Školska godina u Unsko-sanskom kantonu počinje sutra!

Nakon šestomjesečnog izbivanja iz školskih učionica, fizičkog distanciranja, karantene i instrukcija, osnovni i srednjoškolci našeg kantona, sutra počinju školsku godinu na potpuno drugačiji način nego ikad do sad.

Iz ministarstva kažu da je sve spremno za početak nastave ovog 14.septembra. Vodeći se uputama i savjetima obrazovnog kantonalnog resora, škole svoje učenike očekuju u ponedjeljak ujutru. I nastavnici, ne skrivajući svoje oduševljenje, ali i brigu, spremni su da reaguju, koliko je u njihovoj moći.

Početak nove školske godine ovaj put osim standardnih– nabavka udžbenika, ogrjev, štrajkovi i sl.nosi i brige poput maske, dezinfekcionog sredstva idakako neophodne distance!

Svjesni su toga svi i nastavnici i roditelji kojima je oduvijek početak školske godine početak i jedne nove faze života isreće, ali i stresa na određen način. Ove godine, možda stresa najviše, ali nakon šest mjeseci izbivanja iz učionica, svako na svoj način doživljava ponovni početak nastave. Iako je pandemija promijenila pravila, postavila neke strožije mjere, ograničila i ogradila slobode socijalizacije i onih školskih nestašluka, kojima smo svi kao djeca rado pritrčavali, pa i 'normalnih' modela ponašanja, ovu će godinu učenici s nestrpljenjem započeti i sigurno, iako s mnogo pažnja i brige, i nastavnici i učenici naučiti jedan sasvim novi vid djelovanja i druženja. Pa i učenja!

''Mi smo imali dovoljno vremena da razbijemo plan naših aktivnosti, za ovu školsku godinu. Jeste da je početak uslovljen naredbama Kriznog štaba i našeg nadležnog ministarstva, međutim i preporuke će doživljavati izmjene. Mi s nestrpljenjem iščekujemo početak školske godine, naravno spremni i s rasporedom o načinu izvođenja nastavnog procesa i ostalim pojedinostima, koji je prilagođen za sve učenike i nastavnike, u skladu s preporukama i savjetima'' – ističe direktorica Druge osnovne škole, Daira Zjakić.

Neke smo škole posjetili, s nekima razgovarali telefonom.S jedne strane ,u glasu, radost,s druge briga. Djecu ćemo sutra vidjeti, kako to funkcioniše u potpuno drugačijem sistemu i s drugačijim pravilima, ali sigurno da se raduju ponovnom razgovoru, pogledu, šalama pa i učenju.

''Samim tim da su bili odvojeni dugo jedni od drugih, smatram da će učenici jedva dočekati da se vrate u učionice, bez obzira na kakve god naišli prepreke za njih, kao to što se ne mogu dodirnuti, zagrliti i slično. Mislim da će oni biti jako zadovoljni. A i mi, nastavnici se jako radujemo. Ja sam jako uzbuđena i sretna, baš kao prvačić''- kaže Elvira, učiteljica koja ove godine uči prvi razred.

Pandemija COVID19 je izmijenila mnoge sfere naših života i negativno je uticala na mnoga različita područja našeg 'normalnog'. Pozitivan učinak COVID19 je digitalna svijest i znanje, koje smo prethodnih godina zapostavljali, a koji su u doba pandemije dosegli svog vrhunac. Vođeni iskustvom iz marta, nastavnici su raspust iskoristili za dodatne edukacije i pripremu novih platformi za učenje, ako se ponovi scenarij od prošle školske godine, no svi srčano žele da školske klupe, koje su upravo predviđene za đake i učenje, ove godine budu nesmetano pune i da internet nastava bude jedna faza o kojoj će pričati i koju će koristiti u nekim drugim, boljim i ljepšim prilikama.

Školarcima, nastavnicima i roditeljima sretno i da ova školska godina, iako drugačija od svih, bude godina učenja, suosjećanja, pomaganja i rješavanja problema.

Takva nam godina baš treba!

Više o ovoj temi u Jutarnjem programu RadioBK u ponedjeljak , 14.septembra.

 

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1164 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa