Nova prilika za osnovce i srednjoškolce iz „PRO-Budućnosti“
Svojim kreativnim radom potvrdite da „Različitost obogaćuje“

Četverogodišnji projekt PRO-Budućnost je ovih dana ponudio novu priliku za učenike osnovnih i srednjih škola koji su talentirani za pisanje literarnih i slikanje likovnih radova.Po drugi put oni imaju priliku da se takmiče sa autorskim radovima na temu „Različitost obogaćuje“ i da promoviraju povjerenje,razumijevanje i odgovornost za budućnost.
Ovo takmičenje se provodi u sklopu obilježavanja 21.maja –Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.
PRO-Budućnost je četverogodišnji projekt koji provodi Catholic Relief Services (CRS) u partnerstvu s Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzla i Helsinškim parlamentom građana iz Banja Luke, a s ciljem izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih skupina u Bosni i Hercegovini. USAID finansira projekt PRO-Budućnost, da bi promovirao širok spektar aktivnosti pomirenja u okviru zajednica i sa liderima u zajednicama širom BiH. Cilj projekta je da građani BiH, ohrabreni ključnim utjecajnim akterima, zagovaraju za društvene promjene. 
Općina Bosanska Krupa je partner u ovome projektu,brojne aktivnosti već su uspješno realizirane i ovo je prilika da osnovci i srednjoškolci pokažu kroz pisanje i slikanje koliko su bogati, jer su kroz historiju živjeli u multietničkoj sredini kakva jeste i BiH.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila 21. maj Svjetskim danom kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj. Ovom historijskom deklaracijom države svijeta su kulturnu raznolikost priznale kao zajedničku baštinu čovječanstva. Sve kulture i civilizacije doprinose bogatstvu čovječanstva. Kulturna raznolikost je snaga. Njeno očuvanje je etički imperativ, neodvojiv od poštovanja ljudskog dostojanstva. Priznavanjem ove raznolikosti se jača međusobno poštovanje i gradi zajednički prostor zasnovan na općim vrijednostima. Niko ne može da pozivanjem na kulturnu raznolikost krši ljudska prava ili da ih ograniči.
Ideja takmičenja “Različitost obogaćuje” je da, putem kreativnog likovnog i literarnog izražaja, djeca i mladi prepoznaju svoje naslijeđe kao vrijednosti sa kojima mogu doprinijeti poboljšanju interkulturalnih vještina, tolerancije, dijaloga i razvoja. Odnosno, da razumiju raznolikost s ciljem jačanja suradnje i prevazilaženja izazova sa kojima živimo danas. 
Takmičenje je otvoreno za sve učenike i učenice osnovnih i srednjih škola u PRO-Budućnost lokalnim zajednicama i to u okviru četiri kategorije: Najbolji literarni rad učenika osnovnih škola,najbolji likovni rad učenika osnovnih škola,najbolji literarni rad učenika srednjih škola i najbolji likovni rad učenika srednjih škola.Za najbolje radove autori će dobiti i novčane nagrade u vrijednosti od 300,200 i 100 konvertibilnih maraka.
Kada je u pitanju literarni rad (pjesma,priča,esej) on treba sadržavati najviše do 800 riječi,dok likovni rad može biti u bilo kojoj tehnici.
U projektu mogu učestvovati svi učenici iz općina koje su u projektu PRO-Budućnost,prijave za učešće u takmičenju se moraju popuniti uz rad I biti dostavljene do naznačenog vremena.Likovni radovi moraju imati potpis i podatke o učeniku ili učenici koji su ih uradili.

Literarne radove možete poslati i na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., a likovne isključivo poštom na adresu: 
CRS, Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo, sa naznakom: Za PRO-Budućnost takmičenje/natječaj.

Za prijavu na učešće neophodno je do 16. maja/svibnja 2016. godine dostaviti sljedeće: 
U potpunosti ispunjen prijavni obrazac i rad po izboru:
Literarni rad u formi pjesme, priče ili eseja - maksimalno do 800 riječi, ili
Likovni rad

Rezultati takmičenja će biti blagovremeno dostavljni svim školama putem e-maila i/ili faxa, učenicima/učenicama koji su poslali svoje radove, te će javno biti promovisani na PRO-Budućnost facebook stranici (https://www.facebook.com/probuducnost.bih), twitteru i drugim sredstvima informisanja koje koristi PRO-Budućnost projekt.

PRIJAVA ZA TAKMIČENJE/NATJEČAJ LITERARNIH I LIKOVNIH RADOVA 
ZA UČENIKE SREDNJIH I OSNOVIH ŠKOLA 
U OKVIRU PRO-BUDUĆNOST PROJEKTA

Grad/Općina/Opština

Naziv škole

Adresa škole

Kontakt telefon škole

Ime i prezime učenika/ce natjecatelja/ke

Razred koji natjecatelj/ka pohađa

Ime i prezime jednog roditelja

Adresa stanovanja učenika/ce

Kontakt učenika/ce
ili jednog od roditelja

Naziv rada

Kratki opis rada

Literarni ili likovni rad zajedno sa štampanim slovima ispunjenim obrascem za prijavu, šaljite najkasnije do 16. maja/svibnja 2016. godine poštom na adresu CRS, Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo, sa naznakom: Za PRO-Budućnost takmičenje/natječaj ili na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

- Policijska stanica Bos.Krupa  obavještava da su u proteklom periodu obavljali samo redovne aktivnosti i zadatke. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira, saobraćajnih nezgoda niti krivičnih djela.  

  

- Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu nije imala intervencija ni dojava o požaru.

 

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala  3 7        pacijenata, za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 2  lica . Na porodilištu nije bilo prinova..

 

- JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka    vode  u  proteklom periodu  na području općine zadovoljavajuća. Danas od 09,00 do 15,00 sati  prekid u isporuci vode Otoka- ul.Čaršija i dio ul.Radnička.Radovi na vodovodnoj mreži.

 

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuća. Danas nema prekida u isporuci električne energije.

 

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

   

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne , uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, te se saobraćaj na svim putnim pravacima odvija po suhim kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja, te obaveza posjedovanja zimske opreme.  

   

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 9 C , vlažnost zraka 48,1% dok je vodostaj rijeke Une iznosio 67 cm (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 226 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda