Najbolje priče su one koje se pričaju same. Riječima, kostimografijom, performansom, slikom! A najljepše se pričaju osmijesima i zadovoljnim licima učesnika tih priča, koje ostaje vjekovima.

Ovo je jedna takva priča. Iz davnina, što bi rekle bajke, o vitezovima i damama, o junaštvu, tradiciji, domovini i viteštvu. Iz srednjovjekovnih vremena pa sve do danas, ispričana mnogo puta, ali ovaj put prikazana na potpuno drukčiji način – uživo. Iz Srednjovjekovne Bosne, od kralja Tvrtka I pa sve u 2020.godinu na zidinama Starog grada Pset, vitezovi i dame i srednjovjekovni ambijent, zabavili su i podučili, nekima obnovili a neke zainteresirali, a još jednom potvrdili da je historija učiteljica života i bez onog što se desilo prije, ne možemo znati kako djelovati u budućnosti!

''Mi smo udruženje građana 'Rusag' koje se bavi rekonstrukcijom srednjovjekovne života Bosne. Sam naziv Rusag ima historijsko uporište. Ono je značilo stogovanje ili saborovanje u onom periodu. To je bio najviši parlament za kralja. Danas smo u Krupi i ovdje smo da pokažemo ovim mališanima i svim građanima iz BiH, kako je to izgledalo pod vladavinom kralja Tvrtka I Kotromanića i na jedan način želimo da prenesemo jednu poruku da kralj Tvrtko nam je ostavio ono sto danas imamo, tadašnju Bosnu. Ona je majka nama svima i volio bih kroz ovaj rad i promociju srednjovjekovne Bosne napravimo neku novu vrstu priče oko koje ćemo se svi skuptii, graditi i neki mir ostvariti ovdje u BiH'' – kazao je Mladen Čikić, predsjednik udruženja Rusag.

U organizaciji JU 'Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje' Bosanska Krupa, u prelijepom ambijentu Starog grada, magični križari, vitezovi i dame pokazali su djeci i njigovim roditeljima sportske, zabavne i društvene aktivnosti srednjovjekovnog doba, a Centar je pripremio historijski čas koji su proveli učenici Prve osnovne škole.

''Ovdje smo na starom gradom. Projekt realizira Centar za kulturu u suradnji s Omladinskom bankom i udruženjem 'Rusag' koje je osnovano putem fondacije Mozaik. Cilj je da se stanovništvo Bosanske Krupe upozna s bogatstvom srednjovjekovne Bosne, a takodjer da upoznamo baštinu Bosanske Krupe. Mislim da stari grad je jedna od najljepših građevina koje posjedujemo i svjedoči baš o toj postojanosti Bosne i Hercegovine kao države''- ističe Azra Ičanović, ispred Centra za kulturu.

Udruženje 'Rusag' iz Prijedora njeguje tradiciju srednjovjekovne Bosne i jedno je od četiri udruženja te vrste u BiH. „Put u srednji vijek“ zaista nas je ovaj put odveo u autentično vrijeme, a osmijesi, radost i zadovoljstvo na licima djece pokazalo je da je ovaj projekt imao bajkovit uspjeh.

 

 Elma V.

Zadnji put promjenjen subota, 19 Septembar 2020 15:11
Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1492 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa