XSvjetski dan djeteta

U Prvoj osnovnoj školi u Bosanskoj Krupi danas je na svečan način obilježen Svjetski dan djeteta.Članovi horske,literarne i plesne sekcije su ,uz svoje nastavnike ,za tu priliku, pripremili bogat kulturno -umjetnički program.U svojim obraćanjima ,svojim drugovima i drugaricama, oni su podsjetili da je međunarodna zajednica 1989.godine posebnom konvencijom utvrdila posebne dječije potrebe,a potom nizom deklaracija utvrdila i njihova prava.Djeca su dobila i svoj Dan.

Iako se mnogo čini na promoviranju prava djeteta,na senzibiliranju javnosti za bolje poštivanje djece,još uvijek smo svjedoci mnogo situacija kad odrasli ovako ne razmišljaju,kazali su na današnjoj svečanosti u Bosanskoj Krupi,održanoj u Prvoj osnovnoj školi,a u povodu Svjetskog dana djeteta, koji se obilježava 2o-tog novembra.

Djeca su u svom programu u Prvoj osnovnoj školi naglasila: Osnova za svijet mira je sredina gdje djeca postaju prijatelji, gdje uče i rade sarađujući i odrastaju sa spoznajom o međuzavisnosti svih živih bića. Nažalost, postoje djeca kojoj su uskraćena osnovna životna prava jer se, na primjer, iskorištavaju kao radna snaga, učestvuju u ratnim sukobima s oružjem, prisiljavaju na prostituciju. U posljednjih deset godina, preko 2 miliona djece je poginulo u ratovima, a od posljedica rata milioni djece širom svijeta imaju teške psihičke traume. Oko 30 miliona djece živi u ratnim područjima, a u 26 zemalja svijeta djeca mlađa od 15 godina koriste se kao vojnici.

------------------------------------

Zato je uvijek dobro,ne samo na Svjetski dan djeteta,podsjetiti se prava djeteta.Ukratko,njihov adresar izgleda ovako:

Konvencija o pravima djeteta propisuje : Sva djeca i mladi imaju ista prava. Ni jedno dijete ne smije biti oštećeno zbog svog spola, boje kože, jezika ili religije; Djeca i mladi imaju pravo na najveću moguću mjeru zdravstvene zaštite kao

i zdravstvne preventive i medicinske brige. Djeca i mladi imaju pravo na besplatno osnovno obrazovanje. Osim toga im se mora obezbijediti posjeta školama koje bi ih mogle dalje obrazovati.Djeca i mladi imaju pravo na odmor, slobodno vrijeme, igru i učešće u kulturnim i umjetničkim manifestacijama.Djeca i mladi imaju pravo da se informišu, da slobodno kažu svoje mišljenje i da budu saslušani.Djeca i mladi imaju pravo na dobar odgoj.Njihovi roditelji ili vaspitači ne smiju primjenjivati silu i zloupotrebu, zlostavljanje je zabranjeno.Djeca i mladi imaju pravo da u ratu i bjekstvu prime posebnu pomoć i zaštitu.Djeca i mladi imaju pravo na zaštitu od rada kojim bi bili iskorišteni i od seksualnog zlostavljanja.Djeca i mladi imaju pravo da žive sa svojim roditeljima i da imaju kontakt sa oba roditelja ukoliko oni žive razdvojeno. Djeca i mladi sa invaliditetom, imaju pravo na posebnu podršku i unapređenje kao i na aktivno učešće u društvenom životu.

Na kraju,uz čestitku svoj djeci svijeta,a posebno djeci općine Bosanska Krupa sjetimo se i nekih divnih rečenica o djetetu i djeci:

„Djeca su ukras svijeta.“
„Svi ideali ovoga svijeta ne vrede suze jednog djeteta.“
Dževada Štancl
 

 

U sklopu projekta „Zajedno protiv torture u BiH-Mreža“ od 15 novembra do 27 decembra na području cijele Bosne i Hercegovine provode se ulične akcije prikupljanja potpisa gradjana u cilju podrške javnosti za donošenje Zakona o pravima žrtava torture na državnom nivou.Projekt „Zajedno protiv torture u BiH-Mreža“ implementiraju UG „Vive“ žene iz Tuzle u suradnji sa Savezom logoraša u BiH,Hrvatskom udrugom logoraša domovinskog rata,Savezom logoraša Tuzlanskog kantona ,Udrugom zatočenih –Udruženjem logoraša Brčko distrikta kao i Ministarstvom za ljudska prava i izbjelice Bosne i Hercegovine.Projekt finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenata za pretpristupnu pomoć .

Upravo danas 19 novembra volonteri  Udruženja logoraša općine Bosanska Krupa na štandu postavljenim na autobuskoj stanici prikupljali su potpise sugradjana.Prema riječima predsjednika općinskog udruženja Emira Bešića oko 650 gradjana danas je stavilo svoj potpis kao podrška usvajanju zakona u Parlamentu Bosne i Hercegovine.Zbog čega se krenulo sa ovakvim projektom objasnio je predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović koji kaže da sedamnaest godina nakon završetka rata država BiH još nije prepoznala žrtve torture kao kategoriju koja ima prava.Ne postoji zakon na državnom nivou koji bi štitio žrtve torture ,niti sveobuhvatna strategija  koja bi implementirala ta prava.

 „Mi imamo putem presuda priznato preko 700 logora na prostoru  BiH,imamo presude za počinjene ratne zločine u svim tim logorima što samo po sebi govori da imamo evidentirane te logore kroz sudske presude.S druge strane nemamo apsolutno niti jedne žrtve koja je bila u tim logorima,jer je zakoni u BiH ne prepoznaju i to je nažalost apsurd ove zemlje“.

(ovdje mozete ubaciti izjavu :predsjednik udruženja logoraša općine Bos.Krupa Emir Bešić)

Predsjednik Udruženja logoraša općine Bosanska Krupa Emir Bešić se zahvalio svim ljudima koji su danas dali svoj matični broj i potpisali se u znak  podrške pomenutom zakonu te kazao da će s obzirom da veliki broj gradjana nije bio u prilici doći do štanda ili nisu bili upoznati sa aktivnošću koja se danas provodila u toku ove sedmice obilaziti kako obrazovne ustanove tako i sve ostale ustanove i loklane institucije kako bi što više potpisa bilo prikupljeno. U cijeloj BiH potrebno je prikupiti 150 000 potpisa.Prema evidenciji Udruženja logoraša općine Bosanska Krupa  1246 je osoba koje su prošle razne torture kroz logore,a oko 600 osoba je podnijelo tužbu po osnovu nadoknade štete pri zarobljavanju.Procjenjuje se da u BiH trenutno ima oko 200 000 osoba koje su bile žrtve torture i koje još uvijek čekaju da država prizna njihova prava i omogući im dostojanstven život.Glavni problemi sa kojima se susreću žrtve torture u BiH su pristup pravdi i dobijanju statusa,te dostupnosti različitih oblika zaštite.Žrtve torture nemaju adekvatno riješenu zdravstvenu zaštitu,redovna primanja,kao ni prava na povlastice po osnovu lišavanja slobode i pretrpljene torture. Prijedlog zakona o pravima žrtava torture u Parlamentu BiH obaran  je dva puta  odnosno nije došao ni u parlamentarnu proceduru.

Pao je zbog entitetske većine odnosno glasanju na Vijeću ministara na entitetskoj osnovi.Ministri iz reda srpskog naroda koji dolaze iz Republike Srpske nisu podržali taj zakon.Ovaj put  žrtve torture očekuju da će ministri shvatiti potrebu rješavanja problema ovih ljudi“-kaže gdin Tahirović.

Prema analizama oko 80 % žrtava torture ne može ostvariti svoja prava jer u postojećim entitetskim zakonima postoje odredjene diskriminatorske odredbe koje su u suprotnosti sa Evropskom konvencijom za prevenciju torture i nehumanog  ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja koju je ratificirala i naša zemlja.

Renata Sedić

 

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 381 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda