Danas je realizovana jubilarna peta velika volonterska akcija „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“. Hiljade vrijednih volontera su čistili ulice, parkove, planine, obale rijeka i jezera te s ponosom možemo tvrditi da je Bosna i Hercegovina od danas ljepše mjesto za život njenih građana. Akcija se simbolično provodi na Dan planete Zemlje i tako je svim građanima pružena mogućnost da daju svoj doprinos i urade nešto konkretno za prirodu koja nas okružuje. 
U akciju „Let´s Do It-očistimo zemlju za 1 dan“ danas su se sa mladima iz cijele Bosne i Hercegovine danas su se uključili i mladi sa područja općine Bosanska Krupa.
Članovi mladog udruženja „Zeleni vrh“ su danas započeli čišćenje šireg područja Pištalina uz saobraćajnicu prema Križu.Imali su mnogo posla i za rezultat su imali desetine vreća smeća koje su zadnjih mjeseci odbacili nesavjesni putnici u automobilima ,ali i građani koji,vrlo često svoje smeće sakupe i odlože,bolje reci „izbace“, na mjestima pored puta.
Uz petnaestak mladih u Pištalinama danas je bio i Tahir Nuhić ministar za građenje,prostorno uređenje i zašitu okoliša u Vladi Unsko-sanskog kantona koji je izrazio zadovoljstvo odzivom na današnju veliku akciju na cijelom Unsko-sanskom kantonu.Ministar je naglasio da se ova akcija redovno provodi na ovom prostoru,da su njeni rezultati vidljivi,pa je tako očuvanost prirode i preporučila da se Unsko-sanski kanton odomaćeno naziva i Zeleni kanton u BiH. Međutim ,iako su akcije i edukacije brojne,iako je svijest stanovništva o očuvanju prirode dosta visoka,ukupnu sliku kvare nesavjesni pojedinci koji smeće ostavljaju uz saobraćajnice,pored kanti za otpatke i koji se ne ustručavaju praviti i male deponije na mjestima gdje je njima zgodno,a po prirodu neprijerno,neodgovorno.Nagovjestio je da će u najskorije vrijeme razraditi program kroz koji će ,uz suradnju sa inspekcijskim službama i komunalnim redarima, predvidjeti i novčane kazne za nesavjesne građane.Zahvalio se svima onima koji su danas čistili bilo koji prostor Unsko-sanskog kantona i pohvalio članove udruženja „Zeleni vrh“ koji će sutra ovakvu akciju nastaviti na prostoru oko deponije Krivodol,koja bi kroz zajednički projekt Ministarstva i lokalne zajednice Općine Bosanska Krupa uskoro trebala biti sanirana i oplemenjena drugom namjenom,a opet u svrhu zaštite okoliša i smanjenja ukupnih količina otpada koji se odlaže na centralne kontrolirane deponije.
Edin Hadžipašić,predsjednik udruženja „Zeleni vrh“ je pohvalio i zahvalio se svima koji su danas poslije radnog vremena došli i potrudili se da očiste jedan dio Pištalina.On je pozvao sve oni koji žele da i sutra budu u Pištalinama i pridruže se mladima „Zelenog vrha“ u čišćenju prostora oko zatvorene deponije Krivodol koja je i najvidljivija ružna slika na putu Ljusina- Pištaline.Naglasio je da su oni već organizirali nekoliko akcija čišćenja,ali i da su veliku akciju dva puta odlagali zbog lošeg vremena.Zato su odlučili da svaki sunčani dan iskoriste i očiste neke dijelove uz saobraćajnicu od Pištalina do Bosanske Krupe koje su ranije evidentirali kao mjesta gdje ima neprimjerno smeća.Uz sve to,kazao je,dok rade oni razgovaraju o zaštiti okoliša,o potrebi- da radeći ,drugima pokazuju primjer,ali i da uz to podižu svijest ljudi o potrebi čuvanja okoline.
Izrazio je zadovoljstvo što su se danas organizirali i bili dio velike globalne poruke kojom se uz Dan planete Zemlje provodi akcija Let s Do It .
Amra Samardžić,jedna od djevojaka koje su danas čistile je kazala da je smeća na dijelu puta koji su dans čistili bilo mnogo više nego što su očekivali,a uglavnom su to bile plastične i staklene boce,limenke,tetrapak proizvodi,kese i najlon. Istakla je da su na mjestu gdje je prije bila deponija betona i građevinskog otpada ovoga proljeća nikla i deponija gdje su nesavjesni građani odložili veću količinu kućnog otpada i naglasila da je zaista ružno i neodgovorno od pojedinaca da uneređuju prelijepu prirodu uz saobraćajnicu i zagađaju okolinu.Ona smatra da je potrebno pojačati svijest o prijavljivanju onih koji smeće odlažu,pojačati kontrole i propisati kazne za takve postupke.
U akciju Let s Do It uključili su se i planinari iz Planinarskog društva „Grmeč“ Bosanska Krupa koji su očistili od otpadaka cijelu stazu od ribnjaka na Krušnici do njegovog Vrela. Oni su ispraznili i korpe za smeće koje se nalaze na ovom prostoru.
Kao i svake godine, u ovoj akciji su bili i učenici Druge osnovne škole Bosanska Krupa koji su čistili prostor oko svoje obrazovne ustanove.
Danas se uspješno akcija provela na području bosanskokrupske općine ,slijede podaci koliko se očistilo površine,koliko je sakupljeno otpada.
I naravno poziv koji je upućen iz Udruženja „Zeleni vrh“:Dobro došli sutra,u subotu na prostor oko Krivodola da zajedno i ove godine očistimo ružnu sliku koju za sobom ostavljaju nepopravljivi uništavači naše prirode.
Ovogodišnju akciju u BiH su podržali Eko život d.o.o., BH Telecom, UN volonteri, UNDP, Sarajevski Kiseljak i Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona. Specijalni partner akcije je Olimpijski komitet BiH koji je finansijski, logistički i organizaciono podržao „Let's Do It“ projekat.
Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 219 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda