Naučni skup "Reis Džemaludin Čaušević, život i djelo"u čast 150 godina reisovog rođenja u Bosanskoj Krupi

U Bosanskoj Krupi,u četvrtak je,uz poštovanje svih mjera epidemiološke zaštite stanovništva, održan impozantan naučni skup ,u čast 150 godina rođenja uvaženog reisa Džemaludina Čauševića,kroz koji su organizatori željeli, još kroz nekoliko tema, osvijetliti još jednom,u njegovom rodnom gradu i mjestu, njegov doprinos bošnjačkoj borbi za svoj položaj.

Naučni skup pod nazivom „Život i rad reisa Džemaludina Mehmeda Čauševića“organiziran je besprijekorno.

Iako nekoliko puta odgađan,uz podršku bosanskokrupskog udruženja koje nosi ime uvaženog Reisa,Muftijstvo bihaćko u saradnji sa institucijama Islamske zajednice: Islamskim pedagoškim fakultetom u Bihaću, medresom "Reis Džemaludin Čaušević" u Cazinu, Medžlisom IZ Bosanska Krupa, uz podršku općine Bosanska Krupa i općinskog načelnika Armina Halitovića, te udruženja "Reis Džemaludin Čaušević" iz Bosanske Krupe, a pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića, je, sedamanesti dan decembra odredilo za njegovo održavanje.

"Velika je ludost bila misliti da će drugi čekati i gledati na nas ili da će se vrijeme okrenuti prema našoj želji. Škole i način školovanja se promijenio i ko se ne bude snalazio u ovom novom vremenu, on je izgubljen. Svijet se kreće naprijed, pa ako se i mi ne budemo ravnali prema duhu vremena, bićemo pregaženi"-riječi su reisa Džemaludina Čauševića,kao najjača poruka muslimanima njegovog,ali jednako poučna i doba naše.Ova misao je bila vezivna nit svih izloženih tema.

I da ne bi bili pregaženi,iu Bosanskoj Krupi su se okrenuli izučavanju i promoviranju djela uvaženog Reisa,a najviše zasluga,ili gotovo sve ako se misli na zadani zadatak, ipak ima udruženje „Reis Čaušević“ iz Bosanske Krupe ,koje već deset godina,uz jedan strateški program vraćanja Arapuše arapuškim velikanima i prirodnim ljepotama,izučavajući položaj reisov za života i njegovog rada, u željama za jednakosti u pravima muslimana s drugim narodima,kroz manifestacije,susrete,prikupljanje arhivske građe,izdavanja svojevrsne monografije o životu Reisa,kroz posjete raznim institucijama,udruženjima Bošnjaka u zemlji i inostranstvu i najzad, kroz izgradnju spomen kuće reisu Čauševiću u rodnoj bosanskokrupskoj Arapuši, ima najznačajniji udio u toj njihovoj misiji.

Ako je okom viđeno i trajno izdavanje knjige autora Midžića i izgradnja spomen kuće nešto što su do sada ostvareni najviši ciljevi ovog udruženja,onda je pokroviteljstvo Rijaseta Islamske zajednice ovom naučnom skupu u Bosanskoj Krupi,jednako toliko važno.

Tokom naučnog skupa u Bosanskoj Krupi radove o reisu Čauševiću predstavili su naučni radnici,univeritetski profesoeri iz oblasti islamskih nauka, sociologije, prava i jezika, sa univerziteta u Bihaću, Sarajevu i Tuzli, te istraživači koji su pisali naučne radove o reisu Čauševiću.

U pozdravnom govoru, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je naglasio da je reis Čaušević ličnost čiji stavovi i razmišljanja i dalje plijene pažnju brojnih istraživača i onih koji analiziraju njegova pisana djela, ali i životne stavove.

Kao izaslanik reisu-l-uleme Huseina Kavazovića i kao direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice dr. Dževad Hodžić je na naučnom skupu ,obračajuči se prisutnima ,istakao da je reis Čaušević nesvakidašnja harizmatična ličnost, koji je hrabro i odvažno donosio važne odluke u interesu zajednice.

„Reis Čaušević je veliki intelektualac, mislilac, reformator i duhovni lider. Kada se susretao sa svojim narodom, bespoštedno ih je suočavao sa vlastitim slabostima, ali kada ih je predstavljao vanjskom svijetu štitio je njihove interese“-njegove su riječi na ovom skupu. Njegovi stavovi i mišljenja su poticajni, aktuelni i u dobroj mjeri normativni za izazove s kojima se i mi danas suočavamo“ - istakao je dr. Hodžić

Premijer Unsko-sanskog kanatona Mustafa Ružnić je svojim dolaskom pozdravio ovaj skup,naglašavajući, da je naučni skup u Bosanskoj Krupi,plod dugotrajnih napora onih koji su prepoznali veličinu imena i djela reisa Čauševića kao jedmnog od naših ,bosanskohercegovačkih najvećih Bošnjaka, koji je prava svog naroda htio ujednačiti s pravima drugih naroda u BiH,ne libeći se ukazati na njihov težak položaj u kojem su živjeli,ali i lične slabosti,podijeljenosti i nezainteresiranosti da se taj položaj promijeni.

Kao prvi čovjek grada domaćina ,sve učesnike skupa je pozdravio općinski načelnik Armin Halitović,upujući riječi zahvale Rijasetu islamske zajednice i reisu Huseinu Kavazavoviću,Muftijstvu bihaćkom,Medžlisu islamske zajedniice u Bosanskoj Krupi na pokroviteljstvu i podršci,kao i svima koji su,uz udruženje „Reis Džemaludin Čaušević“iz Bosanske Krupe bili podrška dugoročnom i stalnom planu promoviranja imena i djela uvaženog Reisa,obećavajući da će lokalna uprava Bosanska Krupa i on lično uvijek biti,uz nove projekte koji će uvaženog reisa Čauševića u historiji Bošnjaka staviti na mjesto gdje oduvijek i zauvijek pripada.

 

Svoje radove tokom skupa izloižili su prof. dr. Nevzet Veladžić prof. dr. Enes Durmišević, prof. dr. Elvira Islamović, prof. dr. Hajrudin Hodžić, prof. dr. Fikret Midžić, prof. dr. Fuad Sedić, doc. dr. hafiz Rifet Šahinović, prof. dr. Zijad Hasić i prof. dr. Genc Trnavci,prof. dr. Džemaludin Latić, i doc. dr. Belkisa Dolić.Još dva profesora priložiće svoje radove,koji će svi zajedno,uskoro biti objavljeni u posebnom Zborniku s naučnog skupa u Bosanskoj Krupi ,O sadržaju obrađenih tema iz života i rada uvaženog reisa ,informiraćemo vas u posebnim emisijama i tekstovima Radija Bosanska Krupa u narednim danima..

Ovaj skup je ponudio i nekoliko važnih zaključaka od kojih su posebni važni prijedlog da Rijaset Islamske zajednice u kalendar značajnih datuma za Zajednicu uvrsti i 28. decembar, kao Dan rođenja reisa Džemaludina ef. Čauševića i prijedlog za ustanovljenje nagrade za najzaslužnije pojedince i institucije za afirmaciju vjerskih i društvenih vrijednosti na prostoru BiH.

Danas se posebno potvrđuje ispravnost gotovo svih misli uvaženog reisa Džemaludina Čauševića, i kako su kroz svoje radove iznijeli univerizetski profesori i naučni radnici,danas moramo imati snage se okrenuti budućnosti i graditi je na onima koji imaju snagu, sposobnost i znanje za procese i vrijeme koje živimo i koje je pred nama,naglašavajući da položaj bošnjačkog naroda i danas traži sposobne,odgovorne i pravedne ljude,kojima je neophodna politička zrelost,odmjerenost da bi obezbjedili najbolje odluke za muslimanski,odnosno, bošnjački narod,poštujući na isti način prava drugih naroda kojima je BiH domovina. 

Istaknimo i riječi prof. dr. Hajrudina Hodžića koji je u svom izlaganju kazao,da se kao čovjek zaista zahvaljuje Općini Bosanska Krupa,udruženju „Reis Džemaludin Čaušević“ na ovakvom pristupu čuvanja,izučavanja i poštovanja djela reisa Čauševića,koji jeste njihov,arapuški,krupski,krajiški,ali i svjetski,te pozvao i druge lokalne zajednice da se ugledaju na bosanskokrupski primjer i daju prostor svim onim koji su se na bilo koji način, dali pozitivan impuls bošnjačkom,ali i svim drugim narodinma BiH,koja je nažalost,uvijek razapeta među željama i različitim interesima najbližih i malo daljih,koji bi je htjeli samo za sebe ili za „svoje“.Jednim ovakvim radom udruženja,podrškom Općine,građana,ljudi koji su se posebno istakli u čuvanju osobenosti bošnjačkog i drugih naroda u zajedničkoj domovini,sa istim pravima,,sa svojim porukama će živjeti i učiti nove generacije da budu okrenuti ka budućnosti.

Dževada Štancl

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 243 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1626 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa