Sinoć otvoreni 28.književni susreti ''Stazama djetinjstva''

Da Bosanska Krupa trenutno ima više živih pisaca nego ljubitelja književnih sadržaja u našem gradu, govori i činjenica od sinoć, na otvoru 28.književnih susreta ''Stazama djetinjstva'', gdje su većinu publike bili upravo dječiji pisci iz BiH te zaposlenici JU Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje.

Ova književna manifestacija je, pored velikih manifestacija koji slave dječiju književnosti, Vezeni most iz Tuzle, kao i Mali princ, jedna od rijetkih sa kontinuitetom i upravo ovom vrstom književne promocije – promocije književnosti za djecu i dječijih pisaca.

Prva noć protekla je uz dvije promocije, koje su prisjetile, podsjetile i ukazale na važnost dječijih pisaca, dječije književnosti koju svi nosimo još od osnovnoškolskih dana te probudila neka sjećanja na one beskaharne dane, kad smo kao djeca čitali priče i maštali o budućnosti.

Promocija djela Nasihe Kapidzić Hadžić, koju je fantastično vodio Šimo Ešić, koji je i izdavač izdanja ove velike spisateljice povodom 90 godina od njenog rođenja, a pratila je Vildana Pečenković, doktorica dječje književnosti, koja je istakla važnost poznavanja i čitanja knjiga ove spisateljica, koja je obilježila mnoga djetinjstva.

Druga promocija, dvije knjige Rize Dzafića, koji je nakon skoro deset godina pauze i izbivanja iz književnog kruga, napisao dvije knjige za djecu, probudila je emocije prisutnih i prisjetila na one krupske dane, iz Rizinog djetinjstva, koje je zapisao u svojim knjigama. Džafić ističe da je krupljanin i da ga porijeklo uvijek vodilo kroz njegovo pisanje i stvaralašto.

Danas je planirana je radionica odgojno- obrazovnog karaktera djecu, sa piscima, potom od 12:30h likovna radionica, a od 14h predstava za mališane u Velikoj sali Doma kulture.

Od 17h je centralna svečanost, predstavljanje pisaca, proglašenje najčitanijeg pisca, počasnog člana biblioteke i dodjela priznanja, kao i predstavljanje pobjednika najbolje priče pristigle na konkurs ovih književnih susreta.

Sutra, na završnici ovih 28.književnih susreta ''Stazama djetinjstva'' planiran je okrugli sto te zatvaranje susreta, uz želju i nadu da će narednih susreta biti više interesanata, više prosvjetnih radnika, roditelja i djece, akademskih građana ovog grada.

 

Elma V.

28. knjizevni susreti 228. knjizevni susreti 3

28. knjizevni susreti 4

Zadnji put promjenjen četvrtak, 14 Oktobar 2021 08:02
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 587 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1993 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa