Mlade krupljanke na Bosepo olimpijadi

petak, 28 Februar 2020 13:14

BOSEPO je naučno takmičenje koje su osnovale Richmond Park koledži. Cilj je promocija važnosti i vrijednosti nauke i tehnologije za studente. Bosepo je platforma na kojoj se studenti predstavljaju i takmiče se sa svojim naučnim projektima - papirima, displejima i drugim modelima. Na ovogodišnjoj BOSEPO olimpijadi učestvovalo je preko 200 učenika, a predstavljena su 92 projekta iz četiri kategorije: energija, okoliš,inženjering i IT. Učenici iz osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća i Zenice takmičili su se za vrijedne novčane nagrade i mogućnost učešća na međunarodnim takmičenjima.

Učenici čiji projekti ostvare najveće rezultate na BOSEPO olimpijadi dobivaju status najboljih i samim time stiču se uslovi za odlazak na velika svjetska takmičenja kao što su I-SWEEEP i GENIUS u SAD-u, MOSTRATEC u Brazilu i INEPO u Turskoj”, saopštili su iz obrazovnih institucija Bosna Sema.

Richmob Park College iz Bihaća, koji pohađaju i djeca iz Bosasnske Krupe, ostvarili su značajne rezultate na ovoj olimpijadi, a mi izdvajamo učenice i dobitnice nagrada koje su naše gore list.Džejlana Harbaš i Iman Begić radili su projekt 'Poaucher turned gamekepper', u oblasti Energija, s kojim su osvojile bronzanu medalju.

Iman i Dzejlana

''U našem projektu se radi o biljci Japanski dvornik (lat. Reynoutria japonica) koju smo mi ispitali u dva polja. Prvi eksperiment s ovom invazivnom biljkom je taj da se dokaže da li ona upija teške metale iz zemlje,odnosno da li je fitoremedijator. U ovom polju naš Japanski dvornik se pokazao kao vrlo dobar fitoremedijator i to u korijenu i stabljici. Drugi dio projekta je proizvodnja peleta. Japanski dvornik ima veliku kalorimetrijsku moć te je prihvatljiva zamjena u proizvodnji peleta s ciljem zaštite naših šuma. Od 5 primjeraka peleta najbolje se pokazao pelet s 30% Japanskog dvornika u mješavini za pelet i u kvaliteti,ali i u ekonomskom pogledu'', kaže Džejlana, koja je ovaj projekt radila zajedno sa Iman Begić.

''Bosepo olimpijada za mene predstavlja jedno veliko iskustvo, koje će nam pomoći kasnije. Stvarno sam zadovoljna nagradom, jer sav trud i zalaganje sve se isplatilo, naravno uvijek može bolje i zato idemo dalje, imamo nove ciljeve i trudit ćemo se i dalje. Zelim da poručim učenicima da imaju svoj cilj i da idu ka tom cilju i naravno ovo Bosepo takmičenje je jedno odlično iskustvo koje nam mnogo može pomoći u daljnjem školovanju'', kaže Iman o svom iskustvu na ovoj olimpijadi.

Farah

Farah Šertović, prvi razred pomenute škole, s kolegicom iz razreda, Jasminom Hadžić, snimile su kratki film, koji govori o veoma značajnoj tematici i koja je i opomena za sve nas, ali također i predivan prikaz naših prirodnih ljepota koje nas okružuju.

''Po prvi put u našem životu mogle smo da adresiramo stvarne probleme u društvu kroz temu Environmental Issues ili, na bosanskom, Problemi okoliša. Pošto je Jasmina iz Bihaća, a ja iz Krupe, obje smo imale dosta problema o kojima smo željele pričati, no uspjele smo spojiti problem cijelog svijeta u jedan kratki film o deponijama smeća blizu Bosanske Krupe i Bihaća. Naime, započele smo film s prelijepim snimcima Une snimljenim s dronom, pa se na nagloj promjeni raspoloženja muzike prebacile na deponiju smeća blizu Bosanske Krupe, pa onda i deponiju smeća oko 20km udaljenom od Bihaća. Kroz film htjele smo prenijeti jaku pouku, poruku kojom otvaramo oči narodu i preispitujemo sve naše postupke, sve zle stvari koje smo ikad uradili našoj planeti, kao naprimjer bacanja nama malog omota čokoladice da bi se na kraju to mjesto pretvorilo u deponiju'', navodi Farah Šertović.

Farah i Jasmina su osvojile bronzanu medalju, a iskustvo s olimpijade, kako ističu, vodiće ih kroz naredne godine, da budu još bolje, uspješnije i proaktivnije.

''Bosepo je bila jedinstvena prilika da se iskušam u kratkim filmovima i ponosno mogu reći da je ovo najbolje takmičenje na kojem sam ikad bila. Pošto mi je prva godina, odlučila sam da radim lakšu kategoriju, to jest, kratki film, no već iduće godine planiram napraviti projekt i otkriti nešto što će doći u dobrobit čovječanstvu kao i svaki projekt koji je predstavljen na ovoj olimpijadi'', dodaje Farah.

Ema

Ema Jašaragić s kolegicom Nedžmom Jaganjac iz Bosanskog Petrovca, u oblasti inženjeringa i IT, osvojile su broncu s projektom 'Smarthematics'. O čemu je zapravo riječ kazala nam je Ema Jašaragić.

''To je aplikacija koja je rađena na Microsoft Visual Studiu, C# jeziku, koja za cilj ima pomoći učenicima osnovne i srednje škole.Ako nismo bili u školi ili u slučaju da jesmo a nismo sasvim razumjeli profesore, dođemo kući, otvorimo laptop i naučimo, ponovimo ili utvrdimo lekciju koju smo propustili. Tu imamo zadatke, vježbe i videe koji će nam pomoći a biće spremljeni i snimljeni od strane učenika pod profesorovim nadzorom.Za sad je zasnovana samo na matematici ali planirale smo proširiti sve na neke druge predmete poput fizike'', kaže Ema. I ona je zadovoljna iskustvom i nagradom na ovogodišnjoj Bosepo olimpijadi te je kazala da je naučila mnogo o različitim oblastima i poljima te stekla nezamjenjivo iskustvo.

I Merjem Nuhić, u oblasti okoliša, s kolegicom Aminom Galijašević, osvojile su srebrnu medalju, a njihov projekt ''The big plastic theory'' mogao bi biti sljedeća prekretnica u oblasti ekologije i okoliša, ukoliko budemo znali slušati.

''Moj projekt je o izradi bioplastike, a moja prijateljica Amina Galijašević i ja smo napravile plastiku od kore narandže koja je biorazgradiva,sušenjem kore zatim sitnjenjem iste te smo dobile pastu u koju smo kasnije dodale razne hemikalije. Nakon toga smo to pekli i dobili smo našu plastiku.Naravno ovo nije uspjelo iz prve te je bilo potrebno vise pokušaja da se doše do uspješnog produkta'', kaže Merjem te nastavlja ''Bosepo olimpijada me uvjerila da mladi BiH su željni nauke i da su vrijedni ulaganja . Svoje vidike nisam prosirila samo kroz svoj projekat nego i kroz gledanje i uvažanje drugih projekata,shvatila sam da se trud i rad stvarno isplate .Bila sam pozitivno iznenađena svojim srebrom budući da je ovo tek prva godina na Bosepu.Poručujem svima da se uvijek trude i da uvijek traže nauku jer ima mnogo neistraženih fascinantnih stvari na zemlji pa i u cijelom univerzumu'', ističe Merjem Nuhić.

Mejrem

Glavni cilj Bosepo olimpijade jeste pomoći u učenju o znanstvenim metodama, tehnikama i razvoju materijala i izvlačenju koristi radeći s drugima, socijalizaciji među školama te pružanju određene platforme i mogućnosti za zdravu konkurenciju na individualnom ali i na institucionalnom nivou. Kroz ovakva dešavanja, učenici budu motivirani da razmišljaju, stvaraju, budu inovativni i da središte svog interesovanja rano otkriju i tome se posvete. Kroz pojedinačne projekte ali i grupni rad, potiče se rad i saradnja, a nagrada na kraju dođe kao značajan poticaj za one koji su najviše rada, truda i znanja uložili u svoja istraživanja.

Čestitamo našim mladim sugrađankama, za koje uz potencijal koji nose, znanje koje im se nudi te prilike koje itekako koriste, sigurno ćemo još da čujemo dosta o njima i o onome što će one tek da naprave.

 

Elma V.

BESEPO 1

BESEPO 2

BESEPO 3

BESEPO 4

Okolis

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 822 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1415 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa