Promocija filma MELIHA održana je u subotu, u Bosanskoj Krupi. Veliki broj posjetilaca pokazao je zainteresiranost za film koji je snimam u Bosanskoj Krupi, Pištalinama i Arapuši. Za tridesetpet većinom mladih glumaca ovo je bilo prvo filmsko iskustvo. Za razliku od glumaca, autor filma Husein Osmanagić Crni je poznat po kazališnim predstavama o „Pjegici“ i „Priči o mlinskom točku“, te radu u KUD Una i Grmeč.

 

Radnja filma je snimana u Bosanskoj Krupi, Pištalinama i Arapuši, sa amaterskom ekipom, većinom mladih glumaca, kojima je ovo bilo prvo filmsko iskustvo. Ekipu filma je činilo preko 40 osoba, koji su vrijedno radili, stvarajući ovaj film.

 

 

Film MELIHA govori o životnoj stvarnosti, dilemama i problemima stanovnika jednog malog grada nakon ratnih dešavanja. Sve dijelove scenarija istovremeno prati i humor, po čemu su zapravo i prepoznatljivi krupljani. Jednu od glavnih uloga igra Haris Šertović, student treće godine Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. Između ostalog glumili su i Amra Gerzić, Miranda Patković, Sadmir Rekić i mnogi drugi.

 

 

Veliki broj gledalaca koji su prisustvovali premijeri odali su priznanje radu cjelokupne ekipe koja je radila na filmu. Nakon premijere, uručene su zahvalnice i priznanja, kako glumcima, tako i svima onima koji su uzeli učešće pri snimanju filma. Za sve one koji nisu gledali film ili bi hjteli ponoviti, repriza filma će se održati u utorak, 18. septembra. Osim toga, u planu je promocija MELIHE širom Bosne i Hercegovine.

 

Enisa B.

 

 „Knjiga o Uni“ pred punom salom Doma kulture

(Faruk Šehić-svoj na svome)

 

Slobodarski dani općine Bosanska Krupa,uz brojne kulturne i sportske događaje, tokom cijelog ovog mjeseca, svoju kulminaciju imali su u nedjelju,u velikoj Sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi, kad je održana promocija „Knjige o Uni“ Faruka Šehića.Uz ovaj poetski roman ljubavi prema rijeci,gordosti i ponosa i bola autora ,u stroju sa zaljubljenicima u svekrupsko za povratak i oslobođenje grada ,bila je prepuna sala Doma kulture,u kojem se,jednim dijelom  i odvija pjesnička radnja ove knjige, koja je ,u danima slobode Farukovog rodnog grada, dobila i veliku nagradu „Meša Selimović“, za najbolji roman u široj regiji.

Farukovi suborci,prijatelji na svečanoj promociji ,imali su priliku slušati Gorana Samardžića,jednog od vlasnika izdavačke kuće  Buybook iz Sarajeva, koji je Farukovo djelo i djela, nazvao najvećim književnim darom bosanskohercegovačkoj,regionalnoj i svjetskoj književnosti .Uz književnika Samardžića, o Knjizi o Uni,kao maestralnom ,bez suvišne riječi istkanom romanu čije svaki red poezija, govorio je književnik Mile Stojić.Sve je to ,sa posebnim nadahnućem, vodio Ahmed Burić,književnik i novinar, izdvajajući i prenoseći odabrane dijelove „Knjige o Uni“ publici, koja je, bez daha,u posebnom transu, proživjela ovu promociju.

Samo sa nekoliko  rečenica, dolazak i prvo predstavljanje Faruka Šehića u rodnom gradu, pozdravio je općinski načelnik Armin Halitović,zahvaljući kome je, autor savladao sanjajnju želju i posebna osjećanja ,pomiješana zadovoljstvom i bolom,i došao,sa svojim prijateljima književnicima, da svoje djelo ,predstavi onima koji najbolje osjećaju svaki redak njegove „Knjige o Uni“.Kod  prijatelja u dobru i zlu ,tako ,jedino i može.Za sve onih koje nema,a koji zajedno sa Farukom u nedjelju bili u Domu kulture u Bosanskoj Krupi i kojima možemo reći hvala za slobodni grad ljubavi-slobodnu Bosansku Krupu.

Došao Faruk  u najsjanije dane svog književnog rada,do sada.Poslije velike Mešine nagrade,poslije devet mjeseci ,fantastičnog hoda po raznim gradovima i zemljama Knjige o Uni,rasprodatog prvog izdanja,štampanjem drugog,izdavanja u hrvatskom „Algoritmu“ i priprema za izdavanje u Srbiji,Faruku,ali i svim onim likovima  na kojima traje Farukovo pisanje ,u ponedjeljak ,na Dan oslobođenja Bosanske Krupe,na svečanoj sjednici  je  uručeno i najviše općinsko priznanje,kao oslobodiocu grada,na radost njegovih sugrađana,prijatelja i suboraca.Bila je to netražena zahvalnost,ali trenutak ,koji će zatvoriti mnoga pitanja,duga čekanja i progovoriti usnama svih onih koji su znali i znaju da Bosanska Krupa ima još jednog književnika ,koji će,nastavili svoje vrijeme darovati riječima koje šljašte u njegovoj unskoj duši ,nadmašiti sve prethodne.Nedjelja i ponedjeljak ,dan uoči i sam Dan oslobođenja grada ,mogu stati u jednu rečenicu:Oslobođeni u ljubavi-Faruk gradu,grad Faruku,zauvijek i dovijeka,bezuslovno,ponosno,otvorene duše, za sve koji srž i vrijednotu bosanskokrupske pripadnosti ,obojene bojom bosanskohercegovačkom,pripadajuće ovoj planeti i prostoru oko nje-mjestu u kojem stvara,traje,dječački nježno,garganovski stvarno ,poeziju života ,surovosti i topline Mustafe Husara, koji jesmo, svi mi ,koji tuđe nismo nikad htjeli ,ali i pokazali da se naše, nadugo uzeti ne može.Dokazali natjerani ,da je ime rođenih sa Unom- Ponos kad je najteže,da je prezime- Hrabrost u nemogućem,a nadimak- Ljubav za sva vremena ,prema onima zbog kojih je postala,sa kojima se nosi i pronosi,nastojeći naći lagani oprost za sve koji se pokajaše, što pokušaše kapljicu Une,dovoljne za sve,pretvoriti u suzu bosanskokrupsku.I ovoga,sedamnaestog Sedamnaestog septembra ,u predvorje još jedne jeseni šlajšti mažar nad Unom i našim gradom,hrani i bogati svekrupsko,uprkos i na zadovoljstvo svih onih koji imaju pravo u da se u najdivnijem prirodnom,bogom danom okružju zovu čovjekom,na naš veliki dan –Dan oslobođene Bosanske Krupe.Farukovski.

Dom kulture u Bosanskoj Krupi je kameno zdanje ispisano mnogim događanjima u njemu,rekli bi kroz vijekove.To je onaj Makov kamen koji priča.Faruk Šehić je onaj centimetar više iz pera Mešinog.Krupljani i Krupljanke koji su pratili promociju „Knjigu o Uni“su zagrlili svog pisca i pjesnika,onako kako on svojim karakterom i želi.Bez vellikih riječi koje su stajale na ustima svima.Duša na dušu,pa se bez riječi,rječno,unski ,u nedogled očima engledisalo.Do novog izdanja ove i nove knjige Farukove,uz zahvalu svima koji su ovakav, književni i svegradski ,događaj upriličili u Domu kulture Centra za kulturu i informisanje općine Bosanske Krupe.Do novih susreta, koji će olakšano za dušu Farukovu,ići ubuduće.

Dževada Štancl

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 509 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Januar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda