KUD“Grmeč“- godina po godina i ravno 75 godina postojanja

Epidemija korona virusa usporila je mnoge u ličnom, ali i kolektivnom radu i napretku tokom 2020.godine.

Zbog toga ta godina i jeste godina o kojoj smo imali samo jedan komentar „ne ponovila se“. Mnoge bitne godišnjice na području Općine Bosanka Krupa nisu obilježene onako kako bi to bilo u normalnim okolnostima.Jedan od jubileja je bilo i 75 godina postojanja i rada KUD „Grmeč“.

I za ovo društvo je to bila godina bez putovanja, bez manifestacija organizovanih u svom gradu, bez proba, razgovora,druženja kako su navikli.Ovo društvo inače na godinu ostvari 40-45 planskih, ali i nekoliko vanrednih aktivnosti što naravno ove godine nije bilo moguće.Ostala je nerealizirana 10.smotra folklora kao i 10.smotra horova.

Ali zato su se u ovom društvu okrenuli onom što mogu,a moglo se. Radili su projekte, osposobljavali prostorije u kojima rade i danas je to jedan lijep višenamjenski prostor u kojem se nalaze muzički instrumenti, informatička oprema ali i šivaće mašine i sve na upotrebu članovima i njihovim idejama. Obzirom da se 75 godina postojanja nije moglo obilježiti onako kako bi članovi ovog društva željeli odlučili su se da krajem godine urade što mogu, a to je značilo malo dati svečani štih prostoru pa su ga dekorisali , uradili postavku fotografija, uradili majice kao poklon prijateljima i donatorima društva kao i zahvalnice za sve one koji ih prate u njihovom radu koje su dodijeljene uoči Nove godine.Bila je to prilika da se okupi i folklorna i horska sekcija, ali i onim najstarijim članovima poput Muhameda Baje Sulejmanovića, Musaiba Hadžića, Zilhe Šertović i Aide Redžić, dodjele posebne zahvalnice za dugogodišnji “staž” u KUD-u Grmeč.

Fantastičan je podatak da u svojoj arhivi KUD „Grmeč“ bilježi i 23 sklopljena braka medju svojim članovima.

Na ovakav jubilej valja se sjetiti i priče kako je sve počelo

Odmah, po oslobođenju Bosanske Krupe, davne 1945. godine, dolaskom Pap Ladislava, veterinara po struci, određen broj napredne omladine se samoangažira i formira pjevačku grupu iz koje, vremenom, nastaje mješoviti hor, a potom i kulturno-umjetnicko društvo, pod punim nazivom, Radničko kulturno – umjetničko društvo «Grmeč», koje se decembra 1945. godine i zvanicno registrira pod tim nazivom. Prvi dirigent mješovitog hora RKUD-a, danas KUD-a «Grmeča» bio je dr.Ladislav Pap, koji je na toj dužnosti ostao sve do 1980.godine.Pri društvu se 1946. godine osniva folklorna sekcija, kao i tamburaški orkestar.

Mješoviti hor RKUD-a «Grmeč» je samo nakon nekoliko godina uspješnog djelovanja nastupio na regionalnoj Smotri horova u Bihaću i osvojio prvo mjesto, a to ih je odvelo na republicki Festival u Sarajevo.

Prva nagrada za RKUD „Grmeč“ na Rebubličkoj smotri folklora u Sarajevu

Rukovodioci tadašnje folklorne sekcije Mićo Mitrović i Ferid Osmanagić, istraživali su izvorni krajiški folklor te su postavili originalnu krajišku igru pod nazivom “Rahmanovo kolo”. Tom koreografijom, folklorna sekcija RKUD-a «Grmec» osvaja prvu nagradu na republickoj Smotri folklora 1948. godine u Sarajevu.Pri Društvu je djelovao tamburaški orkestar koji je najčešće nastupao kao muzička pratnja folklornoj sekciji, ali i samostalno.

„Od kako je Banja Luka postala“

U Društvu su veoma popularna bile dramska i recitatorska sekcija, sekcije su sačinjavali radnici stolarske i obućarske radionice, pilane i općinski službenici. Rukovodioci ovih sekcija su bili Slavko Kecman i Ivica Maslać. Najviše su uspjeha imali s dramom «Od kako je Banjaluka postala» koju su realizirali u suradnji sa tamburaškim orkestrom Društva. Početkom pedesetih godina izvodili su je po gradovima: Cazin, Velika Kladuša, Sanski Most, Prijedor, Ljubija…

Godina 1957. bila je za Društvo veoma plodonosna. KUD »Grmeč» i Dom kulture bili su organizatori niza manifestacija o kojima su pisale i novine. Na manifestacijama su učestvovale sve sekcije Društva, uz bogat kulturno-umjetnicki program. Te iste godine, na sreskoj Smotri kulturno-umjetnickih društava u Bihaću, Mješoviti hor KUD-a «Grmeč» se posebno istakao svojim bogatim i raznovrsnim repertoarom .

Tamburaški i plesni orkestar

U RKUD «Grmeč» uvijek je postojao i solidan narodni orkestar s vokalnim solistima.U početku je to bio tamburaški orkestar, a od pedesetih postaje mješoviti.

U Društvu se u periodu 1958.-1959. godine osniva veliki mješoviti plesni orkestar. Probe su redovno održavane u Domu kulture, gdje su se ujedno u zimskim noćima održavale i plesne večeri. Za vrijeme ljeta plesovi su se održavali na Starom gradu.

Od godine 1972. nize se nastup za nastupom, ali i mnogobrojna gostovanja. Skoro svake godine gostovalo se u Temerinu i Bečeju, zatim u Bočaru.

Nižu se i turneje u inostranstvu. Prvo gostovanje R KUD «Grmeč» ostvaruje u Austriji, gradu Linzu 1973. godine. Za veliki broj Krajišnika koji tamo žive, priređen je bogat kulturno-umjetnički program. Nakon toga slijede gostovanja u Insbruku, Gracu i Kelnu.

Vrsni horovođa, Ladislav Pap, se zbog bolesti zvanično povlači iz društva 1980.godine nakon niza dobijenih priznanja za svoj dugogodišnji rad.

„Orden rada sa zlatnim vijencem“ za Pap Ladislava

Za svoj tridesetogodišnji kulturni i društveni rad RKUD “Grmeč” je dobilo priznanje od Savezne skupštine Jugoslavije “Orden rada sa zlatnim vijencem”. Takoder je i Mješoviti hor društva dobitnik Srebrne lire.

U Domu kulture se 1985.godine proslavila jubilarna 40-ta godišnjica rada RKUD-a «Grmeč». Izveden je bogat program, a pročitan je i prigodan referat o radu Društva. Tadašnji predsjednik Društva bio je Idriz Badnjević, a horom je rukovodio Salih Suljanović. Istaknutim članovima društva dodijeljena su i prigodna priznanja.

U ovom periodu u našem Kulturno-umjetničkom društvu sklopljena su 23 braka izmedu naših članova, a takoder imamo i više generacija bosanskokrupskih porodica koje su već po tradiciji članovi društva. Može se reći da je, skoro, svaka kuća u Bosanskoj Krupi imala jednog ili više članova u KUD-u «Grmeč».

Nakon agresije sanacija i obnova kulturnog živiota Bosanske Krupe

Prekid u radu Društva nastao je usljed agresije na našu domovinu, ali je i tokom ratnih godina nekoliko naših članova formiralo orkestar u sastavu 511. Sbbr. Po povratku u Bosansku Krupu, u vrijeme kada smo razmišljali kako ponovo zapoeti život, entuzijasti našega odruštva su mislili i na reaktiviranje rada svih sekcija koje su oduvijek postojale u društvu, tako da se 2000-e godine opet počelo s radom horske , folklorne i recitatorsko-dramske sekcije. Ovaj put Društvo nosi stari naziv «Grmeč», ali je registrirano kao kulturno-umjetnicko društvo.

Od 2000. godine Mješovitim horom rukovode Salih Suljanović, profesor Iris Žerić i profesor Amel Suljić. U sastavu Mješovitog hora nalazi se 45 aktivnih članova. Od početka rada 2000-e godine, ova sekcija je učestvovala u obilježavanju svih državnih, vjerskih i drugih datuma, ali je u sastavu Društva gostovala i u inostranstvu:Hrvatska, Francuska, Njemačka, Danska i Švedska, te Slovenija. Repertoar Sekcije je raznovrstan. Obrađuju se i izvode naše tradicionalne, ali i vjerske kao i umjetnicke kompozicije. Od 2009. godine u svom repertoaru imaju i djela eminentnih evropskih kompozitora.

Folklornu sekciju KUD-a „Grmec“ čine dvije starosne skupine. Starija, koja broji 35 članova i mlađa, koja u svom sastavu ima 40 stalnih članova. Folklorna sekcija je učestvovala na Smotrama folklora u Bosni i Hercegovini, ali i na mnogobrojnim gostovanjima u inostranstvu, od kojih najčešce spominju gostovanja u Švedskoj, Francuskoj i Danskoj. Također izdvajaju i nastupe u gradu Stuttgart-u, Frankfurtu, Welsu. Kruna svega je učešće Sekcije na 47. Đakovačkim vezovima u Đakovu.

Danas....

Ono što daje pečat radu KUD-a „Grmeč“ su dva velika koncerta posvećena Bosanskoj Krupi u kojima učešće uzme preko 120 aktivnih članova Društva, turneje po Švedskoj, Francuskoj, Danskoj i Turskoj, nastup na 47. Đakovačkim vezovima, te sedam trodnevnih i dvije jednodnevne smotre u organizaciji društva: Regionalna smotra folklornog stvaralaštva i Regionalna smotra horskog stvaralaštva, koje se organiziraju u posljednih 9 godina.

Da bi upotpunili svoj rad, određen broj članova Društva prolazi kroz razne edukacije, a rezultat toga su nove sekcije, tako da danas, pored pomenutih, aktivno funkcionišu još Sekcija za izradu narodnih nošnji i suvenira, te Informativno-novinarska sekcija – projektni tim.

Društvu su danas date prostorije na korištenje koje su članovi kroz brojne projekte prilagodili optimalnim uslovima za rad, kako za svoje članove ,ali i za druga zainteresirana lica.Kažu da je danas ideja najskuplja, kako su kazali članovi ovog društva ideja imaju samo treba podrške.

A vidjelo se i pokazalo da od ideje sve kreće,jer i te 1945.godine nakon drugog svjetskog rata grupa entuzijasta je imalo ideju sve dalje je historija.

Svim članovima KUD „Grmeč“ čestitamo 75.godišnjicu postojanja!

Renata S.

Zadnji put promjenjen četvrtak, 21 Januar 2021 09:34
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 340 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1835 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa