Novogodišnje slavlje započelo je već u 15h, gdje je održana Dječija nova godina i podijeljeni paketići djeci našeg grada. Ajša Halkić i Rejhana Bužimkić zabavile su mališane i najavile dobru zabavu i večeras, gdje nas zabavlja Fah bend, a preko dvije stotine mališana dobilo je svoje paketiće i sretni i zadovoljni, kako to samo djeca mogu biti, otišli kućama.
 
Neke od njih smo i pitali šta su to željeli ove godine od djeda mraza, no nisu nam svi bili pričljivi. No Anesa nam je rekla da je ove godine bila dobra i za nagradu dobila paketic.
 
''Zovem se Anesa i imam punih 6 godina. Poželjela sam da budem dobra i da dobro učim. Majka mi je kupila patka za novu godinu''.
 
Sve decembarske manifestacije, kao i ovu, u organizaciji su Općine Bosanska Krupa i Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje, a sponzori paketića ove godine su Općinski načelnik Armin Halitović i trgovački centri "Bingo" i "Belamionix".
 
Elma Velić
 

Da li često očekujemo više od novogodišnje noći nego od cijele naredne godine? Često nam je najvažnije gdje ćemo tu novogodišnju noć, šta ćemo obući i s kim ćemo proslaviti, kako je zovu, najluđu noć za kraj jedne i za početak naredne godine?!

Ovisno od godina starosti, interesovanja i mogućnosti i građaniBosanske Krupe provode najluđu noć, sigurno sa željom da sljedeća godina donese mnogo dobroga, boljeg od ove na izmaku.

 

A gdje će to naši građani provesti novu godinu? Iako neraspoloženi za snimanje, kazalu su 'neslužbeno' da će uglavnom u privatnim aranžmanima, kod kuća i u lokalima koje su s društvom iznajmili, dok većina, pogotovo onih starijih, kažu da im ta noć više ništa ne predstavlja i da je neće ni slaviti.

 

Na trgu u Bosanskoj Krupi biće organiziran, kao i svake godine,novogodišnji doček, a ove godine će nas zabavljati bend Fah. I ove godine, iako prognoziraju ledenu noć, očekuje se veliki brojKrupljana, obzirom da ih je dosta na 'urlaubu' te neće biti toliko prazno kao inače.

 

U klubovima i restoranima u Bosanskoj Krupi, ovisno o ukusima, naše sugrađane će zabavljati Linija života, Bosk band, Rajsvosa orchestra te drugi muzičari koji svakako obećavaju dobru zabavu.

U narodu kažu da 'kako proslavite novogodišnju noć' takva vam bude i cijela godina. Stoga se nadamo da ste dobro birali, kako mjesto tako i društvo, a ako niste, u restoranima i kafićima koji nisu organizirano zauzeti, potražite mjesto i zabavite se ovu, kako kažu, najluđu noć, ispraćajući probleme i nadajući se da vas neće pratiti i u narednoj godini.

Sretna nova godina!!!

Ne samo glasom nego i pisanom rječju i slikom pratili smo događaje koji su svakodnevno bili u našoj pažnji, te smo za ovo novogodišnje izdanje radijskog programa i za našu web stranicu, izdvojili, sabrali, skratili i u nekoliko riječi opisali događaje u 2018.godini.

Godina je počela 17.sjednicom Općinskog vijeća Bosanska Krupa i Odlukom o privremenom finansiranju a uslijedili su i naslovi vezani za održanih deset redovnih i dvije tematske sjednice Općinskog vijeća - o stanju u JKP „10.juli“ i migrantskoj krizi. O radu općinskih organa sliku daju neki od brojnih naslova: „Potpisan ugovor za nabavku i montažu opreme za obuku zavarivača“, Rekonstrukcija gradskog mosta „Mlinovi“, Poslovna zona „Vatreni mlin“, „Općini Bosanska Krupa priznanje za uspješnu saradnju u MEG projektu“, BFC certifikat, zatim „TIKA i BC gradnja potpisali ugovor za završetak izgradnje škole u Pištalinama,“ Potpisani ugovori i radovi na lokalnim putevima, „Javni poziv za finansiranje omladinskih start-up biznisa“, „Dodijeljeno 148 stipendija“, „Potpisan ugovor o saradnji sa fondacijom „Mozaik“, „Potpisani ugovori o obnovi i izgradnji stambenih jedinica za 12 korisnika“, Općina kupila kompletnu imovinu „Krupatransa“...

Serija intervjua u radijskom programu započela je naslovom: Armin Halitović „U 2017. godini poslovna klima bila je opterećena političkom“, ministar privrede u Vladi USK Samir Sedić „Neformalnim sijelima bih poručio manje priče, više rada“, naslovom „U 2017.izostao je kvalitet u radu Oćinskog vijeća, institucija često nipodaštavana“ najavljen je intervju s Tahirom Nuhićem, predsjedavajućim OV-a a ugostili smo i komandira Policijske stanice Adnana Hasića. Naslov „Primjer zlata vrijedan“ najavio je priču o Irmi Ičanović koja sa dijagnozom paraplegije ima ugovor za stalni posao u svojoj struci u preduzeću „ZAH“ dok je naslov „ 20 godina IPSIA-e u Bosanskoj Krupi“ najavio goste iz Italije, zatim „Vakcinacija – da ili ne“ gostovanje dr.Šeherzade Majstorović a povodom 8.Marta gošća je bila            dr. pedagogije Šejla Bjelopoljak...

Najave intervjua sa: Senadom Šepićem, dr.Mirsadom Hadžikadićem, Denisom Beićrevićem, Borišom Falatarom, predstavnicima kluba vijećnika SDP, DF i SDA, saopćenja političkih subjekata i izvještaji CCI te Izborni program RBK, istovremeno su bili naslovi iz oblasti politike...

Veliki broj naslova na web stranica pratio je ratni put 511.slavne, 505. viteške i 5.Korpusa i datume kojima su obilježeni događaji i sjećanja na vrijeme proteklog rata.            Naslovom: Svjedok jednog vremena : Meho Velić o „Munji 93“ najavljena je priča o jednoj od najvažnijih borbi 505.Vmtbr, „Neprijatelji, Hasin vrh je neosvojiv“ o februarskoj ofanzivi 94, na 21.april i agresiju na Bosansku Krupu podsjetili smo naslovom „Mirisalo je na nekakav belaj a na 27.maj – Dan agresije na Bosansku Otoku naslovom: Nikad neću zaboraviti sliku: plačna Una i drhtava zemlja..“...                                                                                      Dan Armije, Faraoni, Prva zakletva u Jezerskom, Osmača, Crkvina, Mostobrani Kobiljnjak i Ćojluk, Mostobran Mašići, Put heroja Šerbule, Marš mira „Srebrenica“,komandanti Crnkić i Sedić, 1.septembar - Dan 511.slavne, 17.septembar - Dan oslobođenja samo su od nekih naslova koji su nas podsjetili na ratni period, ali u koji spadaju i naslovi o hapšenju generala Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika 5.Kopusa...

Na web stranici mogli su se pratiti i naslovi vezani za uspjehe naših sugrađana: „General Emir Kliko imenovan za komandanta 5.pješadijske brigade OS BiH“, „dr. Almiru Badnjeviću prestižna svjetska nagrada iz kliničkog inžinjeringa“, zatim uspjehe dr.Amele Bužimkić, Sare Nuhić- prvakinje BiH u poznavanju njemačkog jezika, Armina Marića učenika generacije Opće gimnazije, projekat profesorice Amne Dervišagić koji je među 10 najinovativnijih u BiH, nogometaša Zinedina Mustedanagića, kajakaša Murisa Patkovića i jako puno naslova koji su obilježili uspjehe i drugih sportista - nogometaša, karatista,košarkaša...

„Sve što ti nisam rekla“ Edine Gerzić, „Muha na času lektire“ Enesa Kurtovića, „Jaka žena - jaka porodica“ Sare Sabri, „Tragom čaja od papaje Saida Štete“, „Djeca iz Radničke ulice“ Edina Šarića, „Priče sa satnim mehanizmom“ Faruka Šehića, romani Kadife Tahirović Murajčić... samo su neki od naslova knjiga koji su dali naslov našim tekstovima...

Turističko- sportske, sajamske te vjerske manifestacije obilježili su naslovi: „Rotary kanjon“, „7.Čorbarijada“, „38.Unski lađari“,“46.Una –regata,“ 25.Književni susreti „Stazama djetinjstva“, „Dani reisa čauševića i 7.susreti hadžija,“ „Nek' mirišu avlije“, „Godišnja misa u crkvi „Imena Marijina“, nakon 26 godina i crkveno zvono“...

„Budućnost ove zemlje, počela nova školska godina“, „Istina o videograma, koliko su one zaista štetne“, „Poštuj moju različitost“, „Slatka donacija za djecu iz vrtića“, „Za ljepši Svijet posadi jedan cvijet,“ „Zlatne ruke žena Jezerskog“,“Mimoza – Šetnja za zdravlje“, „Dan narcisa“, „Dan roza trakica“, „Točak i Zeleni vrh – akcija do kacije do uređenja izletišta“, „Čuvari okoliša za zdraviju i sretniju budućnost“, „Akcize“, “Talgo voz“,“Likovna kolonija Krušnica“, „Novinari često pod pritiscima i onemogućen im je rad“...izgledaju kao ispreturani naslovi ali zapravo tako svakodnevno iz događaja koji traju, uzimamo one koji su obilježili taj dan.

Nekoliko stotina naslova objavljenih u 2018. na web stranici www.radiobk.ba već se polako arhiviraju. Pred nama su novi naslovi, nadamo se ljepši, u boljoj, Novoj 2019.godini.

Pripremila: Senada Avdagić

U subotu, 29.decembra, u Bosanskoj Krupi, u Hotelu „Stari grad – Ilma“, održan je osmi po redu „Memorial Ibrahim Skenderović“ u sjećanje na novinara Ibrahima Skenderovića, uposlenika Radija Bosanska Krupa, koji je preminuo prije deset godina.                                        

Memorial se organizuje po ideji Roberta Limonte iz Udruženja „Skitnice od mira“ i uz podršku „Radija Bosanska Krupa“ kojim se daje prilika učenicima osnovnih škola da izraze svoje ideje, kreativnost, originalnost i maštu kroz jedan od nekoliko novinarskih izraza – pisanom rječju, fotografijom, izgovorenom rječju.

Separator3

A ko je zapravo čovjek i novinar, Ibrahim Skenderović, kojem je posvećen ovako poseban Memorial? Rođen je u Varoškoj Rijeci, općina Bužim, 7.oktobra 1948.godine, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Bosanskoj Krupi a Filozofski fakultet u Beogradu. Cijeli radni vijek bio je u novinarstvu. Nakon 19 mjeseci teške bolesti, na ahiret je preselio 28.decembra 2008.godine .

 

U bogatoj novinarskoj karijeri,bio je dopisnik dnevnog lista „Oslobodjenje“ više od 20 godina te Unsko- sanskih novina „Krajina" od njihovog osnivanja. Njegov glas bio je prepoznatljiv i na talasima Radija Federacije kao i BH radija 1. Također, njegovi prilozi emitovani su i na Televiziji Unsko-sanskog kantona te Federalnoj televiziji.

 

Smrt ga je zatekla kao uposlenika „Radija Bosanska Krupa“ čiji je urednik bio tokom troipogodišnje agresije na našu zemlju a posljednjih 12 godina života radio je na mjestu urednika informativno- političkog programa.            Za svoj rad u novinarstvu dobio je najviše općinsko priznanje Plaketu općine Bosanska Krupa.

Ibrahim Skenderović

Na ovogodišnji,osmi po redu „Memorial Ibrahim Skenderović“ radove su poslali učenici osnovnih škola sa područja općine Bosanska Krupa – Prve i Druge osnovne škole i Osnovne škole „Otoka“ te dvije sa područja općine Bužim – iz Osnovne škole „Bužim“ i Područne škole „Varoška Rijeka“.

Žiri u sastavu: Ejla Skenderović, Hatidža Skenderović, Roberto Limonta Udruženje „Skitnice od mira“ te Edin Bratić, direktor Radija Bosanska Krupa i Senada Avdagić, novinarka Radija Bosanska Krupa uopšte nisu imali jednostavan zadatak- izabrati one radove koji su „malo drukčiji“ iako su svi bili za „čistu peticu“. Ipak,prva tri mjesta po sekcijama su:                

NOVINARSKA SEKCIJA:

 1. Hana Bužimkić, učenica Prve OŠ Bosanska Krupa za rad pod nazivom: „Svjetlost u tami našeg grada“
 2. Lamija Šertović, učenica Prve OŠ Bosanska Krupa, za rad pod nazivom: „Sjećanje na Ibrahima Skenderovića“ i
 3. Sebila Jusić, učenica OŠ „Otoka“ za rad pod       nazivom: „Ponos Otoke“

SEKCIJA POEZIJE:

 1. 1.Farah Šertović, učenica Druge OŠ Bosanska Krupa za pjesmu pod nazivom: „Nezašećerena priča već slatke Bosanske Krupe“
 2. 2.Edis Nanić, učenik OŠ „Bužim“ za pjesmu pod nazivom: „Ljubav“ i Dženis Suljkanović , učenik OŠ „Otoka“ za pjesmu pod nazivom: „Čudan vakat“
 3. 3.Majda Bešić, učenica OŠ „Otoka“ za pjesmu pod nazivom: „Ljepota mog zavičaja“

LITERARNA SEKCIJA

 1. Mina Novkinić, , učenica Druge OŠ Bosanska Krupa za rad pod nazivom „Mir i nenasilje“
 2. Hasan Čaušević, učenik OŠ „Bužim“ za rad pod nazivom: „Moj grad u budućnosti“
 3. Amina Mulalić, učenica OŠ Bužim za rad pod nazivom „Mala bijela pahulja, kraljica i ja“
 4. FOTOGRAFSKA SEKCIJA:
 1. Adem Čataković, učenik Druge OŠ Bosanska Krupa za fotografiju pod nazivom: „Zbogom domovino moja, odoh u bolji život“
 2. Sara Alijagić, učenica Druge OŠ Bosanska Krupa za fotografiju pod nazivom: „Do neba i nazad“
 3. Tarik Jusić, učenik Druge OŠ Bosanska Krupa za fotografiju pod nazivom „Napušten čovjekov prijatelj – psi lutalice“

Uz veliko hvala učenicima, njihovim nastavnicima-mentorima i školama, svim učesnicima „Memoriala Ibrahim Skenderović“ uručene su zahvalnice i prigodni pokloni nakon čega su prvonagrađeni učenici pročitali svoje radove.

Ovom prilikom, porodica te predstavnici Udruženja „Skitnice od mira“ i JP „Radio Bosanska Krupa“ obišli su mezar Ibrahima Skenderovića i položili cvijeće.

 

Tekst: Senada Avdagić

Foto: Ejla Skenderović i Avdaga-Dado Salihagić

 

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 602 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Januar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda