Armin Marić, gimnazijalac iz Bosanske Krupe, prva je mlada osoba iz naše zemlje i regije koja je nominovana za Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu, koju još nazivaju i „dječijim Nobelom“. Tako se ovaj marljivi učenik našao među 151 kandidatom iz cijelog svijeta, te samo osam iz Evrope koji su zbog rada na poboljšanju dječijih prava predloženi za nagradu koju je nekada dobila i Malala Yousafzai, pakistanska djevojčica koju su upucali talibani. 

Armin od nominacije i te kako plijeni pažnju u Bosni i Hercegovini. O njemu su izvještavali gotovo svi mediji. Postao je prepoznatljiv među vršnjacima ali i u ozbiljnijim društvenim krugovima. Njegov trud prepoznao je i općinski načelnik Armin Halitović te ga, kako bi se informisao o svim detaljima nominacije i dodjele priznanja, ugostio u svom Kabinetu. 

„Posebno bih istaknuo činjenicu da sam jedino dijete ikada nominirano iz Bosne i Hercegovine za Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu, a ove godine jedino dijete iz regiona. Dijelom zbog mojeg dugogodišnjeg volonterskog angažmana, a dijelom zbog brojnih vannastavnih uspjeha, Mreža za izgradnju mira me nominirala za nagradu u februaru ove godine. Kroz nominacionu aplikaciju sam imao mogućnost odgovoriti na 10 opširnih pitanja o mojim konkretnim aktivnostima ka izgradnji mira, ali i budućim planovima aktivnosti. Nominacionu aplikaciju sam pisao i usavršavao nekoliko sedmica, da bih konačno poslao završnu verziju aplikacije od 17 stranica, na engleskom jeziku“, kaže Armin. 

Ovaj srednjoškolac je i prije nominacije postizao brojne uspjehe. U 2015. godini je učestvovao na edukacijskom takmičenju (World Education Games) kojeg sponzorira UNICEF i našao se na listi 100 najboljih učenika u svijetu, a s ponosom naglašava i titulu „ekološkog ambasadora“, jednim od 33 u svijetu, među nekoliko hiljada mladih koji su aplicirali. Sve je to i naglašeno u aplikaciji za „dječijeg Nobela“, koju ipak smatra krunom dosadašnjih rezultata. 

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović sa oduševljenjem je prihvatio vijest o nominaciji mladog sugrađanina i u znak podrške njega i njegove roditelje ugostio u svom radnom okruženju. 

„Uspjeh svakog Krupljanina me čini sretnim, naročito kada se radi o mladim ljudima. Armin me je oduševio ambicioznošću i razmišljanjima. Iskreno se nadam da će biti jedan od onih koji će svoje znanje, sposobnost i umijeće nadograđivati i ispoljavati u svojoj državi, u svojoj općini, da neće imati potrebu za boljim životnim uslovima ići u druge zemlje. Podršku će uvijek imati od Općine i mene kao načelnika. Želim mu svu sreću, nadam se da će uspjeti u svoju Bosansku Krupu donijeti „dječijeg Nobela“ i sve nas učiniti ponosnima“, ističe Halitović.

Finalisti Međunarodne dječije mirovne nagrade za mir proglasit će se 15. novembra, a pobjednik će se izabrati na ceremoniji dodjele nagrade 4. decembra u Hagu u Holandiji.

Inače, Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu pokrenula je organizacija KidsRights tokom Svjetskog samita Nobelove nagrade za mir 2005. godine u Rimu, pod vodstvom Mikhaila Gorbačova, posljednjeg predsjednika nekadašnjeg Sovjetskog saveza.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 1 4

 

U okviru 6.kola 1.lige F BiH za žene ŽNK „Željezničar 2011“ upisao je uvjerljivu pobjedu od 5:1 nad ekipom „Mladosti“ Nević Polje. Za ŽNK „Željezničar 2011“ golove su dale Ajla Memić, 2 pogotka, dok su po jednom protivničku mrežu pogađale Ajla Skalić, Azra Suljić i Sabina Mujagić. Nakon šest odigranih kola ŽNK „Željezničar 2011“ nalazi se na diobi 5.mjesta sa ekipom „Slobode“ iz Tuzle dok je lider na tabeli ekipa Širokog Brijega sa 18 bodova.

 Separator3

U 11.kolu 2.Nogometne lige F BiH – grupa Zapad  „Bratstvo“ je na Adama remiziralo sa „Ključem“, bilo je 1:1, a strijelac za „Bratstvo“ bio je Nedžad Mujagić.  „Sloga“ je na gostovanju u Bužimu kod „Viteza“ odigrala 1:1, a gol vrijedan jednog boda postigao je Kerim Ramić.  U derbiju kola  ekipa „Novog Travnika“ pobijedila je „Krajinu“ iz Cazina sa 3:0.

 

 

REZULTATI

 

Bosanska Krupa :     Bratstvo – Ključ                   1:1

Bužim:                         Vitez – Sloga (B.O.)           1:1

Sanski Most:              Podgrmeč – Busovača      4:2

Novi Travnik:              N.Travnik- Krajina                3:0

Brekovica:                  Brekovica – Krajišnik          3:0

Donji Vakuf :               Radnik – Kiseljak                3:2

Vitez:                           Vitez – Rudar                       1:0

 

TABELA

01. Novi Travnik       25  bodova

02. Podgrmeč          22

03. Vitez                    20

04. Krajina                20

05. Kiseljak               20

06. Radnik                18

07. Sloga (B.O.)       17

08. Bratstvo (B.K.)   16

09. Busovača           16

10. Brekovica           14

11. Ključ                    11

12. Rudar                  11

13. Krajišnik                7

14. Vitez                      4

 

Emir Sedić

U Bosanskoj Krupi u ponedjeljak je počeo  trodnevni seminar  u organizaciji Javne ustanove „Dječji vrtić i dom učenika“Bosanska Krupa,a tema je „Vršnjačko nasilje“ u okviru projekta „Imam nešto da ti kažem“.Projekat je potpomognut sredstvima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke,a organizira se u suradnji sa Javnom ustanovom „Pedagoški zavod“ Unsko-sanskog kantona.

Vršnjačko nasilje,kao aktuelna tema u društvu, se obrađuje se kroz ovaj vid programa usavršavanja prosvjetnih radnika za cjeloživotno učenje u predškolskom,osnovnom i srednjem obrazovanju s ciljem prepoznavanja,tumačenja i prevencije vršnjačkog nasilja.

Na seminar su se odazvali predstavnici nastavnika,profesora i pedagoga  iz sve četiri bosanskokrupske osnovne, te dvije srednje škole.

Ciljevi trodnevnog seminara su unapređenje ,edukacija i stručno usavršavanje prosvjetnih radnika u predškolskom,osnovnom i srednjem obrazovanju,unapređenje profesionalnog rasta i razvoja i stvaranje uvjeta za cjeloživotno učenje prosvjetnih i pedagoških radnika,kao i društvena afirmacija cjeloživotnog učenja i stručnog usavršavanja kao društvene potrebe.Jedan od ciljeva je osvještavanje i senzibiliranje društva za potrebe prosvjetnih ranika kao nosilaca institucionalnog odgoja i obrazovanja.

Predavači na ovom seminaru su dr.sc.pedagoških nauka Šejla Bjelopoljak i profesorica Elma Velić.

Prvi dan seminara učesnici seminara su vrijedno radili u ugodnom ambijentu „Zlatne niti“ koji daje i onaj potrebni element uspješnosti rada vezan na čisto prirodno okruženje i mir kako bi se tema „Vršnjačkog nasilja“ obradila sa što više aspekata,što više stečenih iskustava i kako bi se mnogo toga naučilo.Osim o ciljevima programa učesnici seminara su se fokusirali na proces nastanka nasilja i preobrazbe školske discipline,naravno uz sagledavanje uloge nastavnika i učenika u prepoznavanju emocija kroz pripremljenu teatar-dramu.

Prvi dan seminara završio je razmjenom stečenih spoznaja kroz taj proces,diskutovalo se i na kraju su se ispisali zaključci njihovog rada.

Autorica projekta i direktorica Javne ustanove „Dječje obdanište  i dom učenika“Bosanska Krupa ,Almira Šertović je za Radio Bosanska Krupa nam kazala:

„Vršnjačko nasilje –Imam nešto da ti kažem“okupilo je danas predstavnike tri nivoa obrazovanja,to je predškolsko,osnovno i srednje obrazovanje sa područja Općine Bosanska Krupa.Danas će oni da se dodatno usavršavaju,da se dodatno stručno razvijaju kao prosvjetni radnici ,a a sve u cilju da bi to znanje prenijeli u učionice i među učenike,ali i da bi sebe osnažili i svoje resurse nadogradili na način da prepoznvaju,preveniraju i da suzbijaju vršnjačko nasilje ,bez obzira da li se ono dešava u bilo kom nivou obrazovanja.Ono što želim reći da su svi,autori projekta,učesnici i edukatori - domaći,lokalni stručni resursi iz bosanskokrupskih predškolskih i školskih ustanova.“

Jedna od stručnih predavačica na ovom seminaru,inače pedagogica Druge osnovne škole,mr.sc pedagoških nauka, Šejla Bjelopoljak je u ragovoru za medije osvrnula se na konstatni rad na izučavanju ove teme :

„Mogu da kažem da sve ono što mi radimo na stručnom usavšavanju na temu vršnjačkog nasilja je u začetku.Mi se još uvijek bavimo sezibilizacijom,prepoznavanjem pojava koje vode do nasilja.Danas ovdje ,na ovom seminaru , želimo , da kroz stručno usavršavanje razmijenimo pedagoške metode koje imaju efekta,imaju smisla kada je u pitanju odgojno-obrazovni rad i rad sa djecom sa po pitanju prevencije nasilja,vršnjačkog nasilja u prvom planu.“

Na naše pitanje,kakva su iskustva na ovom polju u njenom stručnom radu kao pedagogice u Drugoj osnovnoj školi,mijenjali se broj slučajeva vršnjačkog nasilja,što kažu njene kolege u pedagoškoj nauci, kazala nam je:

„Ja bih onako globalno rekla,možemo li mi odjednom promijeniti cijeli svijet i odgovorila-ne možemo. Ali učiniti da se bar jedno dijete osjeća dobro,tog dana u školi,zbog nečeg što se nešto uradilo prema tom djetetu,a isti cilj mogu imati i drugi nastavnici,da bude jednoručno - tada naš rad ima smisla.Ne možemo gledati onako globalno,to ćemo učiti danas.Ne nećemo.To je realnost.Ali možemo upitati sebe-šta ja lično kao pojedinac mogu učiniti da pomognem određenoj,uočenoj osobi koja trpi određenu vrstu nasilja,to će biti dovoljno ,odnosno pravi put za promjene.Mi tim putem idemo.To je naš cilj“.

Pedagogica Mješovite srednješkole „Safet Krupić“Jasenka Grošić ,učesnica seminara, je ovako suminarala prvi dio prvog dana seminara :

„Naravno kao i svaka druga škola koja se bavi pedagoškim odgojem i obrazovanjem,naročito u kategoriji sa kojom mi radimo,a to su adolescenti ,nailazimo,da ne kažem ,ni rijetko,ni često sa pojavama vršnjačkog nasilja,ipak  nađe se i takvih problema na kojima smo mi do sada  jako uspješno radili,ali smatram da će ovaj seminar doprinjeti da još više da stečemo nova znanja,da proširimo svoja znanja,nova iskustva ,da ih razmijenimo sa svojim kolegama i da ih primjenimo u daljem radu.Svakako smatram da je ovo jako pozitivno što se dešava u našem gradu i da će doprinijeti i meni ,i meni i mojim kolegama koji se bave odgojem i obrazovanjem ,da budemo stručniji,naravno sa obavezom da stečena znanja na ovom seminaru proširimo sa svojim kolegama u u školama iz kojih dolazimo.“

U utorak je tema Sistematizacija,sezibilizacija,odnosno ,učesnici seminara će na vagu staviti uzroke  nasilja i preventivne pedagoške mjere i na bazi tog će se uraditi Indeks nasilja.I drugog dana će na programu biti teatar drama ,ovaj put kroz preradu emocija i iscjeljenje.

Završnog dana seminara,u srijedu,mapiraće se emocije kroz kanalisanje i upravljanje njima,a biće više riječi i o Cyber nasilju.Na kraju seminara koji se održava u Bosanskoj Krupi prosvjetari će kroz grupni rad,diskusiju dati svoje utiske o stečenim novim znanjima,donijeti zaključke kako bi oni bili vodilja i priručnik drugim njihovim kolegama kojima će prenijeti sažetak svog rada.Učesnici seminara će  i napraviti plan akcije djelotvornijeg rada na uočavanju,prepoznavanju i „liječenju“ vršnjačkog nasilja kroz pedagoški rad.

Planirano je da svi učesnici seminara sa ovog edukacijskog skupa ponesu u svoje škole i lične certifikate koji će posvjedočiti, da u su u organizaciji Javne ustanove“Dječje obdanište i dom učenika“ Bosanska Krupa,potpomognuti sredstvima Federalnog ministarstva kulture i sporta koz projekt „Imam nešto da ti kažem“,a u suradnji sa Javnom ustanovom „Prosvjetno pedagoški zavod Unsko-sanskog kantona“ uspješno radili ,naučili,razmijenili iskustva,spremni da već od četvrtka svoja znanja primjene u svojim školama zajedno sa svojim ostalim kolegama.

 

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 448 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda