Greška
  • Greška prilikom učitavanja komponente: com_sigpro, 1

“Aktiv žena Otoka” obradovao u mjesecu Ramazanu svoje sugrađane

četvrtak, 21 Maj 2020 11:36

Dugogodišnje članice udruženja “Aktiv žena Otoka” su u vrijeme svog rada, realizirale brojne projekte kojim su osnažili otočke žene i okrenuli ih prirodi i poljoprivredi,ali pored toga  ostaju zapamćene  i po  akcijama kojim su članice udruženja,prvenstveno,željele pomoći svojim sugrađanima u stanju socijalne potrebe.

Ove godine,zbog preporuka za ograničene aktivnosti u vremenu borbe protiv posljedica pandemije,nisu mogli realizirati svoju ,jednu od najdražih, aktivnosti, prirediti veliki iftar za postače u džamiji Bešići u Bosanskoj Otoci.Tradicionalni iftar je  dugo godina bio prilika da se u mjesecu Ramazanu okupe, ne samo žitelji Bosanske Otoke već i njihovi prijatelji,da se zajednički pomole,zajednički, tokom i poslije iftara druže,te da uživaju u svemu onome što pripreme žene iz “Aktiva žena Otoka”,odnosno  da Ramazanu daruju jedan dan u kom su  svi koji su došli u džamiju Bešići, osjetili dah zajedništva,solidarnosti i ljepote lijepog razgovora među ljudima.

Ove godine,kako smo napisali zbog okolnosti koje su propisane u borbi protiv pandemije,iftar nisu mogle prirediti,ali su zato članice ovog Aktiva odlučile provesti akciju prikupljanja novačanih sredstava kojim su kupile namirnice i higijenska sredstva za najugoženije stanovnike Bosanske Otoke.Ženama iz Aktiva se pridružio i mladi efendija džamije u Bešićima u Bosanskoj Otoci,Damir Redžić sa džematlijama .U svega nekoliko dana sakupili su dovoljno novčanih sredstava,tako da su mogli obradovati 15 porodica širom područja Bosanske Otoke.Svaka porodica koja je odabrana, dobila je više od dvadesetpet  kilograma raznih prehrambenih artikala,vreću brašna i  nekoliko najpotebnijih higijenskih proizvoda.

Predstavnice Aktiva žena Otoka zajedno sa demobilisanim borcem i invalidom iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata Emirom Jusićem -Carem, koji se od srca pridružio ovoj akciji, došle u najudaljenije zaseoke Otoke…od Crkvine,Varmaza,Prohulja,Mande,Pecke,Ljusine i užeg područja otočke čaršije i obradovali porodice bez primanja,samce,oboljele,porodice s djecom ometenom u razvoju,ljude koji većinom žive od svojih proizvoda koje gaje u svojim baštama.Bilo je mnogo zahvala,čak i suza od radosti da ih se netko sjetio,posjetio ,do onih koji su kazali da njihov paket koji sui m donijele, uruče  siromašnijim od njih.Nisu zaboravili ni porodicu Šarac,brata i sestru koji su cijeli rat proveli sa svojim sugrađanima,starije ljude koji žive visoko iznad otočke čaršije na svom skromnom i trošnom porodičnom imanju.

Na čelu prikupljana sredstava je bila i ovaj put Enisa Sivić koja je kazala :

“Zahvaljujem se prvo svima koji su se u kratkom vremenu odazvali ovoj akciji u našem najsvetijem mjesecu Ramazanu i što su nam omogućili da u ove predbajramske dane darujemo one koji ,iako rade koliko im to mogućnosti dopuštaju na njihovim skromnim imanjima,nažalost, nemaju sredstava za život,koje je pohodila bolest i koji se požrtvovano bore za svoju djecu koja ne mogu privređivati. Sretni smo da možemo na ovaj način tokom mjeseca Ramazana unesemo malo topline i vedrine u kuće koje nemaju prihoda,nemaju posla ili ne mogu zaraditi dovoljno za skroman život.Oni su obaveza svih nas koji imamo više od njih,da ih podržimo i pomognemo.Zahvaljujem se svima koji su darivali sredstva,svima koji su sakupljali novčana sredstva,našem efendiji Redžiću i našem Emiru Caru,koji je s nama sve ove pakete podijelio svojim vozilom.Ujedno svima postačima želim u ime svoje i svojih članica, da ostatak Ramazana provedu u molitvi i lijepim mislima i nijetima,a svima čestitamo i predstojeće bajramske praznike. Sreća koju smo vidjeli kod svih koji smo posjetili, je i naša sreća.”

U mjesecu  Ramazana tako su se žene “Aktiva žena Otoka” iz Bosanske opredjelile se pomoći  drugima,što u ovom mjesecu  ima veću vrijednost nego kad se to radi u ostalim mjesecima. Podjelom prehrambenih paketa pokušale su  ublažiti nedostatak onog najosnovnijeg u darivanim  porodicama i u mjesecu Ramazanu  kazati svojim sugrađanima   da nisu sami.

 Dževada Štancl

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 419 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1085 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa