Vrtići u Federaciji BiH bi od naredne sedmice trebali biti ponovo otvoreni

četvrtak, 07 Maj 2020 19:17
Ilustracija: Sutterstock Ilustracija: Sutterstock
Kako nam je kazao Čerkez, otvaranje vrtića je nešto što je planirano u narednoj fazi popuštanja mjera u Federaciji BiH i to bi se moglo desiti naredne sedmice uz puštanje u rad i gradskog prijevoza.

"Rekli smo već da će se mjere potepeno ublažavati uz praćenje epidemiološke situacije, a bitno je istaći da će sve detaljne mjere koje se budu morale poštovati biti naznačene nakon otvaranja vrtića", kazao je Čerkez.

Ipak, dodao je Čerkez, ono što je sigurno, u vrtićima će se morati voditi računa o ličnoj zaštiti i distanci, a rad u vrtićima će poslodavci morati prilagoditi trenutnoj situaciji i samim tim smanjiti rizik od zaraze.

"Znamo da je kontakt najveći rizik, ali on mora postojati, međutim, treba se organizovati na način da bude sveden na minimum. Ljudi koji budu radili u vrtićima će sve vrijeme imati punu samozaštitu koja podrazumijeva maske i rukavice i bitno je da imaju distancu od djece. Ako neki roditelji imaju mogućnost djecu ostavljati kući, to bi bila najbolja opcija, ali razumijemo i ako je drugačija situacija", naglasio je Čerkez.

Kako je pojasnio Čerkez, rizici od zaraze koronavirusom se ne mogu eliminisati, ali se mogu smanjiti upravo adekvatnom zaštitom, distancom i pravilnom organizacijom rada.

"Ta organizacija rada podrazumijeva da se unutar vrtića organizuju manje grupe djece koja će u prostorijama boraviti uz poštivanje distance. Naravno, svakodnevno će se vršiti redovna dezinfekcija prostora, uz sve navedene mjere koje su obavezne. U narednom periodu dolazi lijepo vrijeme pa je preporučljivo da svi zaposleni u vrtićima s djecom provode vrijeme na otvorenom", poručio je Čerkez.

Na kraju razgovora Čerkez nije želio precizirati datum otvaranja vrtića.

"Razgovaramo o tome, ali ne mogu sigurno tvrditi koji je datum. Ono što mogu reći jeste da će biti uskoro, razmatramo da to bude naredna sedmica", zaključio je Čerkez.
Izvor: KLIX
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 106 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 752 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa