Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/radiobkb/public_html/images/Dzamije
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Dzamije
Printaj ovu stranu

7 maj – Dan džamija

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница

Svakog 7. maja od završetka posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu, Islamska zajednica i Bošnjaci obilježavaju Dan džamija.

U noći 7. maja 1993. godine, minirana je jedna od najznačajnijih džamija u Bosni i Hercegovini, po svojoj ljepoti čuvena Banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina plemenitog Ferhat-paše Sokolovića. Ferhadija džamija je sagrađena 1579. godine a dao ju je sagraditi bosanski namjesnik Ferhat-paša Sokolović. Bila je pod zaštitom UNESKO-a, a njeno rušenje sastavni je dio plana o uništavanju objekata duhovne i materijalne kulture muslimana.Istog dana srusena je i Arnaudija džamija, takodje u Banja Luci.Džamija koja je izgradjena 1594 godine poznata i pod imenom Hasana Tefterdara -tadašnjeg ministra financija Bosanskog pašaluka.

No iako medju najstarijim to nisu jedine džamije koje su srušene u toku agresije na BiH ,naime ovaj dan simbolički obilježava stradanje i rušenje još oko 1000 džamija naprostoru naše zemlje. Samo na području grada Banje Luke, tokom 1993. godine, srušeno je 15 džamija.

Inače prema zapsima najstarija džamija je Turhan Emin-beg Džamija izgradjena na Ustikolini kod Foče 1448 g. Srušena u 1992 godine i sagradjena ponovno poslije rata.

Neke od najljepših džamija sagradjenih na području Travnika, Mostara, Banja Luke, Sarajeva, Počitelja datiraju upravo iz 15 i 16 stoljeća, posebno iz doba vladavine Sulejmana Veličanstvenog.

Jedina džamija u Evropi izgradjena na adi je džamija u Bosanskoj Otoci

Gradska džamija u Bosanskoj Otoci jedina je džamija u Evropi koja je izgrađena na adi, riječnom otoku. Prema riječima mještana, prva džamija na adi u Otoci sagrađena 1565. godine. Te godine, osmanska vojska, predvođena Husein Malkoč-begom, zauzela je tvrđavu koja se tada nalazila na ovom mjestu. Na njoj su izgradili drvenu džamiju koja je služila vojnoj posadi.

Bosanska Otoka dzamija drvena

Drvena džamija je ostala sve do 1791. godine, kada dolazi do masovnog doseljavanja prognanika iz Like na ovo područje. Godinu kasnije, odnosno 1792. godine, sagrađena je kamena džamija na temeljima drvene i taj podatak se nalazi na tarihu koji je smješten na šehidskom obilježju u haremu džamije. Džamija rušena četiri puta, posljednji put na Dan državnosti 1994. godine.

Inače na teritoriji općine Bosanska Krupa imamo izgradjene 24 džamije.

Renata S.

 

{gallery}Dzamije{/gallery}

Zadnji put promjenjen petak, 07 Maj 2021 08:57
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 403 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости