U povodu obilježavanja Svjetskog dana dijabetičara u prostorijama Hotela Ilma u Bosanskoj Krupi je prigodnim aktivnostima obilježen 14. novembar. Već u jutarnjim satima, za sve građane, kao i za članove Udruženja je vršeno besplatno mjerenje šećera u krvi i podjela stručne literature.

 

Udruženje dijabetičara Bosanska Krupa je održalo Svečanu sjednicu Skupštine Udruženja, gdje se govorilo o značaju obilježavanja 14. novembra. Također, ovom prilikom su uručene zahvalnice sponzorima i donatorima za ovu godinu, od kojih su izmeđuostalog dobili i načelnik općine Bosanska Krupa, Armin Halitović, te direktor Doma zdravlja Bosanska Krupa Muhidin dr. Šertović.

 

Predsjednik Udruženja dijabetičara Bosanska Krupa, Omer Ezić je otvorio Svečanu sjednicu i kroz svoj govor osvrnuo na prevenciju i edukacijuo dijabetesu, te o pronalasku inzulina. Milionima dijabetičara, širom svijeta, inzulin znači život. Na području Općine Bosanska Krupa, evidentirano je negdje oko 7.200 dijabetičara. Od toga njih 1.200 je na inzulinu. Udruženje dijabetičara Bosanska Krupa nastoji svojim radom i projektima informisati građane o ovoj bolesti, te kontrolom šećera u krvi, na vrijeme otkriti i liječiti bolest. Sjednica Skupštine Udruženja iskorištena je i za dodjelu zahvalnica svim donatorima i sponzorima, odnosno ljudima koji prepoznaju i pomažu njihov rad. Zahvalnice su uručene izmeđuostalog i načelniku Halitović, te direktoru Doma zdravlja dr. Šertoviću.

Kao dio predviđenih aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana dijabetičara jeste i šetnja gradom u cilju prevencije zdravlja. Šetnjom po zdravlje – šetnja zamjenjuje inzulin je i ovogodišnji moto Obilježavanja Svjetskog dana dijebetičara. Zbog toga su i danas na kraju, simbolično prošli ulicama grada, te tako i svim građanima ukazali na značaj ovog dana.

 

Enisa Bajrić

 

Ovih dana mogla se čuti vijest da će početi isplata potraživanja radnika ŠIP Una koji imaju pravosnažna sudska rješenja za naplatu duga od svoje bivše firme. Da je ta informacija tačna potvrdio nam je u telefonskom razgovoru stečajni upravitelj Nijaz Dervišić. On je rekao da se u toku današnjeg i sutrašnjeg dana popunjavaju virmani i da bi novac kod većine radnika ŠIP Una na njihovim računima trebao biti već do kraja sedmice. Vrlo mali broj radnika nije ažurirao svoje tekuće račune pa će oni na isplatu morati čekati nekoliko dana , dok ne urade taj dio posla. Svoja potraživanja ima više od 300 radnika kojima će biti isplaćeo više od jedan milion i 250 hiljada maraka. Preduzeće ŠIP“Una „ u stečaju kupila je Općina Bosanska Krupa u partnerstvu sa još osam firmi i na prostoru buduće poslovne zone već uveliko traju aktivnosti čišćenja i uredjenja parcela za nove proizvodne objekte.Na ovom poslu radi 105 radnika sa evidencije na Birou rada a ukoliko posluži vrijeme čišćenje bi moglo biti završeno polovinom slijedećeg mjeseca.

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 543 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda