Greška
  • Greška prilikom učitavanja komponente: com_sigpro, 1

Iako pomalo neobična, počela školska 2020/21.godina

S prvim školskim zvonom ovog ponedjeljka otpočela je školska 2020/21.godina na našem kantonu. S mnogo restrikcija, savjeta, uputa i pravila, učenici i nastavnici, ali i roditelji, sretni i uzbuđeni, počeki jednu neobičnu i ni po čemu istu kao prethodne, avanturu zvanu škola.

 

U svim osnovnim i srednjim školama na području naše općine nastava je počela po prethodno određenim satnicama, koje su učenici dobili još prošle sedmice. Ni prvo školsko zvono nije više onako radosno pozivalo sve svoje đake, već su učenici svakih deset minuta, na različite ulaze, uz maske i distancu, ulazili u svoje učionice.

Bez zagrljaja ovog puta. Tako se danas, posebno u osnovnoj školi, učenici zalete jedni drugima, pa na metar stanu, kao da je i fizička barijera između, tužno se pogledaju i samo stoje tako. Maskice pokrivaju pola lica, a okice pokazuju i sreću i tugu. Sreću što su počeli, tugu što više ništa nije kao prije.

 

''Čudno je ovako. Pola nas je samo, mi smo navikli na čitav razred. Tužno je. Ali dobro je to da smo se vratili u razred, to je super'' – kaže jedna učenica sedmog razreda.

 

Nastavnici dočekuju učenike pred učionicama, pozdrave se očima, pošpricaju dezinfekcijsko sredstvo na ruke i svi onako uzbuđeni, sretni, ali otuđeni, počinju čas osnovnim pravilima ponašanja ove godine. Nenastavno osoblje raspoređeno po školi, spremni za svoje zadatke. Roditelji čekaju vani, razgovaraju o situaciji i navode kao da se dešava nekom drugom, negdje daleko.

 

Osnovci su podijeljeni u grupe. Razred podijeljen po pola, pa jedni idu jedan dan, drugi kod kuće , gdje će moći preko platforme učenja dobiti sve materijale koje su njihove kolege u razredu radili. I tako opet. Srednjoškolci idu jednu sedmicu jedni, drugu sedmicu drugi. Maske. Dezinfekcija. Distanca. Novi početak, novi razred, novi izazovi.

 

''Ova školska godina je počela i svi smo zadovoljni. Škola je spremna, nastavno osoblje spremno, kao i nenastavno osoblje, koje je posvećeno svojim dužnostima. Pratimo smjernice resornog ministarstva i spremni smo za ovu školsku godinu. Nastava je organizirana u skladu s pravilima i spremno počinjemo. Apelujem na roditelje da prate stanje djece, ako se pojavi visoka temperatura da odgovorno postupaju, zbog svih nas'' – ističe direktor Mješovite srednje škole Safet Krupić, Elvir Kulenović.

 

Drugarstvo nema restrikcije. Nema ni ta učiteljska ljubav koju svake godine u septembru, ali i tokom čitave godine djeca dobijaju od svojih učitelja, nastavnika, profesora. Restrikcije neće spriječiti da se

raduju novim, pa i drukčijim iskustvima ove godine.

 

''Sretno smo što smo tu i drago nam je da smo počeli ovu školsku godinu u razredu. Sretna sam i uzbuđena'' – ističe učenica iz Osnovne škole Otoka.

 

Pratiti savjete, instrukcije, distancu, zbog svih nas i onih koje volimo. A nadati se da će ova situacija uskoro proći, jer kako navode i iz škola, restrikcije i instrukcije će se mijenjati svakih 15 dana,

sukladno razvijanju epidemiološke situacije. Zato strpljenja.

 

''Najbolje je pridržavati se mjera, da bismo zaštitili sebe i druge i onda će sve biti ok'' – zaključuje učenica.

 

Sretno svima, i učenicima i nastavnicima, ali i roditeljima i budimo odgovorni i suosjećajni, ali i vrijedni u ovoj, pomalo neobičnoj, školskoj 2020/21.godini!

 


Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1195 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa