„Grad u notama“ s Krupljanima pobijedio i kišu

ponedjeljak, 22 Juni 2020 10:06

Nova bosanskokrupska manifestacija kojom se želio obilježiti prvi dan ljeta i svjetski Dan glazbe,uprkos varljivom junskom vremenu i osjetljivoj epidemiološkoj situaciji, održana je u nedjelju ,muzikom ,pjesmom i igrom na četri najatraktivnije lokacije u gradu,a obzirom na sve to i nedjeljne navike bosanskokrupskih građana, i uz zavidan broj onih koji su ovaj dan izdvojili da podrže i ovu novu priredbu u Bosanskoj Krupi.

Ispred organizatora,direktor Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje je pred sam početak manifestacije kazao da su odlučili da se manifestacija održi, uprkos nepouzdanim vremenskim prognozama ,te da se nisu pokajali jer je veći dio manifestacije realiziran dok se kiša nije „probudila“,a veselim sugrađanima,osobito članovima KUD“Grmeč“i nije smetala da nastave s pjesmom tokom cijelog trajanja manifestacije.

I baš članovi „Grmeča“ su započeli ovu manifestaciju ispred Doma kulture u Bosanskoj Krupi kratkim koncertom hora i folklorom,a zatim, s ostalim učesnicima,nastavili su do Pješačke zone, gdje su svojih 45 minuta imali učenici i učenice Niže muzičke škole u Bosanskoj Krupi, predstavljajući se kompozicijama na klavijaturama,gitari i harmonici,koje bile dio njihovih internih javnih časova u školi .Bili su tu :Anela Hasić,Rijana Jajčević,Ela Mušinović,Iman Šertović,Melisa Tulić,Nadija Džajić,Edi Jusić,Lejla Burzić,Lana Šarić,Alena Bešić,Faris Ramić,i Amil Rekić,u klasi profesorica Ilhane Pavlić i Sabine Mesić i profesora Nedima Bakića.

Pored njih tu je bio trio Hana Porić,Amil Rekić i Dino Suljkanović ,koji vodi profesorica Melisa Rekić,a koji su se predstavili sa svoje dvije muzičko-scenske postavke.

Vesela družina koja je obukla „Grad u note“za ovu prigodu ,potom je sišla do obala rijeke Une,na gradski kej i tu su se s sevdahom,instrumentalno i vokalno predstavilo osam harmonikaša s Une,vođeni profesorom Sanelom Selimovićem i tamburicom  i Husnije Malkoča,člana bihaćkog tamburaškog sastava Bedem ,osam učenika Umjetničke škole u Bihaću koje vodi profesor Selimović i nekoliko bosanskokrupskih interpretatora,dok su im prateći vokali bili Krupljani i Krupljanke uz dobre animatore,članove „Grmeča“.Sa svojim velikim i malim harmonikama i tananom dušom i vještim prstima na njima, Krupljane su zadivili Muhamed Mujmovic , Ajdin Abdic , Avad Đulic , Ahmed Skenderovic , Armel Alibabić, Aris Duranovic, Hamza Šušnjar i Endi Selimovic.Svi su poželjeli fotografiju s njima.Uz njih pjevale su Nadja Harbaš,Dino Suljkanovič,Mirsada Memić i drugi.

Rekli smo već,ni jaka kiša nije zaustavila izvođače da ispjevaju i ono što su planirali i one pjesme koje su u dobrom raspoloženju same nadolazile uz šum Une i obalne domaće patke koje su ,kao i ljudi, pozdravile ovaj događaj u Bosanskoj Krupi.

Završetak je bio na prostoru Malih ada,uz muziku koju najviše vole i mladi i stari.Uz članice hora KUD“Grmeč“ i Nedža i Jaska i „Javni nered“.

I dok je kiša u talasima jako,a cijelo vrijeme lagano pratila završetak ove manifestacije,organizatori znaju da su ,uz sve neprilke ,za prvi put dobro uradili.Dovoljno, da već razmišljaju o obilježavanju slijedećeg prvog dana ljeta i svjetskog Dana glazbe,jer oni su odlučni od početka, da manfestacija „Grad u notama“ postane tradicionalna u Bosanskoj Krupi.

Dževada Štancl

 

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 22 Juni 2020 10:54
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 599 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 607 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa