Organizator je i ovaj put bio Općinski Crveni križ Bosanska Krupa, kroz partnerstvo i suradnju sa Službom transfuziologije Kantonalne bolnice dr „Dr Irfan Ljubijankić“ iz Bihaća. 

Stotinudeset građana i građanki  općine Bosanska Krupa  je željelo, u prvoj ovogodišnjoj akciji,  dati krv.

Po završetku akcije, želje 101 darivatelja su ispunjene,a devet  ih mora ,zbog nalaza liječnika,sačekati neku drugu priliku.

Ovo je bila 64-ta poslijeratna akcija dobrovoljnog darivanja.U spisku Općinskog Crvenog križa Bosanska Krupa na početku je bilo 13 darovatelja,danas ih je 456  i to onih koji redovno prate akcije.Pored njih ima i darivatelja koji daruju krv u pojedinačnim slučajevima,u slučaju  nesreća i  bolesti, kada neke od krvnih grupa. nedostaje unesrećenim ili oboljelim.

Hase Čaušević ,sekretar  u Crvenom križu općine Bosanska Krupa je ponosan na dobrovoljne darivatelje krvi u Bosanskoj Kripi.Darivatelji su svih uzrasta,svih nacionalnosti,svih vjera i sa područja cijele općine Bosanska Krupa.

Raduje veliki broj mladih koji postaju dobrovoljni darivatelji,značajan broj žena,ali i suradnja koju su u općinskom Crvenom križu razvili sa drugim općinskim organizacijama Crvenog križa u Bosni i Hercegovini.Tako,vrlo često,ako je nekom potrebna krv u nekoj od bolnica u BiH,u kojima se liječi pacijent sa područja naše općine,dobrovoljni darivatelji ne moraju uvijek putovati tamo,jer će krv darivati članovi velike porodice humanih darivatelja iz tog grada u kojem se nalazi pacijent na liječenju.

Čaušević je naglasio da općina Bosanska Krupa, sa svoje dvije redovne akcije darivanja u toku godine i uz onu koju zajednički realizuju sa federalnim suradnicima kada mladi maturanti postaju dobrovoljni darivatelji krvi,u odnosu na broj stanovnika, je lider na Unsko-sanskom kantonu.

Erna Čataković je bila darivateljka svoje krvi za one kojima će biti potrebna i na subotnjoj akciji.Kazala je da se kao darivatelj krvi  osjeća izvrsno, jer zna da pomaže drugome u nevolji,a  želi, kao redovni darivatrelj, potaknuti i druge da to što prije postanu i osjete zadovoljstvo i mir u svojoj duši.

Na 64-toj akciji je i ovaj put bio penzonirani policajac  Fuad Muzaferović.Upisanih ima više od 80 davanja,ali je istakao da je  dao mnogo više puta ,samo nije upisano .Darivatelj je od  srednjoškolskih dana.On se prisjetio da je Bosanska Krupa i prije ratnih sukoba imala poznat Klub dobrovoljnih darivatelja krvi,da je društvo mnogo više ranije ulagalo na edukaciju ,osobito mladih,da postanu darivatelji krvi.Naglasio je da je i u sadašnjem trenutku, potrebna jača kampanja kako bi mladi shvatili suštinu darivanja,kako bi osjetili tu slast u duši kada sa onim što imaju u sebi ,a što se obnavalja,pomognete čovjeku kojem će darovana krv spasiti život.Prisjetio se i dana kada je službeno boravio na Kosovu i kada je čuo poziv da je nekom čovjeku hitno potrebna krv.Odazvao se ,dao krv i dugo godina poslije toga sa čovjekom kome je pomogao, imao izvanredno prijateljstvo.

Sa Općinskim Crvenim križem i ovaj put je bio tim Službe za transfuziologiju Kantonalne bolnice „dr Irfan Ljubijankić“ Bihać.Ni izuzetno loši vremenski uvjeti,ni teško odvijanje saobraćaja na magistralnom putu od Bihaća do Bosanske Krupe, nije ih spriječilo da budu sudionici, još jedne uspješno organizirane akcije.

Kao i svake godine Općinski Crveni križ je i ovaj put za sve dobrovoljne darivatelje organizirao zahvalni ručak,a on je iskorišten za druženja,razgovore i planiranja novih akcija kojim će Krupljani od sraca darivati svoju dragocjenu tečnost ,kako bi pomogli drugima u nevolji.

Dževada Štancl

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

13.01. u 14.00 sati  na Velikom Badiću došlo do narušavanja JRiM drskim ponašanjem od strane 2 lica, istim uručen prekršajni nalog. Drugih događaja u proteklom periodu nije bilo.

 

- Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu nije imala intervenicija niti dojava o požaru.  

 

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala  135      pacijenata, za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 5 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

 

- JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da nema planiranih radova i da  je danas redovno  snabdjevanje vodom.

 

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuća. Danas nema planiranih prekida u isporuci električne energije.

 

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

 

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne su prohodne i očišćene od snijega, saobraćaj na lokalnim cestama na području općine je otežan zbog ugaženog snijega koji se pretvorio u led,   saobraćaj na svim putnim pravacima odvija po zaleđenim i klizavim  kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz i ugaženi snijeg koji se vu većini djela pretvorio u led duž desne kolovozne trake (uz brinu)mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja, kao i obavezno posjedovanje zimske opreme.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka -4 C , vlažnost zraka 84 % dok je vodostaj rijeke Une iznosio 88 cm (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 476 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Februar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda