Gimanzijaci Opće gimnazije u Bosanskoj Krupi danas su, po ko zna koji put, ukazali na povredu njihovog prava da se školuju i uče u uvjetima primjerenim vremenu u kojem žive.Učinili su to u povodu današnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava.

Dan ljudskih prava 6

Ljudska1

Dan ljudskih prava 5

Ljudska2

Dan ljudskih prava 2

Dan ljudskih prava 8

Općina Bosanska Krupa je putem javnog nadmetanja kupila zemljište sa pripadajućim objektima vlasništva dd „Krupatrans“ p.o. Bosanska Krupa u stečaju. Riječ je o površini od 15.221 m² na koju će se uskoro proširiti Poslovna zona „Pilana“. Imovina „Krupatransa“ kupljena je po cijeni od 380.525 KM koja su već osigurana u budžetu za 2018. godinu.

Zemljište „Krupatransa“ koje se nalazi u obuhvatu Poslovne zone „Pilana“ duži niz godina je prepušteno zubu vremena. Danas je to neuređeno zemljište sa devastiranim objektima što je posljedica loše privatizacije i dugotrajnih stečajnih procedura. Općina Bosanska Krupa je u skladu sa svojim planovima koje je zacrtala pri formiranju PZ „Pilana“ preuzela vlasništvo nad imovinom „Krupatransa“.

„Bosanska Krupa je mjesto za koje se interesuje sve veći broj investitora, pretežno stranih što dodatno ohrabruje. Međutim ono što u posljednje vrijeme predstavlja problem je to što više ne posjedujemo dovoljno velike i kompaktne parcele. Zbog toga sam inicirao kupovinu Krupatransa, neuređenog zemljišta koje bukvalno kroz nekoliko dana može postati nova lokacija za investiranje jer se nalazi u Poslovnoj zoni Pilana u kojoj je izgrađena kompletna infrastruktura. Radujem se zaista danas, mislim da je ovo vrlo važan korak naprijed. Sudeći po interesu pojedinih investitora, njihovih zahtjeva, usudio bih se reći da ćemo uskoro imati još jednu firmu i još desetine novih radnih mjesta“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Načelnik Halitović dodaje da je slijedeći i ujedno posljednji korak u proširenju Poslovne zone „Pilana“ kupovina imovine UNA-OM u stečaju, ali da će se trenutno fokusirati na uređenje onoga što je ostalo od nekašnjeg giganta „Krupatransa“. Devastirani objekti će se ukloniti, a zemljište očistiti i pripremiti za nove investicije.

O važnosti imovine „Krupatransa“ kao dodatne površine za izgradnju i investiranje u Bosanskoj Krupi govori i činjenica da su vijećnici, kao rijetko šta u posljednje vrijeme, inicijativu načelnika Armina Halitovića prihvatili jednoglasno i tako dali zeleno svjetlo Općini da kupi imovinu i nastavi u pravcu stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta.

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

U Bosanskoj Krupi je u nedjelju,u sali Mješovite srednje škole „Safet Krupić“ održano deveto kantonalno takmičenje u tekvandou za takmičare do 17 godina. Domaćin takmičenja je bio Klub borilačkih sportova“ Jezerski“ iz Jezerskog i možemo reći i kao sportski kuriozitet, jer ovaj klub bilježi tek nepunu godinu rada,ali godinu obilježenu učešćem na brojnim turnirima u zemlji i van nje i ne samo učešćem ,već i osvojenim brojnim medaljama.

Tekvando1

Tekvando2

U okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) Općina Bosanska Krupa raspisala je Javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava za podršku poslodavcima i samozapošljavanju. Poticaji su namijenjeni za pokretanje vlastitog biznisa ili za tehnološko unapređenje i povećanje proizvodnih kapaciteta postojećih privrednih subjekata kroz nabavku nove opreme, mašina i alata. Šezdeset hiljada KM osigurano je za podršku postojećim privrednicima u unapređenju proizvodnih kapaciteta, a dvadeset hiljada za podršku licima koji žele pokrenuti vlastiti biznis. Maksimalan iznos po aplikantu koji već ima registrovanu djelatnost je petnaest hiljada KM, dok je za pokretanje biznisa po aplikantu predviđeno najviše pet hiljada maraka. Jedina djelatnost u kojoj nije moguće dobiti poticaj je trgovina. Za dobijanje poticaja neophodno je finansijsko učešće aplikanta, najmanje 20 posto od ukupne vrijednosti projekta s kojim aplicira. Osim toga, djelatnost mora biti registrovana na području općine Bosanska Krupa (za već registrovane privredne subjekte), dok aplikant koji će tek registrovati djelatnost mora imati prijavljeno prebivalište na području Bosanske Krupe i nalaziti se na evidenciji Biroa rada.Sve pristigle aplikacije evaluirat će se prema utvrđenim kriterjima. Najviše bodova i samim tim podršku među već postojećim privrednim subjektima dobit će proizvodne odnosno prerađivačke djelatnosti, zatim oni sa većim brojem uposlenih, većim izvozom u prošloj godini, većim finansijskim učešćem. Bodovanje će ovisiti i o tome koliko je projekt značajan za užu i širu zajednicu i da li je na čelu privrednog subjekta muškarac ili žena. Kada su u pitanju lica koja tek pokreću biznis, također je važna djelatnost. Proizvodne i kompjuterske djelatnosti nose najveći broj bodova. Aplikant će dobiti veću pažnju ukoliko je žena, zatim ukoliko je mlađi od 35 godina, ako njegova djelatnost nije mnogo zastupljena u Bosanskoj Krupi i ima značajnije finansijsko učešće. Svi ostali detalji, poput načina apliciranja, potrebne dokumentacije, načina isplate poticaja, mogu se pronaći u javnom pozivu objavljenom do 17. decembra između ostalog i na stranici Općine Bosanska Krupa pod linkom:

 

 

https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=http://opcinabosanskakrupa.ba/wp-content/uploads/2018/11/Javni-poziv-MEG-29.11.2018.objavljan.docx

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Karate klub "Feniks" u subotu osmog decembra je bio domaćin Regionalnog karate kupa Feniks 2018   na kojem je nastupilo 340 takmičara iz Bosne i i Hercegovine i Republike Hrvatske,u više od 450 disciplina.

Feniks1

Feniks2

U petak, sedmog decembra ove godine u Bosanskoj Otoci je Giusepe Franchi , vlasnik italijanske firme „Bosankar“ koja posluje u Bosanskoj Krupi je priredio završnu ovogodišnju svečanost za svoje radnike,obilježavajući na taj način i veoma uspješnu tekuću poslovnu godinu.

Bosancar

 

- Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da u proteklom periodu nije bilo narušavanja javnog reda i mira, saobraćajnih nezgoda kao ni krivičnih djela.

-Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

-Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 115 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 9 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

-JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas od 07,30 do 15,00 sati prekid u isporuci vode u ul. Bosanska, Bihaćka(Krčevine).Rekonstrukcija vodovodne mreže.

-Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća .Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mokrim i kliskim kolovozima.

Upozorenje na manje odrone kamena na kolovoz mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 0 C , vlažnost zraka 93% , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 50 cm (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 540 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2014 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda