Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini bila je organizator tematskih sastanaka kojima je 4. decembra u Cazinu i 5. decembra 2017. godine u Bosanskoj Krupi obilježen Međunarodni dan borbe protiv korupcije – deveti decembar.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se obilježava devetog decembrav,u utorak je u Bosanskoj Krupi održan sastanak koji je imao za cilj podizanje svijesti i razmjenu informacija o aktivnostima u oblasti borbe protiv korupcije u Unsko-sanskom kantonu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici misije OSCE-a kao organizatori, zatim predstavnici lokalnih zajednica, Pete policijske uprave Bosanska Krupa, sudske vlasti, članovi timova za borbu protiv korupcije, kao i predstavnici organizacija civilnog društva a koji su za cilj imali podizanje svijesti i razmjenu informacija o aktivnostima u oblasti borbe protiv korupcije u Cazinu, Bihaću, Bosanskoj Krupi, te Unsko-sanskom kantonu općenito.

 

Misija OSCE-a od ove godine aktivnije počela uključivati u procese borbe protiv korupcije na svim nivoima vlasti u BiH, rekla je Romela Karačić iz Ureda Misije OSCE-a u Drvaru.

 

„Kao što znate ured OSCE-a je i organizator današnjeg sastanka koji ima za temu „Borba protiv korupcije“. Razlog zašto smo organizirali današnji sastanak jeste zato što devetog decembra svugdje u svijetu se obilježava međunarodni dan protiv korupcije tako da smo mi to odlučili obilježiti i ovdje u Bosanskoj Krupi, ali također i u gradu Cazinu jučer. Mi smo danas okupili relevantne osobe, kako iz civilnog društva tako i institucija i lokalnih vlasti s ciljem da podižemo svijest kod svih tih i također da ih potaknemo na dijalog znači da se uključe u procese koji se odnose na borbu protiv korupcije. Jer kao što znamo borba protiv korupcije je nešto što se tiče svakog od nas. Korupcija kao takva jeste rak rana našeg društva i samim tim potrebne su sve snage, sve snage relevantnih aktera da se uključe u te procese.“

Na pitanje zašto je Misija OSCE-a odabrala Bosansku Krupu i Cazin ,kao domaćine sastanka,Karačić je odgovorila:

„Zato što su općina Bosanska Krupa i grad Cazin uključeni u borbu protiv korupcije a OSCE se od ove godine aktivno uključuje u te procese, također ne samo Bosanska Krupa i Cazin, nego cijeli USK kao takav, jer nam je cilj ostvariti tu saradnju između te dvije zajednice odnosno tog grada i općine, ali također uspostaviti znači tu suradnju sa višim nivoom vlasti u ovom slučaju radi se o Unsko Sanskom- kantonu koji je ako mogu primjetiti i ako mogu napomenuti, usvojio strategiju za borbu protiv korupcije i također akcioni plan. Tako da i Bosanska Krupa i Cazin imaju svoj plan intergriteta koji je usklađen sa stategijama koje sam navela.“

 

Sastanku je prisustvovao predsjedavajući Općinskog viječa Bosanska Krupa Tahir Nuhić i općinski načelnik Armin Halitović koji je kazao:

 

„Evo mi smo danas obilježili deveti decembar , dan borbe protiv korupcije i ono što želim da kažem da je općina Bosanska Krupa jedna od dvije općine odnosno grad Cazin i općina Bosanska krupa su prvi na području Unsko Sanskog kantona koji su ušli u ovaj projekat i mi smo u oktobru prošle godine donijeli akcioni plan u borbi protiv korupcije. Donijeli smo niz važnih akata i unutrašnje organizacije koja je potrebna da se taj nivo korupcije smanji. Mi smo svjesni činjenice da je korupcija uzela maha u Bosni i Hercegovini a mi što se tiče lokalne uprave Bosanskoe Krupe ćemo učiniti sve da to svedemo na minimum.“

 

Ispred policijskih struktura na ovom sastanku je bio načelnik Pete policijske uprave MUP-a Unsko-sanskog kantona Rifet Šahinović i komandir te uprave Adnan Hasić čije je sjedište u Bosanskoj Krupi , koji su kazali da policija obavljajući svoje redovne zadatke ,na propisan način riješave i prijave korupcije. MUPUSK izradio je i obrasce putem kojih će se moći anonimno prijaviti svaki pokušaj korupcije ili zloupotrebe položaja,ali se na ovom sastanku posebno govorilo o izradi Odluke o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju.

 

Jusuf Bajraktarević, koordinator Plana integriteta Grada Cazina, kazao je da je Cazin prva lokalna zajednica na području USK koja je u Gradskom vijeću usvojila Plan integriteta za borbu protiv korupcije.

 

„Cilj je preventivno djelovanje u suzbijanju korpcije, prepoznavanje rizika i ovakvi sastanci su nama iskustvo da jedni drugima pomažemo i zajednički sarađujemo jer ne mjeri se integritet pojedinca nego integritet sistema u cjelini i želimo da ohrabrimo građane da se u Bosni i Hercegovini može živjeti i raditi bez korupcije a to možemo postići samo sistemskim djelovanjem , zajednička sistemska borba protiv korupcije na principima vladavine zakona i prava a to je i perspektiva za ulazak u euro- atlanske integracije. Bolje je na vrijeme prepoznati rizik, upravljati rizicima nego se baviti posljedicama.“

 

Pored značajne uloge medija ,veliku ulogu u programu borbe protiv korupcije imaju i organizacije civilnog društva.Ispred tog sektora izjavu je dala i Elma Velić:

 

„Dolazim iz nevladinog sektora , ovaj sastanak je jako bitan iz više razloga. Prije svega da nas sviju osvijesti malo više i da vidimo u kojem smo segmentu mi zakazali,prije svega, a druga stvar je da možemo zaključke sa ovog sastanka u biti podjeliti dalje i reći drugima kako i na koji način da se bore protiv korupcije.“

Učesnici današnjeg sastanka diskutovali su o svim pitanjima koja mogu dovesti do povećanja efikasnosti, odgovornosti i transparentnosti organa uprave na svim nivoima vlasti, a pogledali su i dokumentarni film o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju.

 

RadioBK

 

U Bosanskoj Krupi je, u organizaciji Crvenog križa Bosanska Krupa, u utorak je obilježen Međunarodni dan volontera svečanim druženjem sa volonterima i uz prezentaciju svih uspjeha koje su ostvarili u realizaciji svojih programskih ciljeva, da budu pri ruci svim građanima, ako ih zadesi nevolja.

Na ovoj maloj svečanosti ,uz predstavnike osnovnih škola bili su općinski načelnik Armih Halitović i predsjednik Kantonalnog udruženja Crvenog križa Unsko-sanskog kantona Husein Kličić.

Predsjednik Skupštine općinskog Crvenog križa Bosanska Krupa Refik Selimagić je pozdravljajući sve prisutne,zahvalio svima koji su bili uz sve akcije,one redovne i vanredne, koje su sa zavidnim rezultatima proveli volonteri Crvenog križa.

Općinski načelnik je ,uz sve pohvale radu ove humane organizacije istakao da će ,kao i dosada lokalne vlasti biti uz sve akcije koje su planirali za slijedeću godinu,te naglasio da je Crveni križ desna ruka u riješavanju svih humanitarnih akcija i da u mnogome svojim radom olakšava i posao lokalne uprave i pomaže građanima bosanskokrupske općine.Obećao je da će se založiti da u narednom budžetu njihove buduće aktivnosti budu finansijski jače podržane.

Sekretar Crvenog krića Hase Čaušević je istaknuo neke od uspjeha na koje su u Crvenom križu posebno ponosni.Posebno je naglasio humanost građana u svim akcijama,kako pojedinaca,tako i poduzeća,ljudi koji rade u inozemstvu,a posebno osnovnih i srednjih škola ,roditelja i djece koji su ove godine proveli dosada najuspješniju akciju u okviru „Nedjelje solidarnosti“,prikupljajući namirnice ,higijenske potrepštine i odjeću i obuću.Naglasio je da se u tim akcijama ,u poređenju sa drugim većim općinama, sakupi u vijek najviše humanitarne pomoći.

Nezaobilazno,u vrhu uspjeha je i dobrovoljno darivalaštvo krvi ,napominjući da se 13.septembra 1999-e godine krenulo sa trinaest darivalaca krvi,a sada u evidenciji Crvenog krića je upisano 460 darivatelja,koji svake godine darivaju,kroz tri redovne i jednu učeničku akciju,kao i vanredne interventne akcije, odnosno darivaju između 800-900 doza dragocjene tečnosti.Potvrdio je da su i u tom segmentu,u odnosu na broj stanovnika,građani bosanskokrupske općine sa svojim Crvenim križem i izvanrednim partnerima iz Odjela za transfuziju Kantonalne bolnice „Dr Irfan Ljubijankić“ - lideri u Kantonu i Federaciji.

Sekretar Crvenog križa je pomenuo i aktivnosti koje Crveni križ ,uz svog certificiranog volontera ,provodi u sklopu obrazovanja mladih u spoznavanju opasnosti od neeksplodiranih ubojitih sredstava,te uz sve uspjehe, svih škola,posebno izdvojio Osnovnu školu „Jezerski“ i odao počast nastavniku Radi Ivetiću koji je nedavno preminuo,a koji je nekoliko godina zaredom imao najuspješniju učeničku ekipu na takmičenjima.

Podsjetio je da su ove godine tri volontera Crvenog križa Bosanska Krupa ponijela priznanje „Volonter godine“po izboru Kantonalnog Crvenog križa,članovi podmlatka Amar Alibabić,Silvio Štancl i nastavnik Sabahudin Beširević,te se zahvalio ljekarima i Domu zdravlja Bosanska Krupa koji su bili njihovi, isto tako dobri suradnici, u ativnostima koje su provodili,kao i učesnicima nedavno organiziranog kampa mladih Crvenog križa u Ključu.

Na kraju je sve prisutne podsjetio da se ove godine navršava punih sedamdeset godina rada Crvenog križa na području općine Bosanska Krupa,te da će uz taj datum organizirati posjetu Sadeti Lagumdžiji koja je daleke 1947-e godine bila osnivač rada ove humane organizacije u Bosanskoj Krupi.Sadeti će naknadno biti uručena i posebna zahvalnica.

Predsjednik kantonalnog Crvenog križa Husein Kličić odao je priznanje radu u bosanskokrupskom dijelu velike porodice i čestitao Međunarodni dan volontera,te naglasio da su u armiji od 115 miliona volontera ,bosanskokrupski volonteri , „rame uz rame“ sa onim najboljim.

Predsjednik Crvenog križa Bosanska Krupa Safet Mujić je podijelio zahvalnice za dobru suradnju : općinskom načelniku Arminu Halitoviću,predstavnicima osnovnih i srednjih škola,te vjernom medijskom pratitelju svih njihovih aktivnosti –Radiju Bosanska Krupa.

Dževada Štancl

Jedna od aktivnosti na sam Međunarodni dan volontera u Crvenom križu Bosanska Krupa bila je posjeta jednoj porodici na Ostružnici koju je nevolja zadesila u večernjim satima ,na sam Dan državnosti Bosne i Hercegovine kada im je u potpunosti izgorio njihov dom.

Nevolja u kojoj se našla porodica Almire i Nijaza Sivića ostala bi samo njihova muka, da vijest o tome u općinski Crveni križ nije donijela učiteljica Medina Hasić koja je zaposlena u školi na Ostružnici.

Volonteri Crvenog križa su iz preostalih paketa iz Nedjelje solidarnosti odlučili darivati ovoj porodici i uvjeriti se da li postoji način da se ovoj porodici pomogne u obnavljanju njihovog doma.

Dočekala nas je mlada majka Almira koja je odrasla bez očeve ljubavi i pomoći jer joj je otac svoj život u odbrambeno-oslobodilačkom ratu dao slobodi i domovini Bosni i Hercegovini.Uz nju je bila pomajka njenog muža koja je u ratu ostala bez dva brata,šabićka borca 511. slavne bosanskokrupske brdske brigade i koja i sama živi u dvije prostorije sa kćerkom.Dočekalo nas je i dvoje uredne djece koji znaju samo jedno,da su ostali bez svega onoga što su u svom domu imali.

Ispričala nam je svoju priču.U predvečerje ,kada je izbio požar u suterenu porodične kuće njenog muža,Almira je sa djecom bila kod pomajke svog muža koja živi na spratu iznad njih.Osjetili su dim i obilaskom kuće vidjeli da gori suteren.Pokušale su same ući,ali nisu uspjele,u pomoć su pritekle komšije,pozvale vatrogasce i požar je brzo ugašen,ali ova porodica je u tih pola sata ostala bez svega.A mnogo nisu ni imali.Ne tako velika soba,uski hodnik i malo kupatilo.Iz kuće su iznijeli nagorenu dječju deku i malenog dječjeg konjića.

Almirin muž je odnedavno zaposlen u Sloveniji kao građevinski radnik sa primanjima u toku zimskog perioda koji jedva stignu za ishranu porodice.

Almira trenutno sa djecom je na katu svog izgorjelog doma .Kako nam je kazala,ne zna ni kako će,ni kuda, jer kako kaže,ni ona , ni muž ne vjeruje da bi uskoro bilo šta mogli uložiti u sanaciju svog doma,jer i tako preskromno žive.

Volonteri Crvenog križa su preuzeli na sebe da sa zatečenom situacijom upoznaju općinske vlasti,a ovim prilogom želimo i mi vas potaknuti dragi sugrađani i dobri ljudi da pokušamo svi zajedno sanirati oko tridesetak kvadratnih metara stambenog prostora porodice Sivić.Njima je i svaka druga pomoć dobrodošla.Osobito kada je u pitanju garderoba i ostale kućne potrepštine.Oni znaju da će preživjeti i sami, jer ih nosi ljubav i suosjećaj u kući u kojoj žive,a humani ljudi mogu im pomoći da što prije zaborave noć u kojoj su ,zahvaljući svevišnjem ostali živi,zdravi i neozlijeđeni,ali u kojoj su izgubili svoj skromni dom.

Vatrogasci i mještani su kao uzrok požara naveli veliki vjetar koji je tu noć jako puhao niz ostružničku kosu, koji je otvorio poklopac na dimnjaku iz kojeg je izletjela iskra koja je zapalila sobu u njihovom domu.Krenulo je od spužve koja se zapalila i koja je vrlo brzo, zapalila i sve ostalo.

Zahvaljući se svima,mještanima,vatrogascima,učiteljici Medini i volonterima Crvenog križa,Almira,kao skromna mlada žena je govorila samo o sreći koja je spasila njenu djecu i otvorenu i izvjesnu mogućnost da izgori cijela kuća.

A mi, vjerujemo da je njihovih tridesetak kvadrata toplog nekadašnjeg doma mnogo manje nego broj humanih ljudi poduzeća i institucija koje mogu pomoći ovoj porodici da što prije zaboravi strah i tugu noći koju će cijelog života pamtiti.

Zato pozivamo sve koji mogu da budu pri ruci porodici Almire i Nijaza Sivića i pomognu im u ovim danima kada s radošću dočekujemo i novogodišnje praznike.

To je i dužnost i obaveza svih onih koji mogu, poslije kojih će i svi darovatelji biti srećniji,snažniji i ponosniji da su učinili dobro djelo.

Za sve informacije se može obratiti na telefon Crvenog križa općine Bosanska Krupa 037 471 011 i mobilni telefon 061 446 639   koji je poveo ovu akciju ili direktno nabroj Almire Sivić 060 308 59 24.

Učinimo svi zajedno da se Almira sa svojom djecom što prije vrati u svoj dio kuće,koji je za ulaganje mali,ali za njih veliki,kao što će i svaka pomoć ovoj porodici biti velika.

Dževada Štancl

Veličanstvenim koncertom u rasprodanoj zagrebačkoj Areni, Parni valjak završio je turneju "2u1, akustika + elektrika" nakon punih šesnaest mjeseci. Najpopularniji pop rock bend u cijeloj regiji još jednom je pokazao svu svoju veličinu!

"Dobra večer moj Zagrebe, doma je ipak najljepše" - pozdravio je Aki publiku odmah na početku koncerta. Koncert je počeo hitom "Za malo nježnosti" nakon kojeg su nastavili nizati brojne hitove iz svoje, preko 40 godina, duge karijere. U prvom dijelu koncerta orili su se noviji i stariji hitovi "Stvarno nestvarno", "Ivana", "Neda", "700 milja", "Zastave", "Uhvati ritam", "Dok je tebe" i mnogi drugi, a sjajan uvod u drugi dio koncerta, onaj električni, napravio je saksofonist Igor Geržina. Atmosferu koja je vladala te večeri priželjkuje svaki glazbenik, a publika je na sceni vidjela Parni valjak koji niti u jednom trenutku nije pokazao tragove umora. S publikom su jednako disali, pjevali i uživali. Stilski usklađeni Aki i Hus, Brk, Preksi, Bero, Dado, Tina, ali i njihovi gosti nisu se štedjeli niti jednog trenutka, a energija i strast kojom su nastupili pokazali su bend koji je već dugo vremena na vrhuncu karijere, ali ima još puno toga za pokazati. Publika koja je došla iz svih susjednih država, svjedočila je zaista veličanstvenom finalu turneje koja je u svim svojim segmentima, glazbenom i produkcijskom, podigla ljestvicu na višu razinu.

"Publika ne prašta, a ako hoćete biti veliki, zadržati tu veličinu, mi sve ove godine pomičemo te nekakve standarde, granice i produkcije... U određenim okolnostima i mogućnostima mi smo još uvijek djeca koja uživaju u ovome što rade. Na samim počecima kad smo odlazili na strane koncerte, gledali smo i divili se, mislili u sebi da nam je barem pet minuta na toj pozornici s tom produkcijom. I evo, taj dječački san već godinama se ispunjava...", objasnio je Aki Rahimovski.

valjak arena 03

valjak arena 04

valjak arena 05

 

Godinu na izmaku Parni valjak pamtit će po sjajnoj turneji u Švedskoj, hit singlovima "Ljubav" i aktualnim "Vrijeme" te objavljivanju dugoočekivane "Antologije". Brojne fanove posebno je razveselio izlazak i posebnog izdanja "Live in Pula" , dvostruki CD i Blu-ray snimka nezaboravnog koncerta koji je Parni Valjak održao 12. kolovoza 2016. u najimpozantnijem spomeniku antičkog graditeljstva, Areni Pula. Ovo live remek djelo kroz akustične i električne aranžmane provodi slušatelja kroz sve najvažnije hitove Parnog valjka:  "Sve još miriše na nju", "Stranica dnevnika", "Lutka za bal", "Uhvati ritam", "Jesen u meni", "Ugasi me", Ljubavna", "Dođi", "Za malo nježnosti", "Samo ti (Norma Belle)"... Na izdanju se nalazi i bonus od pet pjesama izvedenih na koncertima u zagrebačkom Domu sportova 18. i 19. prosinca 2015. godine, kao i video spot za pjesmu "Opet se smijem" u režiji Hrvoja Zuanića!

 

Izvor: Croatia records

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1288 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda