Printaj ovu stranu

Sinoć otvoreni 28.književni susreti ''Stazama djetinjstva''

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
Sinoć otvoreni 28.književni susreti ''Stazama djetinjstva''

Da Bosanska Krupa trenutno ima više živih pisaca nego ljubitelja književnih sadržaja u našem gradu, govori i činjenica od sinoć, na otvoru 28.književnih susreta ''Stazama djetinjstva'', gdje su većinu publike bili upravo dječiji pisci iz BiH te zaposlenici JU Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje.

Ova književna manifestacija je, pored velikih manifestacija koji slave dječiju književnosti, Vezeni most iz Tuzle, kao i Mali princ, jedna od rijetkih sa kontinuitetom i upravo ovom vrstom književne promocije – promocije književnosti za djecu i dječijih pisaca.

Prva noć protekla je uz dvije promocije, koje su prisjetile, podsjetile i ukazale na važnost dječijih pisaca, dječije književnosti koju svi nosimo još od osnovnoškolskih dana te probudila neka sjećanja na one beskaharne dane, kad smo kao djeca čitali priče i maštali o budućnosti.

Promocija djela Nasihe Kapidzić Hadžić, koju je fantastično vodio Šimo Ešić, koji je i izdavač izdanja ove velike spisateljice povodom 90 godina od njenog rođenja, a pratila je Vildana Pečenković, doktorica dječje književnosti, koja je istakla važnost poznavanja i čitanja knjiga ove spisateljica, koja je obilježila mnoga djetinjstva.

Druga promocija, dvije knjige Rize Dzafića, koji je nakon skoro deset godina pauze i izbivanja iz književnog kruga, napisao dvije knjige za djecu, probudila je emocije prisutnih i prisjetila na one krupske dane, iz Rizinog djetinjstva, koje je zapisao u svojim knjigama. Džafić ističe da je krupljanin i da ga porijeklo uvijek vodilo kroz njegovo pisanje i stvaralašto.

Danas je planirana je radionica odgojno- obrazovnog karaktera djecu, sa piscima, potom od 12:30h likovna radionica, a od 14h predstava za mališane u Velikoj sali Doma kulture.

Od 17h je centralna svečanost, predstavljanje pisaca, proglašenje najčitanijeg pisca, počasnog člana biblioteke i dodjela priznanja, kao i predstavljanje pobjednika najbolje priče pristigle na konkurs ovih književnih susreta.

Sutra, na završnici ovih 28.književnih susreta ''Stazama djetinjstva'' planiran je okrugli sto te zatvaranje susreta, uz želju i nadu da će narednih susreta biti više interesanata, više prosvjetnih radnika, roditelja i djece, akademskih građana ovog grada.

 

Elma V.

28. knjizevni susreti 228. knjizevni susreti 3

28. knjizevni susreti 4

Zadnji put promjenjen četvrtak, 14 Oktobar 2021 08:02
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 526 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости