U Jezerskom održan prvi festival narodnih običaja

Naslijedje, naši običaji i tradicija, nemjerljivo blago naših predaka, polako kao da padaju u zaborav. Nije tu niko kriv, do nas samih, koji se ponekad i stidimo nekih naših običaja, ali se i postidimo kad nas neko pita ili nam ukaže na neke, a mi ih ne znamo. Koja sramota je veća?

Žene pokreću svijet, kazat ćemo to skromno, ali glasno. Žene, najmanje vidljive u današnjem društvu, a čini se s najviše tereta na plećima, žena iz ruralnih sredina, koje pored standardnih kućnih obaveza, ali najčešće i poljoprivrede i stočarstva, organiziraju i učestvuju u različitim društvenim aktivnostima, prave nove prilike, a prisjećaju se starih, onih naših, tradicionalnih…sa ponosom. Udruženje za održivi razvoj “Vakat” iz Jezerskog za vikend je okupilo pet udruženja žena te mnogobrojne posjetioce, na nacionalnom spomeniku Stari grad u Jezerskom i baštineći tradiciju i običaje našeg kraja, predstavilo Prvi festival tradicije i narodnih običaja našeg kraja.

 

Izvodile su se pjesme našeg kraja koje su pjevale žene iz udruženja Vakat, žene iz Pištalina i žene iz Otoke, prikazali su autohtonu kovačku sofru, pa i historijski sat o Starom gradu jezerski, koji je održao Asmir Crnkić, član organizacionog odbora Preporod, i kako to i biva u našem kraju, obilnim ručkom i kafom, ispratili su goste koji su otišli svojim kućama siti, sretni i zadovoljni. Prvi, no ne i posljednji, festival tradicije i narodnih običaja našeg kraja ostaće zapamćen po onom što nam je najviše falilo tokom ove pandemije, a to je ljudska toplina, riječ i zagrljaj, smijeh, pjesma i graja oko nas – kako to kod nas uvijek biva. Žene Jezerskog još jednom su pokazale i dokazale da mogu i hoće, da čuvaju i njeguju našu tradiciju, da bas kao i zene svugdje, vješto žongliraju svim obavezama, da su aorta naših socijalnih dešavanja i kičma društva koji je toliko pritisce i sputava. No, žena je žena, jaka, stabilna i uporna. I još uz to krajiškinja!

 

Udruženje za održivi razvoj “Vakat” ovim festivalom postavilo je odlične korijene za očuvanje tradicije i običaja te još jednom pokazale da razvoj naših ruralnih mjesta se mora i treba podržati, a žene će uraditi ostalo!

 

Elma Velić

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 423 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1830 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa