Čeka se zeleno svjetlo za rad vrtića

ponedjeljak, 18 Maj 2020 10:08
FOTO: Arhiva FOTO: Arhiva

Iako je Federalni štab Civilne zaštite donio odluku, a kantonalnim štabovima dato vrijeme da donesu odluku o početku rada vrtića do danas odobrenje za početak rada nije doneseno.

Osim odluke Zavod za javno zdravstvo, a zbog teško primjenjivih higijensko-epidemioloških mjera u radu sa najmladjima treba izraditi smjernice kako i na koji način zaštiti najmaldje, ali i uposlenike vrtića.

Od početka maja vrtić u Bosanskoj Krupi se priprema. Prostorije kao i sva sredstva za rad su dezinficina, a upravo se čeka poziv Doma zdravlja Bos.Krupa za testiranje na COVID-19 svih uposlenika vrtića.

Osim dezinfekcije rade se pripreme i na nabavci maski, rukavica kao i beskontaktnog toplomjera kojim će se mališanima pri ulasku u vrtić provjeravati temperatura. Ono što se u ovom momentu pored rečenog zna, a kada su u pitanju preventivne mjere je da će roditeljima biti ograničeno kretanje, mališani će dolaziti na tri ulaza gdje će se provoditi pomenute mjere predostrožnosti, a unutar vrtića pojačano provoditi osnovne higijenske mjere koje ova ustanova i inače čini poput pranja ruku isl. Preporuke struke su takodje da mališani budu što više na otvorenom, a pred sam početak rada ove ustanove općina Bos.Krupa u suradnji sa JKP »10 juli » provešće dezinfekciju vanjskog prostora i igraonica. S obzirom da je još uvijek u toku izrada smjernica kako bi se pružila maksimalna zaštita djeci i uposlenicima,kroz kontakt sa nadležima sastanak Kriznog štaba, resornog ministarstva i Zavoda za javno zdravstvo bi se mogao održati do kraja sedmice.

U toku prošle sedmice provedena je anketa sa korisnicima vrtićkih usluga o tome da li bi roditelji poslali dijete u vrtić.Od 86 pozvanih iz naše općine njih 50 je spremno , ukoliko se počne sa radom, poslati djecu u vrtić.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 343 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1979 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa