Danas Svjetski dan Roma

srijeda, 08 April 2020 09:33
FOTO:Ilustracija FOTO:Ilustracija

Danas je Svjetski dan Roma koji se obilježava u znak sjećanja na prvi Svjetski kongres Roma, održan od 8. do 12. aprila 1971., u Londonu. Na kongresu su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni – poznatoj romskoj pjesmi “Đelem, đelem” („idem, idem“).                                                                      

Romska zastava je u donjem dijelu zelene, a u gornjem plave boje, što simbolizira zemlju i nebo. Crveni točak, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Na prvom Kongresu Roma proglašen je i službeni romski jezik. Takođe, službeno je prihvaćen naziv „Rom“, što na jeziku tog naroda znači čovjek.

Osmi april posvećen je slavljenju romske kulture, historije, naslijeđa i iskustava. Prilika je to i za dijalog i aktivizam u cilju poboljšanja položaja Roma te približavanja Roma ka jednakosti u pravima i slobodama, odnosno na povećanju njihove uključenosti u sve društvene tokove.                                                            

Prema Specijalnom izvještaju o položaju Roma u BiH, koji je pripremila Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH, uz podršku OSCE-a u BiH, prema popisu iz 2013. živi blizu 50 hiljada Roma.                                                          

Povodom Svjetskog dana Roma, svim Romima, a posebno na području općine Bosanska Krupa, upućujemo čestitke.

RadioBK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 123 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 604 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa