Završena je i druga faza konzervacije i restauracije Starog grada Jezerski u istoimenom bosanskokrupskom naselju. Na očuvanju i sanaciji ovog nacionalnog spomenika BiH Općina Bosanska Krupa radi od prošle godine kada je obnovljen bedemski zid, odnosno ulaz na tvrđavu. Za te aktivnosti iz vlastitog i kantonalnog budžeta obezbijedila je skoro 27 hiljada maraka, a po završetku radova, u martu ove godine, potpisala ugovor za drugu fazu radova vrijedan 52 hiljade KM. 

Ovu građevinu su, da bi se uvjerili u kvalitet izvedenih radova, u društvu mještana i vijećnice iz ovog kraja Elvire Mehić, obišli načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i predsjedavajući Općinskog vijeća Bosanska Krupa Tahir Nuhić. 

Očuvanje spomenika, kulturnog i nacionalnog dobra, te na koncu razvoj turizma, razlozi su zbog čega je Općina odlučila pristupiti sanaciji Starog grada Jezerski. U tome je dobila podršku Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK na čijem je čelu tada bio Tahir Nuhić, inače mještanin Jezerskog i trenutno predsjedavajući Općinskog vijeća. 

Načelnik Halitović prilikom obilaska tvrđave kaže kako je Općina uvijek opredjeljena za zaštitu životne sredine i da je tvrđava u Jezerskom odavno na listi prioriteta, prvenstveno radi sigurnosti ljudi, pa onda i zbog ostalih već pomenutih razloga. Naglašava kako je ovo lokacija koja u općini može ponuditi kvalitetan turistički sadržaj, te da će se i dalje raditi na uređenju. 

Mnogo je još posla, mnogo još potrebno novca, ali kako kažu postoji volja i želja za nastavak konzervacije i restauracije. Predsjedavajući Nuhić ističe kako će učiniti sve da Stari grad Jezerski dobije svoj pravi oblik i da se stavi u funkciju turizma. 

Stari grad Jezerski posjeduje unutrašnju okruglu kulu visoku više od dvadeset metara koja je ozidana debelim zidom i vanjsku kamenu ogradu ili bedem visok četiri metra s velikim vratima. Uz kulu je još sagrađen kameni zid visok sedam metara koji je zatvarao četvrtasti prostor površine 1.200 četvornih metara. Za stoljetnu kulu historija bilježi da ju je gradila djevojka iz Bužima, a kameni zid oko grada koji je služio za odbranu podigli su Turci za minulih ratova radi strateške važnosti. Na mjestu gdje postoji mala stara džamija nekad je bila župna crkva Sv. Kuzme i Damjana u biskupiji kninskoj. Prije četrnaest godina uvršten je na listu nacionalnih spomenika BiH.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

- Policijska stanica  Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

20.10. u 10,30 sati Bos.Otoka saobraćajna nezgoda - vozač motocikla udario u pješaka.1 lice zadobilo lakšu tjelesnu povredu.Uviđaj izvršen.Prekršajni nalog na 1 lice.

U 22,10 sati Jezerski narušavanje javnog reda i mira vika,galama,drsko ponašanje od strane 1 lica.Prekršajni nalog na 1 lice.

21.10 u 19,20 sati Ljusina saobraćajna nezgoda - vozač put.motornog vozila udario u metalni stub.Vozač pod uticajem alkohola lišen slobode i zadržan.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen.Prekršajni nalog na 1 lice.

- Vatrogasna jedinica  izvještava da  nije u proteklom periodu  bilo dojava o požaru.

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala  123   pacijenata, za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je  upućeno  13  lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava  da  je  isporuka vode  u  proteklom periodu  na području općine zadovoljavajuća.Danas nema prekida u isporuci vode.    

- Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu  zadovoljavajuća. Danas nema planski zastoja u isporuci el.energije.  

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija  po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po mokrim  kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

 

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 4 C , vlažnost zraka 100% , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 28 cm (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 380 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2015 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda