Prvi dan ramazanskog posta u petak, 24. aprila

srijeda, 22 April 2020 12:28
Gradska džamija - Bosanska Krupa Gradska džamija - Bosanska Krupa

Prema takvimu Islamske zajednice u BiH zalaskom sunca u četvrtak, 23.aprila nastupa mubarek mjesec ramazan, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Godina islamskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije koronavirusa.

Podsjećamo, Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH, donijelo je odluku da će se, zbog novonastalih okolnosti širenja koronavirusa i zaštite zdravlja ljudi, redovno učiti ezani u džamijama, a da se do daljnjeg obustavlja zajedničko obavljanje molitve u džamiji.
U skladu s instrukcijama nadležnih vlasti, ali i Instrukcijom Islamske zajednice o postupanju u okolnostima vanrednog stanja, u svim džamijama u BiH, džuma - namazu prisustvovat će samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora.                                                                                                              

Povodom mjeseca Ramazana a u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice, Radio Bosanska Krupa emitovat će posebne emisije neposredno prije iftara, u trajanju od 45 minuta, koje će urediti i voditi Amel ef. Duraković. Od prvog dana posta, 24.aprila pa do 8.maja emisije će imati termin od 19,15 sati a od 9.maja pa do kraja posta, 23.maja, od 19,30 sati.Pozivamo vas da i ove, kao i mnoge prethodne ramazanske dane, provedete uz program Radija Bosanska Krupa i prigodne sadržaje koje ćemo tim povodom emitovati.

Izvor: FENA/RadioBK

Zadnji put promjenjen srijeda, 22 April 2020 12:50
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 444 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1652 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa