Ujedinjene žene“ darivale članice „Mimoze“

četvrtak, 21 Maj 2020 11:25

Stigla je još jedna vrijedna donacija u Udruženje oboljelih od karcinoma „Mimoza“ u Bosanskoj Krupi.

Članice Udruženja „Ujedinjene žene“, na čelu s predsjednicom Jasnom Hamzabegović posjetili su udruženje „Mimoza“ i uručile im svoju donaciju želeći doprinjeti njihovoj borbi za ozdravljenjem.Donacija  se sasatojala od proizvoda za jačanje imuniteta ,sirupa ,lijekova i polena.

Kako je kazala predsjednica Hamzabegović,članice Ujedinjenih žena iz cijele BiH su u vrijeme corone pokrenule veliku akciju sopstvenim sredstvima da se za dio svojih članica kupe proizvodi koji su im potrebni u svakodnevnom životu za život,da se oboljeli obezbijede sredstvima za jačanje imuniteta,a u tome je bilo i njihovih donatora koji su se priključili akciji.

Darivali smo nekim našim članicama i  novčanu pomoć,a naša ,da tako kažem „ćelija“ Ujedinjenih žena u Bosanskoj Krupi je, shvatajući šta je najpotrebnije onkološkim članovima udruženja „Mimoza“, odlučila se da u ovom daru njima, budu proizvodi koji jačaju imuni sistem oboljelih.Moram kazati da smo lijekove dobili od apoteke BH-farm,a polen od naše članice ,inače suvlasnice obrta pčelinjim proizvodima“Pčelarstvo Šabić“, Mine Šabić, koja je donirala polen.Radosni smo što smo obradovali članice „Mimoze,ali i srećni što ćemo u narednom periodu imati još jedno udruženje možda za zajedničke aktivnosti na snaženju žena“kazala je predsjednica Hamzabegović.

Ujedinjene zene - Mimoza 6

“Žene onkološke pacijentice u posljednjih mjesec i pol dana zbog pandemije corona virusa susretale su  se s dodatnim izazovima očuvanja zdravlja, jer na njih i obična gripa može imati negativne posljedice, a kamoli jedan ovakav virus. U odnosu na opću populaciju, onkološki pacijenti kod zaraze corona virusom imaju veći rizik za pojavu težih komplikacija respiratornog sistema “,kaže predsjednica Udruženja oboljelih od karcinoma “Mimoza”iz Bosanske Krupe Fatma Kadić.

Ujedinjene zene - Mimoza 5

Zbog toga su u “Mimozi”prvo sopstvenim novcem kojeg su imali na računu od svojih aktivnosti i donacija sugrađana,već u nekoliko navrata pomagale svojim članicama.Nisu zaboravili ni pomoć apoteke “Krupafarm koja im je omogućila svojim doprinosom da kupe umjesto 20,25 proizvoda .Istakli su da im je u susret izišao i općinski načelnik jer im je blagovremeno prebacio sredstva kojim općina potpomaže njihov rad,pa su tako pomogli svojim članovima,kao i svim novim slučajevima oboljenja za koje su saznali,a koji i nisu bili u članstvu ovog udruženja.Ona  kaže kako su žene i muškarci oboljeli od karcinoma ,uz druženje na Viber-grupi tokom pandemije ostale većinom optimistične, da su se čuvale, te da idalje vode računa o svom, ali i zdravlju svojih članica i članova obitelji.

Ujedinjene zene - Mimoza 2

“Zahvaljujem se članicama “Ujedinjenih žena,zaista su nas obradovale i ovo već sutra ide do naših korisnika,jer njima je ovo važno kao zdravim kruh i mlijeko.Sve su ovo proizvodi koji štite imunitet oboljelih,ali i s druge strane daju i onu psihološku pomoć našim oboljelim u činjenici da neko misli na njih,i u ovoj situaciji kada smo zabrinuti i ne znamo kada ćemo se vratiti našim druženjima kao nekad.Posebno hvala predsjednici Jasni,hvala i njihovim donatorima i nadam se da ćemo surađivati i u narednom periodu,odnosno da će biti još prilika da se oraganiziraju neke zajedničke aktivnosti”istakla je još predsjednica Fatma Kadić.Takođe je naznačila da će proizvodi već sutra stići do korisnika,te zahvalila timu za podršku s Tarikom Halkćem i njegovim članovima što su sve pakete pomoći besprijekorno i brzo uručili korisnicima umjesto njih koji su bili ograničeni u kretanja i pod posebnim preporukama da ne dolaze u kontatke s većim brojem ljudi.

Liječenje za onkološke bolesnike nije stalo i ne smije stati uprkos izvanrednoj situaciji s koronavirusom, jer oni se bore za život.Oni svoj život žive  s veliki izazovom u svakom danu.Ovi primjeri ,ovakve donacije ,njima daju dio snage da budu još odlučniji u toj borbi. Upravo ovakve  situacije podrške ,u ovom vremenu pandemije,kada je neophodna podrška svih udruženja i stručnjaka koji su aktivni je nova nada onih koji su oboljeli da će uspjeti.Ovo je izuzetno teško vrijeme za oboljele jer moraju imati novaca za ovakve preparate,a mnogi ih nemaju,a uz to njima treba riječ,razgovor,radionice.Mi smo odmah po ublažavanju mjera započeli s našim psihološkim redovnim radionicama koje organiziramo  ovdje ispred naših prostorija, na otvorenom i  sa ograničenim brojem učesnika,,sve radi nastavka preventivnih mjera u borbi sa corona virusom.

I ja se ispred Skupštine udruženja “Mimoza” zahvaljujem svima koji su naš rad pomagali,a posebno evo članicama “Ujedinjenih žena i gospođi Hamzabegović-kazala je Zumreta Behrić,predsjednica Skupštine “Mimoze”.

Budući da su “odlike” corona virusa  i veliki faktori rizika za komplikacije i nastanak težih oblika bolesti, onkološki bolesnici posebno su ugroženi zbog oslabljene obrambene sposobnosti njihova imunog sistema.Čuvanje i pridržavanje mjera, I dalje ostaju njihova svakodnevnica koju evo uljepšavaju ovakvi primjeri kao što su “Ujednjene žene ili kakav su  imale “Mimoze” od udruženja “Glas žene” iz Bihaća.

Ovo je ujedno i poziv svima,pojedincima i udruženjima, da ukoliko se žele pridružiti nastavku davanja novčanih sredstva ili proizvoda koji jačaju imunisistem oboljelih od karcinoma, da znaju parvo mjesto gdje je imuno-pomoć najpotrebnija-u udruženje oboljelih od karcinoma “Mimoza” u Bosanskoj Krupi.

Dževada Štancl

Ujedinjene zene - Mimoza 1

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 226 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1301 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa