Proteklog vikenda bosanskokrupsko Udruženje oboljelih od dijabetesa upriličilo je svečanu sjednicu za svoje članove ,a u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.Tom prilikom organizovana je i besplatna kontrola šećera u krvi za sve prisutne  kao i edukativno predavanje  na temu prevencija dijabetesa  što je i tema Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa za razdoblje 2009-2013 god. kojeg  je održao Zlatan dr.Terzić. Zahvaljujući se aktivnim članovima na učešću u akcijama koje tokom godine provode te svima onima  koji pomažu rad ovog udruženja gradjani su pozvani posebno oni  „ zlatnog doba“  da posebnu pažnju posvete kontroli šećera u krvi .Kako je istaknuto  dijabetes je „gospodska bolest“ koja polako ,ali sigurno uništava organizam ako se ne obrati pažnja i na najmanji znak,a ako se na vrijeme reaguje sa dijabetesom se nauči živjeti i uz disciplinu mogućnost komlikacija svedena je na  minimum.Inače što se općine Bosanska Krupa tiče prema riječima predsjednika udruženja Muhameda Pašalića  na evidenciji je 1100 oboljelih od dijabetesa ,na inzulinu je 460 i ovdje je zabilježeno povećanje od čak 50 osoba u 2012 godini.Od pomenutih 460 osoba 150 je sa kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima, 50 je slabovidnih,osam amputiraca,četvero je slijepih,isto toliko nepokretnih ,dok nažalost imamo i četvero djece koja su na inzulinu.

Danas u svijetu živi više od 366 miliona ljudi s dijabetesom, od toga gotovo 100 miliona ovisno je o inzulinu.Procjene su da u BiH živi oko 250 000 oboljelih od dijabetesa. Vodeći faktori rizika za šećernu bolest su pretilost, posebno među ženama.Veliki je broj osoba koje su fizički neaktivne-85%.Slično je i sa ostalim riziko faktorima, poput pušenja i konzumiranja alkohola, koji pored genetske predispozicije mogu  doprinijeti  pojavi šećerne bolesti. Djeca školske dobi (11-13 godina), pokazuju da njih 16% nikada ne doručkuje radnim danima, ali da svakodnevno konzumira slatkiše (čak 54% djece), razne vrste «grickalica» (49,8% djece), a gazirana bezalkoholna i druga slatka pića svakodnevno pije 37,3% djece. U školskoj dobi je u slobodno vrijeme svakodnevno fizički aktivno samo 31% djece, a 16,2% djece ima neku fizičku aktivnost jedanput mjesečno ili manje. Istovremeno, sve je veća zastupljenost sjedećeg, pasivnog zabavljanja – 50,4% djece gleda televiziju dva do četiri sata dnevno, a njih 11,7% gleda televiziju sedam i više sati dnevno radnim danima, dok postotak djece koja gledaju televiziju sedam i više sati vikendom, iznosi čak 18%,a o sjedenju pred računarom i da se ne govori.

Zbog velikog broja oboljelih od dijabetesa u svijetu i visoke učestalosti ozbiljnih komplikacija koje prate ovu bolest, dijabetes je jedan od vodećih javno-zdravstvenih problema. Ipak, ohrabruje činjenica da se primjenom preventivnih intervencija, dobrom kontrolom bolesti i unapređenjem kvaliteta zdravstvene zaštite, obolijevanje i umiranje od dijabetesa može smanjiti.

Renata Sedić

 

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Zbog iskazanog zanimanja javnosti, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćava da se 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, obilježava neradno samo na dan praznika, navedeno je danas u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

(Fena)

 

Povodom 25.novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine , Općina Bosanska Krupa priprema prigodna dešavanja kojim će se obilježiti jedan od najvećih bosanskohercegovačkih  praznika.

Obilježavanje će se organizovati po slijedećem protokolu:

 

Subota 24.novembar

-       Obilazak spomen obilježja i šehitluka .Okupljanje ispred centralnog spomen obilježja u 13.sati

-       Promocija knjige„Unsko-sansko područje u odbrani i očuvanju državnosti BiH“ autora generala Fadila Hasanagića  u  Velikoj sali Doma kulture od 16 sati

-       Svečana akademija povodom 25.novembra Dana državnosti BiH uz učešće članova KUD“Grmeč“ u Velikoj sali Doma kulture od 17 sati

-       Izložba  Muzeja Unsko sanskog kantona : „20 godina od osnivanja 5.Korpusa“  u Maloj sali doma kulture od 18 sati

Pozivaju se svi gradjani bosanskokrupske općine  da svojim prisustvom uveličaju obilježavanje  jednog od najvećih bosanskohercegovačkih praznika,Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

 

Bosanska Krupa je trenutno jedna on najsvjetlijih priča u Unsko-sanskom kantonu, a i na nivou Federacije BiH malo je sredina u kojima se toliko ulaže u otvaranje novih radnih mjesta.

Ta činjenica nije mogla ostati nezapažena ni od ministra privrede Unsko-sanskog kantona Redže Kurbegovića, koji je zajedno sa direktorom Razvojne agencije USK Harisom Komićem obišao općinu Bosanska Krupa i poslovnu zonu Pilana.

Sa najbližim saradnicima obišli su gradilište više proizvodnih privrednih objekata unutar poslovne zone Pilana. U ovoj poslovnoj zoni već je otvoreno 60 novih radnih mjesta, a trenutno na izgradnji objekata radi više od 100 radnika, raznih izvođača radova koji su uglavnom sa područja Unsko-sanskog kantona. Osim ulaganja inostranih i domaćih investitora koja su u 2012. godini prešla 15.000.000 maraka Općina Bosanska Krupa je iz vlastitih izvora u izgradnju infrastrukture uložila više od 2.000.000 maraka, ali se ta ulaganja polako počinju vraćati jer je sve veći broj onih koji se interesuju za svoje mjesto u poslovnoj zoni pilana.

Ministar privrede u Vladi USK Redžo Kurbegović izuzetno je zadovoljan dosadašnjim radom na području poslovne zone Pilana, te je usporedio sa najvećim gradilištima u F BiH, ali i šire.

Pogodni vremenski uslovi omogućili su da se i u drugoj polovini novembra izvode radovi na većini započetih objekata pa će neki, kao što je hala preduzeća BOSAN CAR od 5000 kvadratnih metara ,vjerovatno biti završena nekoliko mjeseci prije plana što će ubrzati i zapošljavanje više od 100 radnika u prvoj fazi i još oko 50 u drugoj fazi izgradnje ove fabrike.

Ovih dana preliminarne razgovore sa općinskim načelnikom Arminom Halitovićem obavilo je nekoliko stranih investitora, a gotovo je izvjesno da će se već od proljeća u Bosanskoj Krupi proizvoditi vjetrobranska stakla za sve vrste vozila. Načelnik Halitović izrazio je nadu da će ministar privrede i Vlad USK u narednom periodu još više podrške dati ovom značajnom poslovnom projektu.

Prema predviđanjima najveći zamah u izgradnji industrijskih objekata očekuje se tek na proljeće, pa će vjerovatno planirana brojka od 500 zaposlenih u naredne četiri godine biti dostignuta i znatno prije tog roka.

 

 

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 540 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda