Općinska stipendija u Bosanskoj Krupi hiljadu KM, nadarenim studentima dvije hiljade

utorak, 28 April 2020 11:16
FOTO: Ilustracija FOTO: Ilustracija

U Bosanskoj Krupi je danas počelo potpisivanje ugovora o dodjeli općinske stipendije za akademsku 2019/2020. godinu. Stipendiju Općine u iznosu od sto konvertibilnih maraka, odnosno hiljadu na godišnjem nivou, primat će sedamdeset četiri studenta, dok će troje nadarenih primati čak dvije hiljade maraka.

 

Ovo je jedanaesta godina zaredom kako Općina Bosanska Krupa dodjeljuje stipendiju svim redovnim studentima. U sklаdu sa odobrenim sredstvimа budžeta Općine Bosanska Krupa i kriterijimа zа dodjelu stipendijа dodijeljeno je sedamdeset sedam studentskih stipendija.

 

„Ovo je radostan čin, ali ne mogu zanemariti činjenicu da se svake godine smanjuje broj studenata i da zbog toga osjećam zabrinutost. Ove godine ih je samo 77, prošle 108, pretprošle 148, a bilo je godina kad je studenata bilo i po 240. Ono što je dobro i što studente raduje jeste da su stipendije veće nego prethodnih godina. Žao mi je i zbog načina potpisivanja ugovora. Prvi put nije organizovano zajedničko, nego pojedinačno uz mjere predostrožnosti od koronavirusa, ali šta je tu je. Najbitnije je zapravo da ove stipendije pomognu našim studentima kako bi sa manje briga završili fakultet i postali akademski građani, cijenjeni i na tržištu rada poželjni stručnjaci“, kaže načelnik Armin Halitović.

 

Visina studentske stipendije, kao i prethodnih godina, utvrdila se na način što se iznos budžetskih sredstava planiran za tu namjenu podijelio na broj korisnika stipendije. Tako će sedamdeset četiri studenta primati hiljadu maraka, dok će tri studenta sa prosječnom ocjenom iznad 9,5 primati dvije hiljade maraka.

 

U proteklih deset godina Općina Bosanska Krupa je isplatila 1.743 stipendije za šta je iz svoga budžeta utrošila 1.357.322 KM.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 643 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 541 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa