Na mjestu strašne saobraćane nesreće u mjestu Ljusina u kojoj su život izgubila 4 lica u srijedu je postavljena zaštitna ograda  u dužini većoj od 200 metara.Ograda je postavljena po odobrenju Federalne direkcije za ceste koja je zadužena za magistralne puteve a na prijedlog preduzeća KOV GRAD  koje vrši redovno održavanje ove dionice puta.Prema rječima odgovornih iz ovog preduzeća inicirali su postavljanje zaštitne ograde jer se na tom mjestu već nekoliko puta ponavljaju slične saobraćajne nesreće a u posljednjoj godini bhile su dvije sa smrtnim posljedicama u kojima je stradalo ukupno šest osoba.Zaštitna ograda je dobra preventiva od težih posljeddica i  može pomoći da spriječi slijetanje vozila u rijeku Unu ali ipak vozači najviše mogu pomoći sami sebi poštivanjem saobraćajnih znakova i prilagodjavanjem brzine uslovima na putu.

 

Ademir Mesić

 

U naselju Emrići , Mjesna zajednica Mahmić selo,u promet je putena posljedja od 4 dionice puta dugog 1500 metara koji bosanskokrupsku općinu najbližim pravcem povezuje sa općinom Bužim. Izgradnja se odvijal u četiri faze a uz glavnog investitora Općinu Bosanska Krupa svoj doprinos dali su i mještani Emrića.

 

Prije nešto više od tri godine mještani Emrića u Mjesnoj zajednici Mahmić selo odlučili su da , kako kažu, civilizacija dodje i do njihovih kuća. Slijedeći misao da civilizacija dolazi samo dobrim putem odlučili su da vlastitim snagama krenu u izgradnju moderne saobraćajnice kroz njihovo mjesto. Njihova ideja je prihvaćena od strane načelnika općine Bosanska Krupa i ovaj put uvršten je u prioritetne pravce na području općine što je na kraju rezultiralo sa relativno brzim završetkom projekta u koji je ukupno koštao oko 400 000 maraka. Završne radove na putu obišao je načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović koji je i ovom prilikom izrazio zadovoljstvo što je bosanskokrupska općina dobila još jedan pravac za povezivanje sa susjednom općinom koji će sigurno doprinjeti daljem prosperitetu naselja uz ovu saobraćajnicu. Jedan od nosilaca aktivnosti i predsjednik gradjevinskog odbor Arif Emrić se ovom prilikom zahvalio načelniku Halitoviću i istakao njegovu ulogu u cijelom projektu te je zahvalu uputio i svim onima koji su pomogli ovaj projekat  te najavio da će mještani Emrića i dalje uz pomoćopćine Bosanska Krupa raditi na poboljšanju kvaliteta života u njihovom mjestu.

 

 

Prva voda iz sekundarne mreže potekla u naselju Mehića ploča

 

Poslije 18 mjeseci od početka prvih radova konačno je otpočelo redovno snabdjevanje stanovništva vodom iz novog vodovoda za Jezerski ,Mahmić selo i Pištaline.Prvi koji su priključeni na sekundarnu mrežu su stanovnici zaseoka Mehića ploča u Mjesnoj zajednici Jezerski.

Projekat vodosnabdjevanja za mjesne zajednice Mahmić selo, Jezerski ,Pištaline i dio ljusine ulazi u svoju završnu fazu . Nakon uradjenog glavnog voda u dužini od 24 kilometra koji vodi od vodocrpilišta Ada u Bosanskoj Krupi do najudaljenije tačke u Mahmić selu,  u funkciju je pušten i dio sekundarne mreže u naselju Mehića ploča koje je dio Mjesne zajednice Jezerski.Ovo naselje broji 52 domaćinstava .Svi oni imat će kontrolisanu i higijensko-epidemijološki provjerenu vodu sa centralnog vodocrpilišta u Bosanskoj Krupi. Ovo mjesto pbišao je načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović i na simboljičan način , ispijanjem čaše vode  iz novog vodovoda označio da je distribucija pitke vode iz vodovoda Pištaline, Jezerski i Mahmić selo i zvanično počela.Najsretniji su svakako bili mještani ovog naselja u Mjesnoj zajednici Jezerski jer je prema njihovim riječima ovo područje bilo uskraćeno za korištenje, bojlera,veš mašina,mašina za sudje a njihova stoka pila je minimalne količine vode jer je voda dovožena cisternama. Tek  sada kada pitku i kontrolisanu vodu imaju već nekoliko dana i ne moraju paziti na njenu potrošnju, kažu da  shvataju koliki je  značaj projekta ovog vodovoda.  Izrada sekundarne mreže nastavlja se i u drugim djelovima više mjesnih zajednica pa će tako već za nekoliko sedmica sekundarnu mrežu dobiti podučje Menića i Muzaferovića u Mjesnoj zajednici Jezerski a već su započeli i radovi na pojedinim dionicama u Mjesnoj zajednici Mahmić selo. Svi radovi teku predvidjenom dinamikom a jedini problem još uvijek predstavlja Elektrodistribucija iz Bihaća koja i poslije niza urgenicija još uvijek nije strujom snabdjela prepumpnu stanicu u Gornjoj Krčani pa se voda za područje Pištalina, Jezerskog i Mahmić sela prepumpava uz pomoć velikog agregata.Očekivanja načelnika općine Armina Halitovića su da će sada kada je voda počela dolaziti do krajnjih korisnika ,opstrukcije prestati i da će struja uskoro stići i do glavne prepumpne stanice.

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 568 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda