Predpromocija knige „Sve što ti nisam rekla“ autorice Edine Gerzić prvi je događaj koji otvara ovogodišnji „Knjigaton“. Podsjećamo , „Knjigaton“ je projekt NVO“BK2001“ u suradnji sa JU“ Centar za kulturu i informisanje“ koji ima za cilj da promoviše čitanje i lijepu riječ te da privuče što više djece i podigne im svijest o kulturi čitanja.

Edina Gerzic

 

Globalna inicijativa Earth Hour (Sat za planetu Zemlju) ove se godine obilježava 24. marta gašenjem svjetla u 20:30 sati. U BiH naglasak je stavljen na degradaciju međunarodno zaštićenih močvarnih staništa Hutovog blata i Livanjskog polja. 

I ove godine na poziv WWF-a, jedne od vodećih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, da se uključe u akciju „Sat za planet Zemlju“ odazvali su se brojni gradovi i općine u BiH. Među njima je i Bosanska Krupa gdje će 60 minuta, sutra od 20:30 do 21:30 sati, biti ugašena javna rasvjeta. 

Ovogodišnji se „Sat za planet Zemlju“ obilježava pod sloganom „Connect2Earth“, odnosno „spojite se sa Zemljom“. Popularni Earth Hour, počeo je 2007. godine i prerastao u najveću svjetsku volontersku akciju u kojoj je prošle godine učestvovalo više od 180 zemalja. 

„U ovoj godini obilježava se jubilej (25 godina) Konvencije o biološkoj raznolikosti. Kroz partnerstvo s WWF-om naredne tri godine ćemo buditi svijest o biološkoj raznolikosti, počevši s ovom subotom i „Satom za planet Zemlju“, s ciljem povećanja komunikacije biološke raznolikosti. Zahvaljujem se WWF Adriji koja i ove godine podstiče svijest javnosti o značaju prirodnih resursa i zaštiti prirode BiH kroz ovaj događaj“, izjavio je Mehmed Cero, nacionalna fokalna tačka za Konvenciju o biološkoj raznolikosti. 

U našoj regiji WWF će kroz „Sat za planet Zemlju“ istaknuti povezanost bioraznolikosti i klimatskih promjena. Sloganu 'Connect2Earth' WWF dodaje 'Connect2Rivers' i cijelu inicijativu usmjerit će na zaštitu slatkovodnih ekosustava, močvara i rijeka. U Bosni i Hercegovini naglasak je stavljen na močvare i hitnu potrebu za njihovom revitalizacijom. Istaknuto je da je prihod od samo nekoliko sati rada hidroelektrana, koje ih ugrožavaju, dovoljan za njihov spas. 

„WWF je rad  na zaštiti močvarnih staništa Hutovog blata i Livanjskog polja započeo prije više od deset godina. Istraživanja koja je proveo WWF-ov stručni tim ukazuju na zanačajnu degradaciju ekosustava na ovim međunarodno zaštićenim močvarnim staništima. WWF zaključuje da je najveći razlog za to preusmjeravanje voda isključivo za potrebe proizvodnje električne energije. Želimo ukazati da je rješenje ovog problema nadohvat ruke i da zajedno možemo očuvati ova staništa. Močvare ne samo da daju samo važan doprinos bogatstvu života i biološkoj raznolikosti Balkana već nude i niz važnih usluga lokalnom stanovništvu. Ulaganje u očuvanje prirode vrijedno je kako za prirodu tako i za ljude, kao što i pokazuju izvješća o procjeni dobrobiti od zaštićenih područja“, zaključio je voditelj WWF-a u BiH Zoran Mateljak.

Na pokrenutoj internetskoj stranici connect2earth.org svi su pozvani da napišu šta za njih znače biološka raznolikost i priroda. Napravljena u partnerstvu s tajništvom Konvencije o biološkoj raznolikosti Ujedinjenih naroda ima namjeru osvijestiti ljude o značaju bioraznolikosti kao i dati ideje šta svaki pojedinac može napraviti kako bi osigurao bolju budućnost našeg planeta. 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje na pijaci u Bosanskoj Krupi, pijaci u Banjoj Luci i na teritoriju općine Bosanska Krupa oduzeli su raznu robu u vrijednosti 187.000 KM.

Ovlaštene službene osobe Grupe za sprečavanja krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Banja Luka, u nekoliko odvojenih akcija na području općine Bosanska Krupa oduzeli su određenu količinu zlatnog i srebrenog nakita, rezanog duhana i obuće.

Prilikom kontrole porijekla robe na pijaci u Bosanksoj Krupi na tezgama kod tri osobe pronašli su određenu količinu zlatnog i srebrenog nakita, rezanog duhana i obuće, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na cca 20.000 KM.

Kako je u toku provjere utvrđeno da osobe kod kojih je predmeta roba pronađena nemaju registrovanu trgovačku djelatnost prodaje zlatnog i srebrenog nakita, niti dokumentacije o porijeklu, pronađena roba je privremeno oduzeta.

Vršeći službene provjere u zlatarskoj radnju u Bosanskoj Krupi, službenici RC Banja Luka, Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, utvrdili da vlasnik pronađene robe nema dokumentacije o provedenom carinskom postupku nad istom zbog čega je pronađena roba privremeno oduzeta. Tom prilikom izvršeno je oduzimanje zlatnog i srebrenog nakita, čija je ukupna tržišna vrijednost procjenjena na cca 27.000 KM.

Pored oduzetog zlatnog i srebrenog nakita, u mjesecu martu 2018. godine na području RC Banja Luka bile su već tri zaplijene zlatnog i srebrenog nakita izvršena od strane službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Banja Luka, a ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzetog zlatnog i srebrenog nakita u pomenutom periodu se procjenjuje na iznos od cca 50.000 KM.

Na područiju Grada Banja Luke, službenici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, RC Banja Luka, izvršili su provjeru porijekla robe na pijaci u Banjoj Luci te su tom prilikom kod tri fizička lica pronašla veću količinu razne tehničke robe (frižideri, mašine za sušenje, šporeti...).

Kako je tokom provjere utvrđeno da osobe kod kojih je predmetna roba pronađena, nemaju registrovanu djelatnost, niti dokumentaciju o porijeklu, odnosno dokumentaciju kojom bi dokazali da je nad predmetnom robom proveden carinski postupak, pronađena roba je privremeno oduzeta. Procijenjena vrijednost privremeno oduzete robe je preko 30.000 KM.

Pored navedenog, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Banja Luka su u prvoj polovini marta mjeseca 2018. godine izvršili privremeno oduzimanje tehničke robe, tekstilne i druge razne robe, kojom su učinjene povrede propisa iz nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje, čija ukupna tržišna vrijednost se procjenjuje u iznosu od cca 60.000 KM.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivaju sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

 

Izvor: Klix.ba

Pripadnici Pete Policijske uprave i Policijske stanice Bosanska Krupa održali su predavanje o štetnostima i opasnostima koje droga nosi sa sobom. Iz policije poručuju da se ovakve akcije održavaju svake godine te da je cilj akcija da se djeca upozore dok još nisu došli u dodir s drogom. 

Predavanje o drogi

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 547 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda