Uskoro obnova dvorca na Ostrošcu kod Cazina, Vlada USK izdvojila 2 miliona KM

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba

Dvorac Lotara Von Berksa koji se nalazi na Starom gradu Ostrošcu uskoro će biti obnovljen i to nakon što je Vlada Unsko-sanskog kantona za ovaj projekat izdvojila 2 miliona KM.
O dvorcu na Starom gradu Ostrošcu smo pisali i ranije. Turistička atrakcija i nacionalni spomenik godinama je bio prepušten vremenu. Prostorije dvorca su već dugo bile opasne za kretanje, pa je dvorište koje se nalzi ispred dvorca bio jedina atrakcija za posjetiti.

Ipak, to će biti prošlost, s obzirom da je Vlada Unsko-sanskog kantona na 24. sjednici usvojila odluku za kapitalni grant u iznosu od 2 miliona KM za projekat obnove dvorca u sastavu nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac.

Berksov dvorac na Ostrošcu nalazi se na listi Nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Godišnje ga posjeti više hiljada posjetilaca, ali u dvorac su ulazili na vlastitu odgovornost zbog toga što je u ruševnom stanju.

Nacionalni spomenici, širom Bosne i Hercegovine, su u ruševnom stanju, a bilo kakva obnova ne može se uraditi bez saglasnosti instituta. Zbog toga, historija naše države, bar u građevinskom smislu, je u de facto raspadu.

U ranijem razgovoru za Klix.ba direktor JU Centar za kulturu i turizam Cazin Ermin Beganović je kazao da je odavno bilo vrijeme da se spomenici ove vrste uključe u razvojne planove države i da budu sistemski potpomognuti do potpune sancije i konzervacije.

Međutim, ovaj nacionalni spomenik ne prestaje oduševljavati turiste koji svakim dolaskom otkrivaju nove dimenzije i saznaju nove priče vezano za historiju nastanka i izgradnje ovog kompleksa.
Izvor: klix.ba

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1851 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa