1.septembra 1992.godine naredbom US operativne grupe formirana je 111.bosanskokrupska pješadijska kasnije 511.slavna brdska brigada i ove godine se navršilo 20 godina od tog čina Bio je to povod za okupljanje njenih preživjelih pripadnika i stanovnika općine Bosanska Krupa na centralnom gradskom trgu u Bosanskoj Krupi. 

511.slavna brdska brigada u Bosanskoj Krupi obilježila je 20 godina svog postojanja Ova godišnjica obilježena je o mnogo svečanije nego predhodnih godina uz  svečano postrojavanje preživjelih pripadnika 511. Slavne brdske brigade . Centralna manifestacija počela je polaganjem cvijeća i učenjem fatihe  Fatiha na Centralnom spomen-obilježju, gdje su uklesana imena svih 503 poginula  borca bosanskokrupske općine. Svečano postrojavanje preživjelih boraca najslavnije brigade i predaja raporta održano je na Trgu Alije Izetbegovića . Za ovu priliku pripadnici 511.slavne bili su u jednoobraznim bijelim majicama sa grbom najdraže brigade te datumom  formiranja 511 a ratne zastave 5.Korpusa i 511.slavne su nosili Asmir Hadžipašić i Arif Badnjević proslavljeni pripadnici IDČ-a faraoni.. Brigadu je svečano postrojio general Fadil Hasanagić,jedan od ratnih komandanata a raport je predao komandantu 5.korpusa generalu Atifu Dudakoviću.

Prije svečanih obraćanja Muhamed ef.Kavazović,ratni referent za vjerska pitanja u 511.slavnoj proučio je fatihu pred duše svih poginulih pripadnika 511.slavne,5.Korpusa i A R BiH. Svečanom stroju u kojem je bilo više od 1000 pripadnika prvi se obratio općinski načelnik Armin Halitović.On je u kratkom obraćanju pozdravio sve svoje saborce, zaželio im uspjeh i sreću u daljem životu ,šehidima predao rahmet  i najavio za slijedeću godinu postrojavanje 511.slavne brdske brigade u Jezerskom povodom 20.godina od prve smotre ove brogade koja je održana pod komandom rahmetli Mirsada Crnkića.

 

Ratni komandant 511.slavne Alija Kurtović je u svom obraćanju posebno poručio da borci 511.slavne  ne smiju  zaboraviti šta su dali za svoju općinu i svoju zemlju i da se moraju osjećati i ponašati kao njeni oslobodioci.Posebno je istakao ulogu dvojice od sedam komandanata 511.slavne – Mirsada Crnkića i Mirsada Sedića koji su ostavili najveći pečat na 511.slavnu  ali i ulogu onih kako ih vole nazvati običnih boraca koji su najviše breme rata iznijeli na svojim ledjima.

 

General Atif Dudaković u nadahnutom govoru istakao je značaj ovakvih okupljanja i poručio svima da i ovaj stroj garantuje opstanak naše domovine na koju kidišu sa svih strana. Istakao je i ulogu političara,boraca i starješina sa područja bosanskokrupske općine tokom rata a posebno u 1993.godini kada se trebalo odbraniti od izdajničkih snaga Fikreta Abdića i njegovih plaćenika i kada su Krupljani prvi stali u odbranu i suprostavili se autonomaškim pokušajima da i na području bosankokrupske općine posiju sjeme razdora medju narodom. Ponovio je još jednom da je 511.slavna bio cijeli narod Bosanske krupe i da se sa tim malo koja brigada može pohvaliti te pozvao na jedinstvo i  dalju mirnodopsku borbu za europske principe i euroatlanske integracije  koji će samo učvrstiti bosansku državu.

 

Poslije svečanog postrojavanja uz  vojničke specijalitete, grah i gulaš, do dugo u noć trajalo je druženje preživjelih pripadnika 511. Slavne bbr. Prigodan program u kojem su trebala učestvovala kulturno-umjetnička društva s prostora Bosanske Krupe  zbog neveremna nije održan.

 

Fotografije sa svečanog postrojavanja 511.slavne bbr

 

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 365 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Januar 2014 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda