Osiguravajuća kuća Grawe osiguranje d.d. Sarajevo donirat će građevinski materijal za nastavak izgradnje Osnovne škole Pištaline, općina Bosanska Krupa i na taj način se priključila akciji  „Cigla po cigla, škola“ koju su pokrenuli mještani Pištalina.

Ovim Grawe osiguranje započinje tradicionalnu veliku donatorsku akciju koja će biti realizirana u nekoliko gradova  Bosne i Hercegovine.

Osnovna škola Pištaline je izgrađena davne 1928. godine, a danas je to trošna zgrada, neuslovna za odvijanje nastave. Školu pohađa 250 učenika u devet razreda. Krov prokišnjava, podovi propadaju, nema dovoljno vode i učenicima je na raspolaganju vanjski toalet koji nije primjeren za korištenje.

Na inicijativu mještana započeta je gradnja nove zgrade škole prije pet godina i do sada je realizirana I. faza. Pokretanjem akcije „Cigla po cigla, škola“ nastavljeno je prikupljanje građevinskog materijala za izgradnju nove zgrade škole.

 

Uručenje ove donacije biće obavljeno u četvrtak ,17.novembra u 13 sati u Pištalinama.

Ademir Mesić

 

 

Hotić Junuz (1936) iz Bosanskog Novog stalno nastanjen u Bosanskoj Krupi prije dva dana se udaljio od porodične kuće i otišao u nepoznatom pravcu. Porodica je odmah po saznanju za njegov nestanak alarmirala policijske stanice u Bosanskoj Krupi gdje Junuz sada živi i u Bosanskom Novom gdje je živio prije rata i imao puno rodbine . Odmah po objavljivanju vijesti o nestanku Junuza Hotića do porodice su došle informacije da je vidjen u mjestu Bobovnjak u blizini Prijedora a da ova priča završi sretno i da Junuz bude pronadjen slučajno su pomogli snimci jedne televizijske kuće (RTRS) na kojima je za vrijeme emitovanja priloga u pozadini od rodbine koja živi u Banjaluci prepoznat Junuz Hotić. Poslije nekoliko sati , nedaleko od mjesta gdje je sniman priilog, rodbina je našla Junuza Hotića koji je bio iscrpljen a po nogama su mu kroz poderane djonove bili vidljivi veliki plikovi. Sudeći prema svemu Junuz je za dva dana koliko je trajala potraga za njim prepješačio više od 110 kilometara od Bosanske Krupe do Banjaluke a razlog zbog kog je to u činio sam nije znao reći. Obišli smo porodičnu kuću Junuza Hotića u bosanskokrupskom naselju Svetinja gdje smo naišli na zaključana vrata ali smo od komšija saznali da u blizini živi i Junuzov brat Adil čija porodica uglavnom i brine o Junuzu i njegovom sinu Kemalu . Prema Adilovim riječima Junuz je još od mladjih dana bio osoba sa smanjenom uračunjlivošću i zbog tog nije ni služio vojsku u bivšoj državi. Neuračunljivim se smatra i njegov sin Kemal . Do prije 4 godine bio je u bračnoj zajednici sa suprugom Djemkom koja je brinula o njima a poslije njene smrti jedinu brigu o njima vode članovi bratove porodice. Junuz pored neuračunljivog sina ima još dvojicu sinova koji , prema Adilovim riječima, žive i rade u Italiji ali se rijetko sjete oca i brata. Dvije Junuzove kćeri udane su u Sarajevu i Sloveniji i one povremeno posjete oca. U trenutku kada smo posjetili porodicu Hotić Adilova kćerka Merima bila je sa Junuzom u KMC u Bihaću gdje su ga odve li kako bi utvrdili stepen ozljeda dobijenih prilikom dugotrajnog pješačenja ali i opšte stanje organizma poslije preživljenog u predhodna dva dana. Adil kaže da će brat vjerovatno ostati nekoliko dana na bolničkom liječenju a onda bi ga volio smjestiti u neku specijalizovanu ustanovu jer on i njegova supruga Rahila teško ,s Junuzom i Kemalom zajedno, mogu izlaziti na kraj. Zato će mu ,aku budu htjeli trebati pomoć Junuzove djece a ako oni ne pomognu nada se da će pomoći Centar za socijalni rad u Bosanskoj Krupi koji je upoznat sa ovim slučajem.

Ademir Mesić

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 565 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda