Nakon održane svečanosti povodom Kurba-Bajrama u Gradskoj Galeriji Bosanska Krupa  po prvi put se svojom samostalnom izložbom kaligrafije odnosno lehvi rezbarenih u drvetu predstavio ef. Senahid Makić inače imam,mualim i hatib u džematu Ljusina,Medžlisa IZ Bosanska Krupa.Ovako neobična izložba privukla je brojne posjetitelje što je izuzetno obradovalo kako organizatore tako i samog autora.Prisutnima se prvo obratio direktor Gradske Galerije Salih Suljanović koji je pozdravio prisutne te dao par uvodnih napomena o ovoj izložbi koju je svečano otvorio načelnik bosanskokrupske općine Armin Halitović,dok je kritički osvrt dao Alaga Isaković,inače član umjetničkog savjeta Udruženja likovnih umjetnika“Krušnica“.

Radi lakšeg razumijevanja kazaćemo da je lehva ustvari ploča koju je prema pisanju Allah prvo stvorio te naredio Kalemu da zapiše sve ono šta će biti do Sudnjeg dana.Za ispisivanje lehve se koristi posebno široko pero koje ostavlja debeli trag tinte kada se pomjera u jednom smjeru,a tanki kada se pomjera u suprotnom.Na pomenutim pločama nalaze se duborezi Kur*anskih ajeta i Božijih imena. Rezbarenjem lehvi ef.Makić se bavi od 2003 godine,a inače kaligrafija svoj razvoj doživljava u XX stoljeću za vrijeme Osmaskog carstva pa otud rezbarenje lehvi u BiH koje je inače i danas  široko rasprostranjeno u Turskoj.Senahid  Makić je rodjen 1982 godine u Bužimu,završio je Medresu“Džemaludin Čaušević“ u Cazinu,a potom i Islamski pedagoški fakultet u Bihaću.

Iako je ovo prva samostalna izložba u Bosanskoj Krupi,ona nije i jedina,jer je ef.Makić slične izložbe imao i u Bihaću,Sarajevu ,Minhenu,Švicarskoj itd,a njegova djela  ukrašavaju džamije i domove brojnih muslimana širom svijeta.Upravo zbog toga što je izložba lehvi upriličena uoči Kurban-Bajrama simbolika je time veća.Svi oni koji sinoć nisu prisustvovali otvoru izložbu lehvi mogu posjetiti u narednih deset dana koliko će djela biti izložena u Gradskoj Galeriji  Bosanska Krupa.

 

U bosanskokrupskom Domu kulture u subotu uveče upriličena je svečanost povodom Kurban-Bajrama,jednom od najsvetijih blagdana islamskih vjernika.Brojne posjetitelje je pozdravio i Kurban-Bajram čestitao načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović koji je poželio dobro zdravlje i sreću svim muslimanima kako bosanskokrupske općine tako i svim muslimanima u zemlji i inostranstvu.Program je pripremljen u organizaciji Centra za kulturu općine Bosanska Krupa ,a u programu su učestvovali hor imama Bosanska Krupa u sastavu: ef. Emir Mehulić,ef.Mirzet Kauković,ef.Senahid Makić i ef.Muhamed Begić,zatim KUD „Grmeč“ sa folklornom sekcijom i vokalnim solistima koji su se predstavili sa nezaobilaznom tradicionalnom bosanskom sevdalinkom u pratnji grupe Nostalgija sevdah,kao i grupa Linija života koja je za ovu priliku pripremila poseban repertoar.

Renata Sedić

Bajramski praznici bili su prilika da mještani Mahmić Sela organizuju svačanost puštanja u promet novosagradjene dionice lokalnog puta. Na ovu svečanost odazvali su im se gosti sa svih nivoa vlasti i obećali nastavak projekta.

___________________

Naselje Tromedja je najudaljeniji dio općine Bosanska Krupa od njenog sjedišta. Godinama je ovo naselje bilo sinonim za težak način života, siromaštvo i nepristupačnost. Od centra mjesne zajednice Mahmić selo do Tromedje doskora je vodila makadamska saobraćajnica u dužini od 2600 metara medjutim zahvaljujući Direkciji za ceste Unsko sanskog kantona i sredstvima od GSM licence , Općini Bosanska Krupa i lokalnom stanovništvu obezbjedjeno je je 270 000 maraka i asfaltirano je više od pola ukupne dionice. Put su svečano orvorili načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović, jedan od inicijatora ovog projekta inače vjećnik u OV Bosanska Krupa Mehmed Mahmić i Hasib Mahmić čija je porodica za igradnju ovog puta izdvojila 70.000 maraka. Mještani ovog djela bosanskokrupske općine uskoro očekuju pomoć i za nastavak radova.Prema rječima Safeta Mehić, predsjednik gradjevinskog odbora preostala još jedna dionica puta u dužini od 1200 metara i mještani su spremni da učestvuju svojim prilozima ali se nadaju se da će imati i podršku od predstavnika svih nivoa vlasti koji su bili prisutni te da će projekat završiti u najboljem redu.

Poslije otvaranja puta gosti su obišli i gradilište nove područne škole na Tromedji . Ovaj objekat je pokriven i stavljana je stolarija ali za nastavak radova nema novca pa je ovo bila prilika da se predstavnici svih nivoa vlasti upoznaju sa situacijom oko nastavka radova na ovom objektu.

Husein Rošić,predsjedniik Skupštine Unsko sanskog kantona poslije obilaska škole je rekao da ovakvi objekti moraju biti prioritet u slijedećoj godini jer se njihovim završetkom stvaraju bolji uslovi za mlade ljude ali i sprijećava da do sada uloženi novac propada . On je izrazio očekivanja da će se Unsko sanski kanton ponovo naći u raspodjeli sredstava od GSM licence što će doprinjeti daljem razvoju putnih komunikacija pa i ovom putu.

Senad Šepić,zamjenik ministra za civilne poslove Vjeća ministar BiH je rekao da je najbokji način čestitanja Bajrama upravo ovaj kada se ljudima predaju novoizgradjeni putevi i drugi objekti da će sa nivoa na kojem djeluje sve uraditi da ta pomoć bude što izdašnija.

Inače u posljednjih nekoliko godina u ovo područje uložena su značajna sredstva kako bi se popravili uslovi života značajnog broja stanovnika a prema rječima načelnika općine Armina Halitovića na ovom se neće stati.On je rekao da je povod za dolazak bio završetak dionice puta koja je zajedničkim srdstvima općinskog i kantonalnog nivoa i lokalnim učešćem uspješno završena.napomenuo je da je i kapitalni projekat vodovoda do Mahmić sela u završnoj fazi a izrazio je očekivanja da će predstavnici viših nivoa vlasti,prije svega kantonalnih i federalnih obezbjediti sredstva za završetak škole na Tromedji jer i pored najbolje volje općina Bosanska Krupa može učestvovati samo manjim djelom u sanaciji i dogradnji školskih objekata a nikako u izgradnji potpuno novih. Poslije obilaska Mahmić sela i tromedje akteri svečanosti su povodom Kurban bajrama obišli šehitluke u Jezerskom i Centralno šehidsko spomen obilježje u Bosanskoj Krupi gdje su položili cvijeće i proučili Fatihu pred duše bosanskih šehida.

 

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 429 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Septembar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda