„Na granici carstva“ radni je naziv projekta prekogranične suradnje izmedju  Republike Hrvatske i  Bosne i Hercegovine. U radnu verziju projekta uključeni su  partneri,iz  Sisačko-moslovačke županije Grad Petrinju i Grad Hrvatska Kostajnica, Općina Dvor na Uni  i  Turistička zajedicu pomenute županije, a s druge strane tri općine s područja USK,  Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac ,Ključ i Tešanj iz Zeničko dobojskog kantona .

U Bosanskoj Krupi  je održan radni sastanak predstavnika svih  općina kako bi se sagledalo do sada realizirano, te kako bi se dogovorile naredne aktivnosti.Ppoziv za predaju projekata za IPA fondove  Prekogranične saradnje otvoren je do 5. decembra .

Projekt ima za cilj jačati prekograničnu saradnju razvojem zajedničkih turističkih proizvoda u pograničnom području, odnosno uspostaviti osnovnu turitičku infrastrukturu uz tvrđave i stare gradove  ,povećati kapacitete ljudskih potencijala putem edukacije o razvoju ponude, te povećati nivo svijesti i informisanosti.

 

Putem projekta za 18 mjeseci predvidjena je obnova i uređenje starih gradova i historijsko-kulturnih objekata, postavljanje turističke signalizacije, opremanje i uspostava radionica za izradu tradicionalnih predmeta i suvenira, provođenje obrazovnih programa, organizacija edukacije za izradu predmeta i suvenira, javna kampanja, opremanje i uspostava kulturno-turističkih tačaka, organizacija konferencija i stručnih skupova o razvoju kulturnog turizma, priprema i štampanje zajedničke monografije, te na kraju oblikovanje, štampa i distribucija brošure s rezultatima projekta.

 

Što se konkretno tiče Bosanske Krupe, planirana je potpuna sanacija zidina Starog grada,osmišljavanje predstavljanja ovog turističkg dragulja  te organizacija okruglog stola na temu „Stari gradovi na granici carstva – jedinstven historijski prostor u funkciji razvoja u pograničnom području. U vrijeme održavanja okruglog stola organizirala bi se manifestacija kulturnog sadržaja koja će promovisati sve kulturne i društvene vrijednosti općine, na simboličan način i na simboličnom mjestu, Starom gradu „Pset“.

 

Mješoviti tim sastavljen od predstavnika svih općina i gradova  trenutno svakodnevno radi i ulaže sve napore kako bi do zadatog roka  zadovoljili sve tražene kriterije.

 

Očekivanja su da će se  se trud i namjera prepoznati i nagraditi sredstvima te da će se krenuti s realizacijom zacrtanih ciljeva od čega bi stotine hiljada ljudi, u dvije zemlje, direktno imali korist.

 

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 392 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda