150 godina od rođenja reisa Džemaludina Čauševića

Na današnji dan, prije 150 godina, 28.decembra 1870.godine, u Arapuši, općina Bosanska Krupa, rođen je reis Mehmed Džemaludin Čaušević.

Povodom 150. godišnjice reisovog rođenja, Muftijstvo bihaćko organiziralo je 17. decembra naučni skup u Bosanskoj Krupi, kako bi se podsjetilo na sve aspekte te važne ličnosti za bh. historiju.

Reis Džemaludin-ef. Čaušević je bio vrsni teolog, reformator, mislilac i vizionar koji je živio u specifičnom vremenu i udario temelje brojnim reformama koje su dugoročno imale krucijalni značaj u podizanju kvaliteta života muslimana i Bošnjaka u BiH. Veliki doprinos dao je u oblasti obrazovanja, jer se radilo o izrazito obrazovanom čovjeku, koji je poseban akcent u radu stavio na opismenjavanje i obrazovanje žena. Bio je hrabar i odvažan lider svoga naroda.

U okviru obilježavanja 150 godina od rođenja reisa Čauševića, u njegovom rodnom mjestu Arapuši pored Bosanske Krupe, upriličen je i prigodan vjerski program i posjeta spomen-kući reisa Džemaludina Čauševića.

Imenom reisa Džemaludina Čaušević nazvane su ulice u Bosanskoj Krupi, Sarajevu i Brčkom, Trg u Bihaću, Medresa u Cazinu i jedna Osnovna škola u Sarajevu.                                                                                                                            

Od 2011.godine o očuvanju imena i djela reisa Džemaludina Čauševića, izgradnjom spomen kuće, objavljivanjem knjige i brojnim prigodnim manifestacijama, brine Udruženje „Reis Džemaludin Čaušević“ iz Bosanske Krupe.

RadioBK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 72 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1345 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa