Faruk Šehić dobitnik stipendije za književni rezidencijalni program u Berlinu

Program DAAD Artists-in-Berlin jedan je od najcjenjenijih svjetskih programa rezidencijalnih umjetnika za afirmirane umjetnike koji se bave likovnom umjetnošću, filmom, književnošću i muzikom.

Međunarodno priznati , fantastični u svom domenu, umjetnici iz inostranstva koji žele da rade u Berlinu, provedu određeno vrijeme i rade na svojoj umjetnosti i komuniciraju s kolegama umjetnicima, su uglavnom dobitnici ovog programa. Jedan takav umjetnik, naš a svjetski, je Faruk Šehić, koji će naredne godine otputovati u Berlin i provesti godinu dana radeći na novom, kazaćemo, umjetničkom djelu.

Faruk Šehić

 

‘’Nisam vjerovao da ću dobiti tu značajnu i zaista veliku stipendiju , u književnom svijetu Europe možda i najveću, tako da kad su mi javili, nisam mogao vjerovati. Uglavnom, Berlin je moj omiljeni grad, imam rukopis jedan o njemu, jednu veliku poemu, koju ću, nadam se, gore i završiti’’ – kaže za radio Bosanska Krupa, Faruk Šehić.

Program Artists-in-Berlin osmišljen je tako da svojim gostima ponudi prostor za njihov kreativni rad, promovira osobnu raznolikost i raznolikost umjetničkih gledišta,te ojača slobodu umjetnosti i pisane riječi. Stipendisti stoga imaju svu slobodu da razviju svoj pristup, da rade na svojoj umjetnosti ili komuniciraju s kolegama umjetnicima.

 

Uz Faruka Šehića, ovu stipendiju ove godine dobilo je još pet umjetnika, a stipendisti su iz Sri Lanke, Etiopije, Ujedinjenog Kraljevstva, Ugande, Bjelorusije i naravno Bosne i Hercegovine.

 

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 90 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2524 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa