Most u naselju Halkići koji sa lijevom obalom Une povezuje mjesne zajednice Donje prekounje , Veliki Badić i Ostružnicu svečano je predat na upotrebu gradjanima. To su učinili općinski načelnik Armin Halitović,zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Unsko sanskog kantona Mladen Lonić i izvršni direktor u projektu IFAD-a Halid Omanović. Do sada ovaj most je rekonstruisan nekoliko puta u poratnom vremenu ali su sve dosadašnje sanacije i rekonstrukcije radjene nekvalitetno i od loše odabranog materijala pa je ovaj most ponovo posato opasnost za sve koji se njime koriste. Bio je to razlog da općina Bosanska Krupa temeljnu rekonstrukciju mosta u Halkićima ponudi kao projekat IFAD-u – ,medjunaridnom fondu za razvoj . IFAD je projekat prihvatio i uz lokalno učešće općine za planiranih 90 dana je i završen. Halil Omanović kao predstavnik IFAD-a bio je izuizetno zadovoljan kooperativnošću općine Bosanska Krupa u trogodišnjoj suradnji a most u Halkićima označio je i kao most izmedju sadašnje u buduće faze IFAD projekta u kojem očekuje nove značajne projekte iz bosanskokrupske općine .

Ovom prilikom načelnik općine Armin Halitović je rekao da je izvršena je potpuna sanacija željezne konstrukcije, obnovljene su obalne potpore te izradjena potpuno nova armirano betonska konstrukcija kolovoznog dijela koji jesada presvučena asfaltom. Ovo je za više hiljada stanovnika koji žive na desnoj obali Une izuzetno bitan projekat jer će sada komunikacijski znatno bočje povezani sa centrom općine a završetkom ovog mosta otvara se i alternativni pravac za Bosansku Otoku. Općina Bosanska Krupa je u ovaj projekat uložila oko 70 hiljada maraka dok je razliku do 200 000 maraka koliko je projekat koštao obezbjedio IFAD .Općina Bosanska Krupa inače je ušla i u slijedeću fazu IFAD projekta i u buduće očekuje znatna ulaganja kako u razvoj poljoprivrede tako i u obnovu i izgradnju novih infrastrukturnih objekata.

 

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 570 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda