Općina Bos.Krupa  obilježava  21. godišnjicu bitke za Ćojluk. Nakon što su općinska delegacija, predstavnici boračkih organizacija te predstavnici političkog i javnog života proučili Fatihu i položili cvijeće na Centralno šehidsko spomen obilježje zajedno sa gradjanima uputili  su se ka platou Ćojluka gdje se te 1995 godine šesnaest sati vodila bitka kojom je agresor protjeran sa lijeve obale Une. Nekadašnji komandant 511 Slavne brigade Husnija Avdagić  prethodno je održao historijski čas i objasnio važnost bitke koja se odvijala tog  ljeta 1995 godine.

Prema kasnije zaplijenjenim dokumentima moglo se saznati da je samo nekoliko dana kasnije ,tačnije po završetku operacija u Srebrenici , pravcem preko Ćojluka planiranavelika  agresorska ofanziva koja bi za cilj imala pokoravanje tadašnjeg bihaćkog okruga i najvjerovatnije zločin i genocid poput onog u Srebrenici. U  odlučnoj bici za Ćojluk za samo nekoliko sati poginulo je 11 pripadnika 511 Slbbr, a dva su nestala i kasnije razmijenjena. Nakon što je 50-tak učesnika marša „Stazama 511 Slavne - Ćojluk 2016“ stiglo na plato počeo je zvanični dio programa.  Poslije polaganja cvijeća, dizanja zastave i učenja Fatihe kod spomen-zemunice na Ćojluku i prigodnog programa prisutnima su se obratili  nekadašnji komandant  1.BKB  511. Sl Edin Ezić te načelnik Općine Armin Halitović. U svojim obraćanjima su podsjetili na značaj bitke i povukli paralelu sa događanjima istog dana u Srebrenici, te se zahvalili svima onima koji su na bilo koji način pomogli da bitka za Ćojluk ostane upamćena kao „bitka svih bitaka“.  U okviru programa pobjednicima Memorijalnog malonogometnog turnira „Ćojluk 2016“ uručene su nagrade,pehari i zahvalnice. U kategoriji pionira najbolja je ekipa „Caffe bar Mak/Benzinska pumpa Ibrahimović“, u kategoriji kadeta ekipa „Beton Juniors“, a u kategoriji seniora treću uzastopnu pobjedu je odnijela ekipa „Caffe bar Marshal“ zbog čega im je prelazni pehar uručen u trajno vlasništvo. Obilježavanje 21. godišnjice „bitke svih bitaka“ nastavljeno je i danas učenjem tevhida na šehitlucima „Ometaljka“ u Pištalinama, a u predvečerje će biti održan i memorijalni spust unskih ladjara od Kapetanovog jezera do drvenog mosta.

 

11.juli u Bosanskoj Krupi jeste simbol pobjede na Ćojluku, ali jeste i datum kada se obiljažava  godišnjica smrti ratnog komandanta 511.slavne generala Mirsada Sedića koji je bio na čelu brigade kada je oslobođen grad Bosanska Krupa.  U sjećanju su ostale riječi komadanta Sedića  od 17.septembra 1995.  „ da je  511.slavna brigada  u sadejstvu sa jedinicama 505.viteške i 503.slavne brigade, nakon 1244 ratna dana oslobodila grad Bosansku Krupu i time izvršila svoj vojnički, ljudski i historijski zadatak i vratila se kući.“

General Mirsad Sedić rođen je 4.januara 1956.godine u Arapuši, općina Bosanska Krupa.Vojnu gimnaziju završio je u Mostaru a Vojno-tehničku vazduhoplovnu akademiju 1977. godine u Sarajevu. Početkom 1992.godine uključio se u odbrambeno-oslobodilačke jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine.U vrijeme rata bio je zamjenik komandanta 5.Korpusa i sa te je funkcije, po vlastitoj odluci, došao  na čelo komande 511.slavne nakon pogibije komandanta Mirsada Crnkića.General Mirsad Sedić odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima 1998.godine kao pripadnik Zajedničke komande Vojske Federacije BiH i ratnim priznanjem značkom „Zlatni ljiljan“ 1996.godine, kao pripadnik 511.slavne brdske brigade. Posthumno, 2004.godine, generalu Mirsadu Sediću, dodijeljeno je najviše općinsko priznanje Plaketa „17.septembar“  za izuzetan doprinos u oslobađanju općine Bosanska Krupa, značajan doprinos u razvoju općine u postratnom periodu te značajan doprinos u ustrojstvu jedinstvenih Oružanih snaga u BiH. Smrt ga je zatekla kao penzionisanog generala Vojske Federacije BiH 11.jula 2004.godine.

 

Emir Sedić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 396 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Novembar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda