i Baštra. Na listi se također nalaze i projekti protuminskih aktivnosti na području Bosanske Krupe koji su usaglašeni sa BH MAC-om, te perspektivni projekt regulisanja i uređenja korita koji se odnosi na 15. fazu regulacije potoka Kalender. Nakon prihvatanja od strane OŠCZ ovaj se Zaključak na usvajanje dostavlja Općinskom vijeću. 

Podršku svih članova Štaba dobila je i Odluka o isplati naknade za rad članovima komisije za procjenu štete nastale usljed prirodne nepogone, odnosno olujnog vjetra od 10. do 13. decembra prošle godine, a k znanju je primljen Izvještaj o prikupljenim, raspoređenim, korištenim sredstvima posebne naknade u 2017. godini na području Bosanske Krupe. Od ukupno raspoloživih 183.857,16 KM utrošeno je 71.028,69, dok je 112.828,47 KM ostalo neutrošenih sredstava. Sredstva su utrošena za vrijeme prirodne nepogone i otklanjanje šteta (25.000,00 KM), opremanje struktura civilne zaštite (29.900,00 KM), realizaciju projekata prevencije (11.876,19 KM), te pripremanje, obuku i vježbe (4.252,50 KM). 

Na kraju sjednice Štaba, iako je situacija zadovoljavajuća, razgovarano je i o aktivnostima, odnosno o mjerama koje će se poduzeti ukoliko u narednim danima dođe do poplava uzrokovanih snježnim i kišnim padavinama. Istaknuto je da je stanje pod kontrolom, da još uvijek nema straha od poplava, ali da je sve spremno ukoliko do njih zaista dođe, kako nadležne službe, tako i dovoljan broj vreća sa pijeskom.

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

- Policijska stanica  Bos.Krupa  obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

 U 13,10 sati Bos.Krupa   krivično djelo - posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga od strane 1 lica.Lice lišeno slobode.Izvještaj kantonalnom tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu.

- Vatrogasna jedinica  izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala  27   pacijenata, za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo  upućeno 5  lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava  da  je  isporuka vode  u  proteklom periodu  na području općine zadovoljavajuća.Danas od 07,30 do 15,00 sati  prekid u isporuci vode u ul.Generala Mirsada Sedića.Radovi na mreži..   

- Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu  zadovoljavajuća. Danas nema planskih zastoja u isporuci električne energije.  

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija  po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mokrim i klizavim kolovozima. Upozorenje na mogućnost  lavina na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 0 C , vlažnost zraka 90% , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 95 cm (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 555 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda