Privredni subjekti sa područja Bosne i Hercegovine i Švedske po treći put mogu aplicirati za bespovratna sredstva Challenge fonda. Javni poziv je otvoren do 17. decembra do 24 sata.Fond raspolaže sa oko tri miliona eura namijenjenih privrednim subjektima sa inovativnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. 

Inovativna rješenja mogu se odnositi kako na značajno poboljšanje postojećeg proizvoda, procesa ili usluga, tako i na njihov suštinski novitet. Činjenica je da konkurentnost privrednih subjekata upravo zavisi o inovativnosti. Nažalost, u našoj zemlji privredni subjekti se teško odlučuju za uvođenje inovacija, a glavni razlog je nedostatak finansijskih sredstava. Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju - Sida je prepoznala taj problem i izdvojila 4.2 miliona eura za Challenge to change projekt koji će do 2020. godine implementirati Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća. 

Za potencijalne korisnike iz kategorije startup-a, koji su registrovani najmanje šest mjeseci, predviđen je maksimalni iznos granta do 10.000 eura, dok korisnici iz kategorije mikro, malih i srednjih preduzeća do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000 eura. Aplikanti moraju obezbijediti i minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta, čija realizacija ne može trajati duže od godinu dana.

Sve pristigle prijave biće ocijenjene u skladu sa tri osnovna kriterijuma - inovativnost, izvodljivost i održivost poslovne ideje i društvena korist.
Prijave na ovaj poziv moraju biti podnesene isključivo u elektronskoj formi na www.c2c.ba u skladu s uputstvima koja se nalaze u dokumentu Vodič/Smjernice za aplikante. 

U okviru Challenge to change projekta, do sada su bila otvorena dva poziva za dobijanje bespovratnih sredstava Challenge fonda. U okviru prvog poziva potpisani su ugovori sa 28 korisnika granta za čiju realizaciju iz Challeng fonda je predviđeno 570 000,00 EUR. U okviru drugog poziva odabrano je 35 korisnika granta za čiju realizaciju iz Challenge fond je predviđeno oko 870 000,00 EUR.

Izvor: Klix.ba

Decembar u Bosanskoj Krupi, kao i svih prethodnih godina, bit će jedan od najispunjenijih i najzanimljivijih mjeseci. Praznično ozračje upotpunit će tradicionalni događaji poput Novogodišnjeg sajma, Večeri sevdaha, dočeka Nove godine, a po prvi put bit će održane i Zimske dječije radosti. Sve ove manifestacije planirane su za drugu polovinu mjeseca.

 

Među njima je svakako već prepoznatljivi Novogodišnji sajam koji počinje 20. decembra. Osmi po redu sajam trajat će osam dana, a bit će održan u poslovnom prostoru u ulici Patriotske lige, kao i prethodnih godina. Sudeći prema dosadašnjim prijavama, okupit će vrlo značajan broj izlagača iz cijelog Unsko-sanskog kantona i nekoliko većih bh. gradova.

 

Na sajamskim štandovima posjetioci će moći pronaći prehrambene, biljne i ljekovite proizvode, kolače, ručne radove, umjetničke slike, odijevne predmete, dječije igračke, božićne i novogodišnje ukrase, cvijeće. Javni poziv za učešće na sajmu otvoren je do 14. decembra. Sve potrebne informacije zainteresirani mogu dobiti u Centru za kulturu, obrazovanje i informisanje putem telefona 037/471-693 ili mail-a: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.">Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Ove godine po prvi put bit će održane i Zimske dječije radosti. Kićenje jelke ispred prostora u kojem se održava Novogodišnji sajam, besplatna vožnja kočijom za sve mališane, zabavni program i druženje gdje će se služiti topli napici, samo su neki sadržaji manifestacije koja se održava 21. decembra a čiji su organizatori javne ustanove Dječije obdanište i Centar za kulturu.

 

Već 11. po redu Veče sevdaha održat će se 27. decembra u bosanskokrupskom Domu kulture. I ovaj put uz profesionalnu pratnju domaćih muzičara, grupe "Linija života", najljepše izvorne pjesme naših krajeva izvodit će većinom Krupljani, ali i dragi gosti iz drugih gradova zemlje i inostranstva.

 

Kao kruna svih dešavanja, kako u decembru tako i u cijeloj godini, jeste doček i proslava Nove godine. Zajednička zabava pod pokroviteljstvom Općine Bosanska Krupa i načelnika Armina Halitovića bit će održana na šetalištu u ulici Patriotske lige. Sve prisutne od 22.00 sata zabavljat će „FAH band“.

 

Slavlje i zabava za mališane počinje u toku dana, u 15.00 sati. Uz druženje, nastupe talentovanih dječaka i djevojčica, najmlađim Krupljanima Djeda Mraz će podijeliti novogodišnje paketiće koje obezbjeđuju Općina i sponzori.

 

Sve decembarske manifestacije i ove su godine u organizaciji Općine Bosanska Krupa i Centra za kulturu, obrazovanje i infomisanje.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

U JU“Druga osnovna škola“ Bosanska Krupa danas je upriličeno medijsko predstavljanje projekta „Mi imamo pravo naučiti živjeti zdravo“.

Tropic1

Tropic2

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 735 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda